Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak je to s podporou Direct3D v Catalystech u AGP Radeonů?

ATI Catalyst logo
Rozhodli jsme se přiblížit vám problém, který už od vydání srpnových Catalystů 7.8 řeší majitelé AGP verzí ATI Radeonů (nejčastěji X1K, ale i novějších) a který dosud nemá opravdu košer řešení. Problém spočívá ve faktu, že od ovladačů Catalyst 7.8 se nedá dost dobře hovořit o rozumné použitelnosti těchto ovladačů právě s AGP verzemi grafických karet s čipy Radeon a převodním můstkem ATI Rialto. Já sám coby majitel jedné z „postižených“ karet (Radeon X1950 Pro AGP od Sapphire) jsem se pokoušel řešit tento problém s technickou podporou ATI (v marné naději, že od doby, kdy ATI koupila firma AMD, se v kvalitě technické podpory něco změnilo – ne, opravdu je vše při starém a člověk si při komunikaci s nimi připadá jak blb). A pravdou je, že mé úsilí nepřišlo až tak docela vniveč, i když se to tak může zdát. Poprvé v historii mé komunikace s podporou ATI jsem se dobral nějakého oficiálního závěru.

Kapitoly článků

1.  Anabáze s technickou podporou ATI

Nejprve bych rád uvedl na pravou míru, kde je vlastně problém. Čistě pro pořádek: celou dobu hovořím o Windows XP (SP2 a se všemi potřebnými aktualizacemi). Srpnové Catalysty 7.8 způsobovaly problém, kdy z plochy zmizely ikony, takže o nějaké použitelnosti se vůbec nedalo hovořit. Další Catalysty od zářijových 7.9 až po poslední loňské 7.12 z prosince už tento problém neměly, ale právě s AGP verzemi Radeonů docházelo k takové „malé nepříjemnosti“, která je ekvivalentem k nepoužitelnosti těchto grafik v prakticky všech hrách. Totiž nefunguje rozhraní Direct3D. Jakákoli hra, která využívá Direct3D, se prostě nerozběhne a skončí s chybou, zrovna tak se nepovede roztočit známou kostku s logem DirectX po stranách v Direct3D testu DirectX a výsledkem je hlášení typu:

D3D7 Test Result: Failure at step 8 (Creating 3D Device): HRESULT = 0x80004005 (Generic failure)
D3D8 Test Result: Failure at step 8 (Creating 3D Device): HRESULT = 0x8876086c (error code)
D3D9 Test Result: Failure at step 8 (Creating 3D Device): HRESULT = 0x8876086c (error code)

Sluší se dodat, že OpenGL funguje v pohodě a aplikace, které jej využívají (mimo jiné i známý český benchmark Lightsmark), pracují bez potíží. Jenže Direct3D je přeci jen rozšířenější a jeho nefunkčnost je prostě průšvih.

I jal jsem se po vydání prosincových Catalystů 7.12 kontaktovat technickou podporu ATI s problémem. Domnívám se, že jsem jej popsal skutečně obšírně včetně nástinu jediného v současné době známého obejití těchto potíží (nahrazení knihovny ati3duag.dll starší verzí z Catalystů 7.7). První, čeho jsem se dočkal, byla odpověď automatu, který zřejmě text ani nečetl, rovnou se podíval, jaké položky z nabízených jsem vyplnil (jako jednu z chyb jsem uvedl výsledky DXDiag a označil je za „chybovou hlášku OS“) a podle toho sestavil asi něco jako „standardní odpověď č. 1542“, jenž se nesla v duchu:

Podle našich zkušeností pocházejí chybové hlášky z operačního systému ve vztahu ke grafické kartě z obecné nestability systému, konfliktu nebo nekorektních ovladačů, viz ati.amd.com/online/customercare/solutions/oserrors.html. Pokud to nepomůže, odpovězte a některý z našich kvalifikovaných pracovníků se vám bude věnovat.

Tak dobrá, zkusíme to, řekl jsem si a opravdu odpověděl, neboť odpověď automatu mě spíše rozčílila, než že by došlo k nějakému uspokojení nejen mého problému. Nečekal jsem, že si však bude dělat legraci i ten panáček na druhé straně komunikačního kanálu, protože ten, jelikož v možnostech zadání problému ještě nebyly v seznamu Catalysty 7.12, ale 7.11, které jsem bezostyšně zvolil coby jednu z taktéž problematických verzí, suše odpověděl něco na tento způsob:

Použijte nejnovější Catalysty 7.12. Jestli to nepomůže, ozvěte se.

Toť se ví, že to nepomohlo, však to xakru píšu, že jsem použil i poslední 7.12, lamentoval jsem v duchu, ale má odpověď se nesla v trochu jiném stylu. Nejprve jsem poděkoval a vyjádřil své nadšení, že se konečně bavím s opravdovým člověkem, i když šlo dle odpovědi o tupou hmotu. Následně jsem problém znovu vlastními slovy vylíčil a navrhl jsem, ať si to sami vyzkoušejí, ať prostě vezmou nějakou AGP grafiku s Radeonem, nainstalují Catalysty 7.12, pustí v DXDiagu test Direct3D, atd.

