Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

PLDS LabelTag Editor - ovládání

LabelTag logo
Nedávno se na našem serveru objevila recenze vypalovačky LiteOn iHAS524 a už v ní jsme vám slíbili, že se na funkci LabelTag podíváme podrobněji v samostatném článku. Ten je nyní zde a pokud jsme se dobře koukali po internetu, jsme pravděpodobně první na světě, kdo se o ní rozepsal s podrobnými praktickými zkušenostmi. Pokud máte tedy rádi „legrácky navíc“ v podobě potisku média do záznamové vrstvy laserem, nebo pokud vzpomínáte na legendární unikátní CD-R/RW vypalovačku Yamaha F1, která dosud jako jediná uměla kreslit laserem do záznamové vrstvy CD-R médií, pohodlně se usaďte, protože si dnes budeme povídat o druhé takové vypalovačce, která umí kreslit do záznamové vrstvy CD-R…

Součástí správce úloh moderního operačního systému je i možnost vypsat pomyslný „příkazový řádek“, jakým byl program spuštěn. To nám v případě PLDS LabelTag editoru hodně napoví, jak jej používat samostatně bez aplikací společnosti Nero (jeho pouhé spuštění totiž nestačí).

Správce úloh Windows 7 - PLDS LabelTag editor - příkazový řádek

Na příkazovém řádku je těch parametrů poněkud více, ale ve skutečnosti nám pro provoz stačí parametr jediný, a to /TARGET=D, kde D je písmenko, pod jakým vidí mechaniku operační systém. Opravdu stačí LtnLT.exe kamkoli zkopírovat a spouštět příkazem

LtnLT.exe /TARGET=D

Místo D si jen dosadíte písmenko podle vaší mechaniky. Pochopitelně nebude-li mechanika umět LabelTag, program nebude fungovat a rovnou skončí chybou.

Mechanika LabelTag nepodporuje

Jistě se teď asi ptáte, zda by šlo naučit jinou LiteOn mechaniku LabelTag. Podle našeho názoru by to asi šlo (nějakým „CrossFlashem“), neboť LabelTag nevyžaduje žádný další snímací optický člen, jako to vyžaduje LightScribe. Otázkou „CrossFlashování“ se ale v tomto článku zabývat nebudeme, jen dáme všanc, že iHAS524 obsahuje jediný čip MediaTek MT1879LE (na druhé straně je už jen řídící čip na ovládání motoru/ů, takže firmware i cache je součástí čipu MediaTek).

LiteOn iHAS524 - tišťák s jediným čipem Mediatek MT1879LE

My si nyní LabelTag editor představíme trochu podrobněji, především jeho možnosti. Nejprve je ale potřeba říci, že samotný proces vypalování poměrně hodně zatěžuje procesor, a to přímo na úrovni jádra operačního systému. Coby proces si dokonce nastavuje prioritu „Reálný čas“.

PLDS LabelTag editor - zátěž jednojádrového CPU při vypalování štítku LabelTag

Během pálení LabelTag štítku tedy nedoporučujeme něco dalšího na PC dělat, s jednojádrovým procesorem by to dokonce mohl být i problém.

PLDS LabelTag editor - zátěž dvoujádrového CPU při vypalování štítku LabelTag PLDS LabelTag editor - zátěž jednojádrového CPU při vypalování štítku LabelTag

Pokud tedy pomineme tyto „drobnosti“, máme v rukou nástroj, který se velice liší od dosavadních nástrojů na kreslení na média laserem vypalovačky. Nástroje jak pro LightScribe, tak Disc T@2 i LabelFlash disponují možnostmi vložit do návrhu několik textů, několik obrázků, různě je ohýbat (nemusí to být nutně dle středu média), otáčet a podobně. LabelTag editor je v tomto výrazně jednodušší. Nabízí pouze jeden text a jeden obrázek (obojí je možno vynechat, takže lze dát i jen obrázek, nebo jen text).

LabelTag Editor - návrh potisku DVD

U textu je možné vybírat z fontů dostupných v systému, nastavovat velikost a další parametry (podtržení, kurzívu, tučné písmo, umožňuje-li to font, pochopitelně), obrázek je možné použít jen jeden a vždy bude zakřiven do oblouku se středem ve středu média.

LabelTag Editor - roztažení do kružnice LabelTag Editor - opakování štítku dokola

Obsah štítku (text + obrázek) je možné dalším tlačítkem roztáhnout na celou kružnici, případně lze v kružnici (nebo oblouku) nastavit i počet opakování. Vzorek se „lepí“ přímo na jeho další opakování či konec kružnice, takže doporučujeme do textu na začátek nebo konec přidat nějakou tu mezeru navíc. Celému štítku je také možné měnit výšku až do maximální plochy média.

LabelTag Editor - kreslení na CDR s cyaninovým / AZO barvivem LabelTag Editor - zvětšení obrázku v návrhu kreslení na CD-R

Editor má tu zajímavou vlastnost, že umí rozpoznat typ média, tedy kromě DVD pozná i CD-R a dokáže zkoumat i barvivo.

LabelTag Editor - kreslení na CDR s phthalocyaninovým barvivem - upozornění

Pokud jde o světlé CD-R (označuje jej jako CDR−), pak oznámí, že potisk bude mít omezený kontrast (a má pravdu). V takovém případě dělá text napevno inverzní a tučný a nejde to změnit (lze jen přidat podtržení a kurzívu).

LabelTag Editor - kreslení na CDR s phthalocyaninovým barvivem - náhled návrhu LabelTag Editor - kreslení na CDR s phthalocyaninovým barvivem - detail náhledu návrhu

Vedle klasických 12cm disků pochopí samozřejmě i 8cm kotoučky (CD i DVD) a umí na ně též kreslit.

LabelTag Editor - kreslení na 8cm CDR LabelTag Editor - kreslení na 8cm DVD

Že je LabelTag skutečně datová session, lze snadno zjistit pohledem do Nera na informace o disku.

LabelTag - seznam stop na CD - před kreslením LabelTag - seznam stop na CD - po kreslení

Vlevo je obrázek před vypalováním, kdy jsou na CD zapsány jen 4 MB dat (tedy prakticky nic), vpravo pak po vykreslení LabelTag štítku, tato session konkrétně zabrala 164 MB.

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak se dělá s kreslící funkcí LabelTag

Úterý, 8 Červen 2010 - 19:16 | georgeos | Jen ze zajímavosti jsem se chtěl podívat, kolik...
Úterý, 8 Červen 2010 - 00:58 | WIFT | Sada samých nul udělá něco, co, pokud má trošku...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 22:59 | Kert | Souhlasím s poslední větou. Vezmu soubor který...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 15:03 | HEC | No ono pokud je to jako default na /CLOSEDISC tak...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 14:38 | WIFT | To jsem zkoušel, ale bez úspěchu. No nevylučuju,...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 14:32 | HEC | Jejej - starou dobrou (a stále jěště i funkční)...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 13:02 | PV | Platná data jsou před vypálením pomocí opravných...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 09:27 | WIFT | Nedá se říci přímo "spadne", ale...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 09:24 | WIFT | To je různé, podle velikosti pokreslené plochy a...
Pondělí, 7 Červen 2010 - 08:49 | Kert | V CloneCD se dal dělat obraz CD i tak, že se...

Zobrazit diskusi