Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel přestal mluvit o Ponte Vecchio, slíbené Max Series 1450 GPU dosud nevydal

Intel chystá akci AI Everywhere, při každé příležitosti hovoří o AI, ale po jeho vlajkové lodi pro AI akceleraci, Ponte Vecchio alias Max Series GPU, jakoby se slehla zem…

Téměř 80 % trhu s výkonnými AI akcelerátory má Nvidia. Přesto je v poslední době slyšet i o zakázkách, které získaly jiné značky. Nikoli však o akcelerátorech Intelu, Ponte Vecchio. Připomeňme, že o něm bylo slyšet od března 2019 v souvislosti s resuscitací projektu superpočítače Aurora. Později padlo i konkrétní datum: 2021 a Intel jej při různých příležitostech ukazoval. Následovaly odklady, v jejichž důsledku se vydání neodehrálo v roce 2021, ale až 2023, letos.

Ani pak ale situace neprobíhala hladce. Intel vydal model Max Series 1550 GPU (ten pro Auroru), dále Max Series 1350 GPU a ohlásil PCIe kartu Max Series 1100 GPU s polovinou jader. Jenže obratem poté, v dubnu letošního roku, vydání Max Series 1350 GPU zrušil a pouze uvedl, že později v roce 2023 vydá jako náhradu Max Series 1450 GPU.

Máme listopad, do konce roku nezbývají ani dva celé měsíce a od dubna už na téma Ponte Vecchio nepřišla ze strany Intelu jediná tisková zpráva, prohlášení nebo oznámení. Co se stalo se slíbeným Max Series 1450 GPU? Situace je velmi nejasná. V srpnu se na stránce těchto akcelerátorů objevil PDF dokument, ve kterém lze narazit na tvrzení, že Max Series 1350 GPU je dostupné („available“):

Oficiální dokument věnovaný Data Center Max GPU (Intel)

O stránku dále následuje odkaz na web Intelu se slovy „Pro nejaktuálnější informace navštivte…“. Jenže když navštívíme, zjistíme, že Intel Data Center Max 1450 GPU v nabídce není:

Byl a už není, nebo nikdy nebyl? Odpověď se hledá těžko, ale vzhledem k tomu, že na webu Intelu není tisková zpráva o vydání a žádný web vydání nezachytil, se pravděpodobněji jeví druhá možnost.

Na podivnou situaci (nikoli konkrétně s modelem 1450, ale celou řadou akcelerátorů) před pár dny upozornil také web TheNextPlatform, podle jehož zdrojů jsou tyto akcelerátory s ohledem na poměr spotřeba / výkon nekonkurenceschopné a krom superpočítače Aurora není znám jediný projekt či systém, ve kterém by našly uplatnění. TheNextPlatform dále upozorňuje, že Intel o Ponte Vecchio přestal zcela mluvit. Pokud dojde na různé akce a prezentace na téma AI, hovoří o Xeonech, případně o akcelerátorech Gaudi 2 a Gaudi 3 vyvíjených koupenou společnosti Habana Labs. Byť ani v jejich případě nejsou známé významnější projekty, které by s nimi počítaly, alespoň je o nich slyšet.

Naproti tomu Ponte Vecchio působí až nezvykle mrtvě. Před měsícem více-méně v tichosti vypadla jeho podpora z ovladače linuxového kernelu i915 se strohým komentářem: „Podpora PVC v i915 nebude pokračovat, takže dosavadní částečná podpora končí a redukuje se zátěž údržby ovladačů.“ Phoronix spekuluje o tom, že by se Intel s podporou Ponte Vecchio mohl soustředit na dosud nesloučený Xe DRM ovladač. Každopádně to vypadá, že i podpora se nyní spíše omezuje, než aby se rozšiřovala.

Intel Ponte Vecchio, diagram

Pokud Intel nezmíní Ponte Vecchio na prosincové akci AI Everywhere, bude to definitivním potvrzením, že jde o mrtvý produkt. Připomeňme, že nástupce Ponte Vecchio nazvaného Rialto Bridge, zrušil Intel už v prvním kvartálu letošního roku. Samotné Ponte Vecchio je ve své podstatě překomplikovaným řešením, které je postaveno na 63 dlaždicích vyráběných různými procesy po celém světě. K jejich spojení neslouží můstky, nebo interposer (křemíková podložka), ale kombinace obojího, tedy podložek a ještě můstků. Výsledkem pak je výkon, který nezvládal konkurovat ani minulé generaci monolitického řešení Nvidie (Ampere) nebo dvoučipletovému AMD Instinct MI250X. Po projektu Larrabee tak Ponte Vecchio vypadá jako další produkt, pro nějž existuje výstižné anglické slovo „overengineered“ (někdy volně překládané jako „přetechnizovaný“). Jinými slovy dosažení cíle technologicky přehnaně složitou cestou.

Diskuse ke článku Intel přestal mluvit o Ponte Vecchio, slíbené Max Series 1450 GPU dosud nevydal

Pátek, 3 Listopad 2023 - 13:54 | melkor | A které z těch etnik jsou ti opravdu japonští...
Pátek, 3 Listopad 2023 - 10:27 | Kutil | Etnická příbuznost není zdaleka vše.
Pátek, 3 Listopad 2023 - 08:38 | Amater | Etnicky je. Záleží na úhlu pohledu.
Pátek, 3 Listopad 2023 - 08:37 | Amater | Tchaj-wanci jsou etničtí Japonci, akorát ty...
Čtvrtek, 2 Listopad 2023 - 21:15 | Kutil | Patrně si tu spotřebu můžou dovolit. Stejně tak...
Čtvrtek, 2 Listopad 2023 - 20:50 | kolemjdouci | ...zdá se, že Intel (asi prostřednictvím Dell,...
Čtvrtek, 2 Listopad 2023 - 17:35 | Kutil | Když už tak 4 jen GPU, GPU + CPU, jen CPU a...
Čtvrtek, 2 Listopad 2023 - 17:34 | Kutil | Jen kultura, hlavně ta politická a svoboda je tam...
Čtvrtek, 2 Listopad 2023 - 17:11 | Pety | Už MI300 mají být tři verze - CDNA, EPYC,...
Čtvrtek, 2 Listopad 2023 - 17:09 | Pety | Číňané. Tchajwan ani není samostatný stát, nikdy...

Zobrazit diskusi