Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mechanické provedení, hodnocení, závěr

Goldmax Storm
Poslední pořádný notebook jsme recenzovali loni v listopadu, tehdy šlo o herní model s GeForce 9650M GT od VBI. Je tedy nejvyšší čas na tuto recenzi navázat, na českém trhu se totiž objevil nový distributor Goldmax Laptops, který se specializuje na nejvýkonnější hi-end notebooky, mobilní pracovní stanice a náhrady desktopů, přičemž v Česku (i na Slovensku) prodává pod lokální značkou hi-end stroje kanadské společnosti Eurocom. My jsme na úvod měli možnost povrtat se v útrobách modelu s Core 2 Duo, DDR3 pamětmi a zejména výkonnou GeForce 9800M GT. Jaký výkon takové řešení nabízí a co můžeme dalšího od Goldmaxu čekat, na to si odpovíme na nadcházejících stránkách… UPDATE 18.5.2009, 15:30: Obdrželi jsme vyjádření Eurocomu k záležitosti se zdrojem, naleznete jej na 6.str.

Kapitoly článků

Mechanické provedení šasi Clevo M860TU je poměrně solidní. Sice z jisté části plast, ale po obvodu vystupují kovové výztuhy a zejména velké části jako kryt LCD a oblast kolem klávesnice jsou z kartáčovaného hliníku (mimochodem velmi příjemného na omak a pro dlouhodobou práci, navíc se tolik neupatlává a jistě i nesrovnatelně (brutálně) déle vydrží po stránce oděrů). Šasi se jen minimálně prohýbá, v oblasti klávesnice takřka vůbec. Odklopení LCD lze provést jednou rukou, držení polohy je spolehlivé a taktéž polohovatelné jednou rukou, což chválíme. Na klávesnici se po krátkém zácviku píše celkem příjemně, byť klávesy nemají tak jistý chod, jaký bych si představoval (ale já nejsem normální :-). Pokud můžeme soudit z našeho kusu, tak nikde nic nevrže, nerezonuje, zkrátka vše v pořádku.

Hodnocení

Notebook Goldmax Storm je pohledem na výkonnostní hiend v podání nového českého distributora, který se na tuto oblast hodlá specializovat. Jak použitý procesor, tak zejména grafická karta, poskytují velmi vysoký výkon, který zajistí plynulé hraní v nativním rozlišení LCD notebooku a v případě volitelného upgrade na GeForce GTX 260M klidně i v 1920×1200 na externích monitorech připojitelných DVI či HDMI výstupem.

Disková kapacita je dostatečná a v naší konfiguraci realizovaná rychlým 7200otáčkovým diskem, 4GB DDR3 pamětí zajišťují poměrně svižný chod 64bitových Windows Vista. Mechanické provedení je na plastovou konstrukci poměrně solidní, není důvod k obavám.

Našlo se však i několik much. Některé jsou zcela logické, jako kupříkladu vyšší hlučnost pod plnou zátěží (v klidu je notebook samozřejmě tichý, rozhodně výrazně tišší než třeba některé levné netbooky), vyvedení zvukových konektorů na čelní stranu, kde má člověk obvykle pupek, nebo připojenu USB klávesnici, také není nejšťastnější (byť se s tím setkáváme až příliš často), ale to není vrchol. Bohužel jsme narazili i na skutečnou masařku, neboť s notebookem, jehož spotřeba zdrojenapájecího špičkově dosahuje až 140W a při hraní se běžně pohybuje mezi 125 až 135W je dodáván pouze 120W napájecí adaptér, což je jednoduše nedobré. V případě, že z recenzí čtete jen závěrečnou kapitolu vám doporučujeme přečíst stanovisko Goldmax Laptops, kde je vše dostatečně vysvětleno a předběžně tedy prohlašme, že to spíše vypadá na kusovou vadu (jakmile budeme mít případné bližší informace, přineseme vám aktualizaci této recenze).

Když už jsme se povozili po vyšší hlučnosti, nutno si doplnit, že díky ní pracuje i ono 96shaderové 65nm GPU pod plnou zátěží za teplot maximálně 84 °C, což je pozitivní oproti dřívějším modelům jiných výrobců, kteří v takovýchto hi-end konfiguracích mívali s teplotou problémy. Samotné šasi notebooku se ohřívá jen mírně, notebook tedy lze provozovat na klíně (byť pánům to samozřejmě nedoporučujeme, jistým partiím svědčí chlad a naopak horko zabíjí tu dovednost, k níž byly určeny ;-).

