Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

nVidia IDE ovladač

Obr: Nastavení DMA na IDE zařízeních
Nesčetněkrát zazněl v diskuzích dotaz, který se týká nějakého problému souvisejícího s DMA. V tomto případě je tím myšlen režim přenosu mezi CD/DVD mechanikou či pevným diskem a IDE řadičem. Tento článek se vám pokusí velmi podrobně vysvětlit, jak máte režim DMA na IDE zařízeních ve svém operačním systému Windows (9x/2000/XP) nastavit a proč. Kdybyste náhodou při čtení dostali pocit, že jsem se úplně zbláznil a co to je za neuvěřitelně zbytečný článek, dám vám tip: Zkuste si každý den projít naše diskuzní fóra.

Ovladač od čipsetu nForce jako jeden z mála nemá přímo nějakou aplikaci, kterou by se režim DMA nastavoval. Nenajdete k němu tedy nic v nabídce Start, ani někde v ovládacích panelech. Přítomnost nVidia IDE driveru je však indikována specifickým až poměrně efektním způsobem, přičemž je tento typ ovladače dostupný pouze pro Windows 2000/XP (a možná i Windows Server 2003, neověřeno).

Známým způsobem si spusťte Správce zařízení a rozbalte kategorii Řadiče IDE ATA/ATAPI. Nemáte-li v systému žádné další ATA řadiče, uvidíte zde pouze jedno zařízení: NVIDIA nForce2 ATA Controller (to v případě nForce2 čipsetu, na kterém je tato ukázka demonstrována, řadiče dalších nForce čipsetů zde mají odpovídající pojmenování).

Windows XP - Správce zařízení - Řadiče IDE ATA/ATAPI - nVidia ID

Za povšimnutí rozhodně stojí fakt, že zde není vidět primární a sekundární kanál IDE řadiče, z čehož vyplývá jediné: Klasickým způsobem zde DMA nenastavíte. Jedny z prvních verzí nForce IDE ovladače ještě nechávaly ve správci zařízení oba IDE kanály, tyto starší verze byly však dosti problematické, ty dnešní se s nimi ani nedají srovnávat. Dvojklikněte tedy na ono jediné zařízení (případně klikněte pravým tlačítkem a zvolte Vlastnosti).

Na objevivším se okně uvidíte dvě netradiční záložky: Primary Channel a Secondary Channel. Klikněte na jednu z nich, třeba zrovna na Primary Channel.

nVidia IDE řadič - Vlastnosti - Primary Channel

Přímo na záložce vidíte, jaké zařízení je na zvoleném IDE kanálu jako Master a jaké Slave. Můžete zde (jde-li o pevné disky) kromě DMA režimu nastavit také používání cache pro čtení i zápis a podporuje-li příslušnou vlastnost řadič i disk, tak také optimální zpracování příkazů ve frontě.

Je-li položka Let BIOS select transfer mode zaškrtnutá, nastaví ovladač přenosový režim podle BIOSu, zpravidla tedy na nejrychlejší. Pokud toto políčko zrušíte, můžete si vybrat režim dle nabízených možností.

nVidia IDE řadič - Vlastnosti - Primary Channel - výběr možných

U každého pevného disku je na záložce s příslušným IDE kanálem jedno zajímavé tlačítko: Speed test.... Jeho stisknutím vám ovladač během chviličky otestuje reálnou přenosovou rychlosti disku.

nVidia IDE řadič - Vlastnosti - Primary Channel - Speed Test pev

Stupnice Theoretical limit ukazuje maximální teoretickou přenosovou rychlost, podle aktuálně nastaveného režimu (tato stupnice není výsledkem měření, je skutečně jen teoretická). Této rychlosti zpravidla nikdy nedosáhnete. Stupnice Burst speed už představuje skutečně naměřenou přenosovou rychlost, které bylo při testu dosaženo. Jde o rychlost komunikace mezi řadičem a vyrovnávací pamětí disku. Sustained speed pak představuje skutečnou rychlost dat, které je schopen disk dosáhnout čtením z ploten (zřejmě někde z vnějšího okraje, kde se čte prakticky nejrychleji).

nVidia IDE řadič - Vlastnosti - Secondary Channel

V našem případě je na sekundárním kanálu pouze DVD vypalovačka. Všimněte si, že u té přenosovou rychlost měřit nelze (zřejmě proto, že ne každá mechanika data při čtení „kešuje“, výsledky by tedy mohly uživatele zmást). Na mechanice si ukážeme změnu nastavení.

nVidia IDE řadič - ukázka nastavování přenosového režimu

Pro nastavení požadovaného režimu je tedy nejprve třeba zrušit položku Let BIOS select transfer mode. V Transfer mode je pak možné vybrat požadovaný režim a stisknout tlačítko OK. Ihned poté je (jak jinak) vyžadován restart.

nVidia IDE řadič - nastavený režim MW DMA 2 po restartu

Po restartu na stejném místě uvidíte zelenou fajfčičkou potvrzený vybraný přenosový režim.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nastavení DMA na IDE zařízeních

Čtvrtek, 26 Listopad 2009 - 16:57 | Martin Bartoň | lool: V Infotool jsou záložky Software a Ovladače...
Čtvrtek, 26 Listopad 2009 - 12:49 | Anonym | No neskúšal som nič iné(mohlo by to byt v...
Pondělí, 23 Listopad 2009 - 17:51 | Martin Bartoň | lool: A nic jiného jsi nikdy nezkoušel? Pusť si...
Sobota, 21 Listopad 2009 - 08:37 | Anonym | Mám len Nero. a to základné čo ponúka windows.
Pátek, 20 Listopad 2009 - 16:15 | Martin Bartoň | LooL: Tobě se tam nejspíš tlučou ovladače jistě...
Čtvrtek, 19 Listopad 2009 - 23:41 | Anonym | Zdravim, mne to nepomohlo. mám rovnaký problém...
Sobota, 24 Říjen 2009 - 14:30 | Anonym | Čau lidi mám taky velky problém nevím co s ním....
Sobota, 6 Červen 2009 - 15:24 | Anonym | Veľmi pekne ďakujem za tento navod strašne mi...
Sobota, 18 Duben 2009 - 07:48 | Anonym | ten kdo to poradil jue genius Ja uz zkusil...
Čtvrtek, 5 Březen 2009 - 23:01 | Anonym | Diky, to pomohlo, cas se pri rychlosti 4x celkove...

Zobrazit diskusi