Další odpověď ze strany ATI už byla zajímavější. Bylo mi doporučeno, ať si od nich stáhnu utilitu ati-util-jan-2004.exe a nainstaluji a následně s její pomocí vytvořím jakýsi „report“ problému a ten ať jim zašlu zároveň s výpisem informací z DXDiagu. S pochybnostmi, co asi tak čtyři roky stará utilita vymyslí za report, jsem tedy postupoval přesně podle instrukcí, vytvořil vskutku hodnotné reporty a zaslal jako odpověď k analýze. Informací je v souborech opravdu hodně, prakticky si to udělá obrázek o systému a jeho hardwaru, i nainstalovaných záplatách a podobně, ve výpisu chybí snad jen číslo elektrické zásuvky na prodlužovačce, kam je zapojen počítač.

Druhého dne jsem se dočkal odpovědi, po níž jsem se nemohl zbavit dojmu, že si ze mě dělají srandu:

Zkontrolujte, zda máte poslední BIOS základní desky a ovladače od čipsetu, viz support.ati.com/ics/support/default.asp?deptID=894&task=knowledge&questionID=6. Pokud problémy přetrvají, kontaktujte nás.

Zkoušeli jste se podívat na poslední uvedený odkaz? Hezký, že? ;-). Inu co, poslední BIOS mám už hodně dlouho, neboť už hodně dlouho výrobce pro mou desku s AGP slotem žádný novější nevydal, zrovna tak se to týká ovladačů od čipsetu. Ve své odpovědi jsem ujistil „specialistu“ (přes kanadské žertíky – jak také jinak v případě kanadské ATI), že všechen můj hardware má nenovější oficiálně dostupný firmware, software a já nevím jaký ještě ware. Znovu jsem vlastními slovy s obměnou jejich pořadí vylíčil, kde je problém a jak se dá vyřešit (ati3duag.dll).

Následovala docela dlouhá odmlka a až letos 2. ledna se ozval úplně jiný zástupce technické podpory ATI, který nejspíše nafackoval předchozímu panáčkovi za to, co si to dovoluje k zákazníkům a slušně a zcela bez skrupulí mi vysvětlil, že:

O problému, který popisujete, v současné době víme. Naši technici na řešení tohoto problému pracují. Prozatím budete muset použít starší Catalysty 7.7.

Hurá, konečně jsem se dozvěděl, co jsem už hodně dlouho věděl. Nové je tedy jen to, že se opravdu z ATI někdo ozval, kdo potvrdil, že o problému vědí a že na něm pracují (pochopitelně si nelze nepoložit otázku, zda je druhá část odpovědi pravdivá, nebo zda se prostě bude na problému pracovat až do úplného zmizení AGP z povědomí veřejnosti). A že oficiální stanovisko je použít starší Catalysty 7.7.

Pokud se s touto eventualitou nehodláte smířit a chcete i tak používat nejnovější Catalysty (aktuálně 7.12, ale když to půjde dobře, tento měsíc vyjde verze 8.1), máte dvě možnosti. Buďto oželíte podporu Direct3D (checht ;-), nebo použijete trik s nahrazením knihovny ati3duag.dll. To je nejjednodušší udělat už v instalačce, abyste nemuseli řešit něco v nouzovém režimu Windows XP a hlídat si, aby vám Windows nepřepsaly tuto knihovnu ze zálohy tou původní novější.

Ostatně by nás docela zajímalo (nevíme to, neb takovou kartu nemáme), jak jsou na tom s podporou novější grafiky na bází Radeonů HD řady 2000 nebo třeba i 3850, jako je PowerColor Radeon HD 3850 PCS do AGP slotu. Tam to možná bude nezbytně nutné, pokud jde skutečně o problém všech AGP Radeonů (a ne jen třeba Sapphire, u nás hodně rozšířené to značky).

Kapitoly článků
1.  Anabáze s technickou podporou ATI

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak je to s podporou Direct3D v Catalystech u AGP Radeonů?

Pondělí, 31 Březen 2008 - 20:50 | Anonym | ATI x1650 AGp, VIA KT880 a hard reset nekdy hned...
Sobota, 23 Únor 2008 - 10:42 | Anonym | Jo málem bych zapomněl dodat,že mam HIS X1650 Pro...
Sobota, 23 Únor 2008 - 10:40 | Anonym | Tak jsem včera zkusil ovladače 8.2,ale nedopadlo...
Úterý, 19 Únor 2008 - 14:09 | Anonym | Mam na Sapphire 9600XT chipset VIA&...
Pondělí, 18 Únor 2008 - 16:05 | Anonym | ATI uz nikdy!!! furt to nejde a jeste ktomu je...
Neděle, 17 Únor 2008 - 11:33 | Anonym | Skusil som ovladace 8.2 a zase nic , dokonca v...
Čtvrtek, 14 Únor 2008 - 09:13 | WIFT | Podle toho, co se píše v release notes, zatím AMD...
Čtvrtek, 14 Únor 2008 - 09:05 | Milan Kramar | Tak už máme 8.2. kdo je otestuje a dá vědět......
Pondělí, 21 Leden 2008 - 18:43 | Anonym | vobec nic ani s 8.1 hotfix.. vypada to ze opravdu...
Pondělí, 21 Leden 2008 - 10:53 | Milan Kramar | Použil jsem 8.1 přímo z Sapphire centra, s...

Zobrazit diskusi