Ještě poslední kladnou vlastnost notebooku vám dlužíme. Osazené stereo reproduktory se bezpochyby řadí mezi lepší počiny na poli 15,4palcových notebooků. Umějí produkovat dostatečně hlasitý zvuk a současně dávají výrazně lepší zvukový projev, než bychom čekali. Pravda, basy se samozřejmě prakticky nekonají a výšek také moc není, nicméně "širší střed" slyšitelného pásma zní poměrně dobře, oproti levným šasi běžných výrobců znatelně lépe.

Goldmax Storm

Závěr

Připomeňme, že námi testovaná konfigurace je jednou z mnoha. Pro šasi stroje Storm lze volit až ctyřjádrové Core 2 Extreme, až 8GB DDR3 pamětí, místo HDD SSD včetně Intelova superrychlého 80GB modelu, optickou mechaniku může zastupovat Blu-ray, grafika je již nabízena i ve verzi GTX 260M z poslední generace. Je jen na vás, zdali vás Goldmax zaujal a zdali dokážete překousnout exkluzivní (alias velmi vysokou) cenu, kterou tyto exkluzivní (alias superrychlé) stroje stojí. Námi testovaná varianta, která již bohužel není k dispozici (používá se nyní jiná grafika) by vás vyšla na ~60 000 Kč včetně daně.

Notebook Storm lze také místo jako herní mašinu konfigurovat jako pracovní stanici, kde pak v základní konfiguraci namísto GeForce 9800M figuruje Quadro FX 2700M 512MB, kterážto samzořejmě nese patřičné CAD a podobné certifikace, pracuje také s CUDA GPGPU architekturou (avšak nese jen 48 stream procesorů).

Goldmax dále ke svým strojům nabízí slevy na herní myši, po registraci zdarma 8GB flashku, již zmíněný možný upgrade na čtyřjádro či dokoupení 3leté záruky za ~5 000 Kč. Záruka je řešena jako „pick-up and return“, kdy je notebook vyzvednut u zákazníka a po vyřešení problému dopraven zpět.

Hodný
Klady
+ LCD s rozlišením 1680×1050

+ výkonný procesor

+ vysoce výkonná grafika

+ 4GB RAM

+ výkonný pevný disk

+ DVI+HDMI

+ eSATA

+ kvalitní mechanické provedení (kartáčovaný hliník)

+ tichý režim ventilátoru
Zlý
Zápory
− zvukové konektory vyvedeny v přední části
Ošklivý
Pohlídejte si!
! pod plnou zátěží hlučnější

! vyšší hmotnost

! (polo)lesklý LCD panel

Poděkování

Za zapůjčení hardwaru pro účely testování děkujeme:
Goldmax Laptops logo CD Projekt logo
Xzone logo

Goldmax Storm

Call of Duty 4
Crysis
Fallout 3
Need for Speed: Pro Street
Oblivion

Cena počítače: od 47 600,- (vč. DPH, liší se dle konfigurace)

Cena počítače v dané konfiguraci (T9600, 9800M GT, 250GB 7k2, 4GB RAM, Vista 64bit, Wifi Draft-n): 60 000,- (vč. DPH)

Záruka: 2 roky

Kapitoly článků

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Goldmax Storm (C2D T9600, DDR3, GeForce 9800M GT)

Sobota, 23 Květen 2009 - 10:15 | Gorgussien | Poslední pořádný notebook ? Chtěli jste říct snad...
Středa, 20 Květen 2009 - 12:00 | Anonym | Zdravim vsechny odborniky v teto diskuzi, jsem...
Úterý, 19 Květen 2009 - 16:53 | Stealth Ftelf | Jarda_J: DELL D620 pouzivan denne, na akumulator...
Úterý, 19 Květen 2009 - 10:53 | Xspy | Jarda J : Věřit můžeš spoustě věcí , ale fakt že...
Úterý, 19 Květen 2009 - 09:47 | Anonym | Ja mam zase 4,5 roku stary Dell D505 a baterka je...
Úterý, 19 Květen 2009 - 09:33 | Anonym | Procital jsem diskuze a nedalo mi to: Mam 5let...
Úterý, 19 Květen 2009 - 07:27 | Anonym | to Xspy: Tak by mě opravdu zajímalo, jestli...
Úterý, 19 Květen 2009 - 02:00 | Anonym | @Xspy: absolutni souhlas
Úterý, 19 Květen 2009 - 01:44 | Anonym | @drk22: my se "do frasa"...
Pondělí, 18 Květen 2009 - 23:47 | Xspy | Není to snad tím , že baterie u většiny notebooků...

Zobrazit diskusi