Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nový průzkumník ve „Windows 8“ - v hlavní roli Ribbon menu

Ribbon ve Windows 8 v průzkumníku
Jak pokračují práce na chystaném operačním systému „Windows 8“, sdílí vývojáři na blogu „Building Windows 8“ další informace ohledně uživatelského rozhraní a nových funkcí. Dnes přijde na přetřes průzkumník Windows, jehož přítomnost se táhne v tomto typu systému snad až do první verze (tenkrát se ještě jmenoval MS-DOS Executive, ve Windows 3.1 pak Správce souborů a od Windows 95 průzkumník neboli po anglicku „Explorer“)…

Aby byla nějaká švanda, rozhodli se v Microsoftu pro „Windows 8“ průzkumníka zase dost zásadně překopat. Jako podklad pro jeho překopání použili dobrovolné statistiky používanosti příkazů v průzkumníku, ze kterých vypadlo deset nejpoužívanějších příkazů, které tvoří 81 % veškerého používání této aplikace, o níž vlastně často ani člověk jako o aplikaci neuvažuje (bere ji jako součást systému).

Statistika používání příkazů z průzkumníku Windows

Z dalších statistik jsou určitě zajímavé ty, které hovoří o způsobu vyvolávání příkazů. Přes 50 % je to kontextová nabídka neboli typicky pravé tlačítko myši. Na druhém místě jsou klávesové zkratky, lehce přes 30 %. Těsně nad 10 % je panel příkazů, který nahradil menu. To má jen něco přes 2 %, což si lze snadno vysvětlit: menu je totiž v nejnovějších verzích Windows ve výchozím nastavení skryté (je nicméně fajn, že se umí objevit po stisku klávesy Alt). A tak si v Microsoftu řekli, že lidé nějak příliš málo používají „primární uživatelské prostředí“ neboli panel s příkazy. No řekněte, znáte lepší způsob, jak přimět uživatele používat primární uživatelské prostředí systému, než nacpat do primárního prostředí kontroverzní Ribbon menu? Právě tak tomu bude v průzkumníku ve Windows 8.

Průzkumník ve Windows 8

Alex Simons (Director of Program Management, Windows & Windows Live), který tyto novinky veřejnosti představuje, hned jedním dechem dodává, že „pokročilí uživatelé“ budou pravděpodobně prskat (sám se mezi ně řadí). Zmiňuje však výhody, které Ribbon do průzkumníku přinese:

  • více zviditelní skryté funkce, které uživatelé používali za pomoci doplňků třetích stran,
  • poskytne klávesové zkratky pro všechny příkazy, které jsou v Ribbon menu (tohle zní skutečně slibně),
  • poskytne přizpůsobitelnost uživatelského rozhraní pomocí panelu pro rychlý přístup, čímž by mělo být dosaženo prakticky stejné přizpůsobitelnosti jako kdysi ve Windows XP.
Ribbon menu v průzkumníku Windows 8 - zobrazení klávesových zkratek po stisknutí klávesy Alt

Pro doplňky třetích stran, které bude možné nadále instalovat, bude platit jedno omezení: jejich „příkazy“ se budou moci vyskytovat jen v kontextovém menu, nikoli v Ribbon menu. Přizpůsobitelnost Ribbon menu bude omezena jen na příkazy, které poskytne sám Microsoft, což je na jednu stranu pochopitelné: na Ribbon menu a snaze udělat z něj použitelný nástroj pracuje v Microsoftu tým lidí zabývající se právě použitelností a přímočarostí takového ovládání, takže kdyby jim do toho mohl fušovat kdejaký doplněk, jejich snaha by přišla vniveč. V neposlední řadě by pak nemuselo platit pravidlo, že každý příkaz bude mít svou klávesovou zkratku. To by Microsoft prostě neuhlídal.

Takto potom vypadá Ribbon menu nového průzkumníku s vyznačením procentuálnosti používání příkazů v současnosti. Microsoft tím na Ribbon dostane příkazy, jejichž běžná četnost používání dnes představuje 84 %.

Ribbon menu v průzkumníku Windows 8 - znázornění četnosti používání příkazů v současném systému

Dalším ožehavým tématem, který se s Ribbonem váže, je rozlišení monitorů, zejména trend „nudlovitosti“ a s tím související námitky, že Ribbon spolyká další nezanedbatelnou část už tak malé výšky displeje. Podle statistik Microsoftu je momentálně drtivě nejpoužívanějším rozlišením 1366×768, širokoúhlé displeje pak nad tradičními 4:3 či 5:4 převažují více než drtivě. To musí zákonitě vyvolat negativní postoj k tlustému Ribbon menu.

V Microsoftu na to jdou od lesa. Sice přidají hodně na Ribbon menu, ale uberou na něčem jiném. Vyhozena bude hlavička pod adresním řádkem a celá spodní část s detaily, která se přesune (v případě potřeby) napravo (předpokládá se, že tam bude místa dost). V rozlišení 1366×768 se tak do průzkumníka vejdou další dva řádky se soubory oproti průzkumníku ve Windows 7.

Srovnání průzkumníku Windows 7 a Windows 8 při rozlišení 768 bodů na výšku

Problém je, že panel s detaily lze úplně vyhodit a ušetřit tak místo, zatímco nový návrh vypadá, že z něj moc vyhodit nepůjde. Tedy kromě jisté možnosti namísto Ribbonu nastavit panel rychlého přístupu k příkazům. Všimněte si, že se také vrátilo velmi žádané tlačítko „o jednu úroveň výš“.

Mini Ribbon menu v průzkumníku Windows 8 nebolu Quick Access Toolbar (QAT)

Tento panel rychlého přístupu k příkazům (v angličtině nazývaný „QAT“ - Quick Access Toolbar) bude nejspíše jedinou alternativou k Ribbonu (vlastně je to takový mini Ribbon). V Microsoftu nechtějí o zachování starého rozhraní ani slyšet, protože to prý „brzdí pokrok“ a nutí vývojáře nové funkce v novém uživatelském rozhraní strkat i do starého, aniž by tam nějak logicky zapadaly.

Další funkce a ukázky použití můžete zhlédnout na videu, kde vám je Alex Simons představí.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nový průzkumník ve „Windows 8“ - v hlavní roli Ribbon menu

Čtvrtek, 1 Září 2011 - 11:34 | Krozyk | Já se s rozhraním Office 2007 nesrovnal dodnes a...
Čtvrtek, 1 Září 2011 - 08:55 | Tom27 | jeto tak že dejte prostor mladším a neschopnějším...
Čtvrtek, 1 Září 2011 - 02:13 | Sob | Jako uzivatel TC to zcela neprekvapive vidim tak...
Středa, 31 Srpen 2011 - 18:59 | mikeczcom | škrtni většina a napiš dělají zkušenější lidi...
Středa, 31 Srpen 2011 - 18:40 | vindicator5 | Velka cast korporatnich IT managoru povazuje OSS...
Středa, 31 Srpen 2011 - 18:37 | Tomas A | Este ze mame gnutools :)
Středa, 31 Srpen 2011 - 17:15 | vindicator5 | Zas tak velký rozdíl mezi více monitory a více...
Středa, 31 Srpen 2011 - 16:58 | vindicator5 | Vzhledem k tomu, že cmd ani powershell neumí...
Středa, 31 Srpen 2011 - 16:14 | TyNyT | já si bohatě (na windows) vystačím s cmd, netsh,...
Středa, 31 Srpen 2011 - 16:12 | TyNyT | nevím - já jsem se multidesktop pokoušel...

Zobrazit diskusi