Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

PAP: Protected Audio Path a závěr

MS Windows Vista logo
To, že se chystané budoucí formáty Blu-ray a HD DVD v poslední předhánějí v tom, kdo z nich více ohromí filmová studia nabízenými ochranami jejich vzácného obsahu, je vám jistě známo. Problém ochrany se však netýká jen filmů, ale obecně všech materiálů, jež chtějí majitelé autorských práv co nejvíce chránit před lidmi běžnými, tak i před experty typu DVD Jon apod. Co v této oblasti chystá sám velký softwarový moloch z Redmondu do svého nadcházejícího operačního systému, se podíváme v tomto článku. Předem vás musím upozornit na to, že článek bude plný různých zkratek, ve kterých se možná bude těžko orientovat, ale jejich rozepisování, počešťování či skloňování přesahuje lidské síly. Současně pokud by se někomu zdál článek příliš dlouhý a nudný, ten nechť skočí rovnou na závěr, kde se snažíme shrnout, jaký praktický dopad na uživatele budou mít ochrany ve Vistě.

Protected Audio Path: PAP

Výhled na vývoj PAP

Poslední záležitost, která nám zbývá, je PAP. To je dlouhodobá iniciativa, výhledově mnoho let po PUMA, která by měla ochraně zvukového obsahu přidat nějaké ty další užitečné vlastnosti.

pravděpodobná PAP Architektura

Jednou z nich by mělo být nějaké to šifrování ve stylu PVP-UAB, které bude taktéž využívat hardwarové autentizace zvukového zařízení. Samotná ochrana by pak měla být poskytována všemu hardwaru, co má D/A převodníky a posílá někam zvukový výstup, ať už po kabelu, či vzduchem. Nejlepším kandidátem je dle Microsoftu opět 128bitové AES šifrování, přesně jako u PVP. Namísto ProtectedDXVA komponenty se o šifrování bude starat Output Encryption APO pomocí PUMA. Dešifrování na straně zvukového hardware pak bude probíhat v AES enginu přímo ve zvukovém čipu. Toho všeho se ale přinejlepším dočkáme až za mnoho let (řečeno slovy Microsoftu).

Použití Diffie Hellman a stanovení klíče je však u audia poněkud nepraktické, protože zvukový hardware nemá nic tak výpočetně ekvivalentního, jako jsou shadery v grafických čipech. Celá záležitost šifrování zvuku v obecné rovině tak patrně nalezne finální řešení až za několik let a Microsoft sám na tom hodlá spolupracovat s výrobci zvukových čipů.

Závěr

No sami vidíte, že Microsoft chystá do Visty opravdu samé „chuťovky“. Nicméně pokud chce prosadit PC jako mediální zařízení pro domácnosti (a třeba si tak uloupnout trochu z trhu Blu-ray/HD DVD přehrávačů), nic jiného mu asi nezbývá. Filmová studia zkrátka asi nemají chuť přistoupit na přehrávání svých filmů o vysokém rozlišení v PC, kde by bylo možno obsah disků bez jakýchkoliv problémů kopírovat.

Velkou vadou na kráse je každopádně zejména fakt, že majitelé LCD monitorů s nechráněným DVI vstupem si na tomto LCD ten který film prostě nepřehrají, nebo jen v mizerné kvalitě (přestože si zaplatili HD film). Stejný problém se bude týkat i lidí, používajících LCD či klasický CRT monitor přes VGA výstup.

Používané zašifrovávání přehrávaných dat na straně operačního systému si bude žádat na dnešní poměry velmi výkonný procesor a to jen kvůli obavám z odposlechu na PCI Express sběrnici. Těžko v tuto chvíli říci, jak se bude přehrávání chovat, pokud se nebude dostávat výkonu procesoru k šifrování dat.

U grafických karet, využívajících TurboCache a HyperMemory technologie, pak budou problémy s obrovským přenosem šifrovaných dat po PCI Express sběrnici z grafického čipu do grafické paměti alokované v operační paměti.

Také je zde ještě jedna věc, která tak nějak z uvedeného systému vyplývá: celé přehrávání HD videí a audia poběží jen na hardware, jehož ovladače budou mít WHQL certifikaci. V případě audia sice můžete pro přehrávání použít též WHQL ovladače pro Windows XP, ale chráněné audio s jejich pomocí nepřehrajete.

Také tu máme zcela jistě nezanedbatelnou skupinu lidí, kteří si chtějí vytvářet záložní kopie filmů. Bude bezesporu zajímavé sledovat, jak rychle se objeví „úpravy“ od lidí formátu DVD Jona, které buď tyto ochrany v systému zcela odstaví, nebo si najdou nějaká zadní vrátka. Nekonečná bitva mezi Microsoftem a skupinkou lidí obcházejících jeho ochrany se tak rozšíří na další bojiště.

Pokud si tedy nakonec budete chtít užívat bezproblémové přehrávání HD filmů z Blu-ray a HD DVD disků na vašem PC ve Windows Vista, budete muset poměrně dost investovat. Nejprve do LCD panelu o rozlišení 1 920×1 200 s implementovanou HDCP ochranou, dále do rychlého procesoru, který bude zvládat šifrování filmových dat v reálném čase a nakonec ještě pořídit nějakou moderní grafickou kartu, která si poradí s hardwarovou akcelerací videa typu H.264. Za pár let ještě přijde na přetřes otázka zvukového výstupu, který v prvních verzích Visty bude prozatím nechráněný a o kterém se bude ještě hodně diskutovat mezi IT a filmovým průmyslem.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ochrany ve Windows Vista

Čtvrtek, 21 Květen 2009 - 20:55 | Anonym | to:Martin Co se týče práva na vytvoření osobní...
Sobota, 26 Leden 2008 - 21:13 | Anonym | No, myslim si ze by takovych to ochran proti...
Neděle, 18 Březen 2007 - 17:51 | Maverick | Jak na to tak koukám, Wokňous Vista nebude nic...
Pondělí, 26 Únor 2007 - 17:14 | Martin Bartoň | Consulter: Kdeže jsi ty sebral tu státem...
Neděle, 25 Únor 2007 - 23:21 | ComputerConsulter | Jo jesli si mnozí myslíte že obchodník na tom...
Neděle, 25 Únor 2007 - 23:03 | ComputerConsulter | Já bych nakoupil spoustu filmů v BlueRay, chvíli...
Sobota, 24 Únor 2007 - 17:16 | Anonym | Nejdřív jsem si myslel, že Vista bude prostě jen...
Čtvrtek, 22 Únor 2007 - 15:14 | Anonym | Pozna niekdo nazov tej novej drogy co v Redmonte...
Pátek, 16 Únor 2007 - 21:06 | Anonym | Tohle vypada na opravdu velky proble, rekneme si...
Čtvrtek, 15 Únor 2007 - 18:40 | Anonym |   Alternativní způsob instalace zde...

Zobrazit diskusi