Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: ASUS Zenbook S 13 OLED - aneb 1kg ultrabook s 2,8K OLEDem

ASUS Zenbook S13 OLED svou nízkou hmotností a nízkým profilem zaujme zcela jistě leckterého vrcholového manažera.

Společnost ASUS netřeba představovat, čtenářům je jistě velmi dobře známá a dnešní recenze vybočuje z obvyklejších herních produktů společnosti. Na rovinu se musím přiznat, že osobně nejsem moc velký nadšenec od malých, tenkých a lehkých notebooků, neboť jsou dle mého názoru poněkud nepohodlné na práci. Ale samozřejmě záleží, co na takovém stroji potřebujete dělat, tisíc lidí, tisíc chutí.

ctvrta_generace_ultrabooku

S pojmem ultrabook přišel někdy v roce 2013 Intel a byť tento výraz lehce vyšuměl, pořád jím lze označovat velmi lehké mobilní notebooky. Typicky se vyznačují nízkou hmotností, velikostí a také tloušťkou.

ASUS Zenbook S 13 OLED v tomto není výjimkou právě naopak, samotný notebook totiž váží pouhý jeden kilogram a tloušťka celého notebooku v zavřeném stavu činí pouhý jeden centimetr. Jedná se tak o velmi kompaktní notebook, kterým ASUS může zaútočit na stroje ála Lenovo ThinkPad X1 Carbon, nicméně ASUS svůj Zenbook nabízí za značně přívětivější cenu.

Testovaný model se aktuálně prodává za nějakých 36 000 Kč včetně DPH (existuje ještě levnější model s Core i5-1335U a 512GB SSD, ten stojí cca 31 000 Kč s DPH), což je přibližně poloviční cena oproti nejlevnějšímu ThinkPadu X1 Carbon Gen11.

Testovací konfigurace vypadala následovně:

  • Intel Core i7-1355U 10C/12T - 1,7GHz, Turbo až 5GHz, 12MB L3 cache, 6~20W TDP, 10nm
  • 16GB RAM LPDDR5-5200 CL60-48-48-112 1T
  • Intel Iris Xe Graphics 96EU
  • 13,3" Samsung SDC417B, 2880x1800, OLED, 60 Hz, 100% DCI-P3, 550 nit jas
  • Samsung PM9A1 1TB M.2 2280 PCIe NVMe Gen4 x4
  • Intel AX211 WiFi 6E (802.11ax + Bluetooth 5.2)
  • 65W DC adaptér
  • Windows 11 Home v22621.1848

ASUS mi Zenbook S 13 OLED zaslal ve standardním balení, včetně malé magické krabičky bokem, ale o tom za chvíli.

Krabice je vyrobena z různých recyklovaných materiálů a nenajdeme zde prakticky žádné plastové díly, což je od ASUSu hezké. Stejně tak samotný notebook využívá recyklovaný hliník, hořčíkovou slitinu palmrestu a údajně i některé plasty jsou recyklované.

V krabici najdeme menší krabici, ve které se nachází velmi kompaktní 65W USB-C napájecí adaptér, který má navíc odpojitelný napájecí kabel. Adaptér je dvojkolíkový, takže je velmi vhodný pro cestování všude po světě a snadno se všude vejde.

Notebook samotný je ve vlastní krabičce, mimo něj zde najdeme ještě informační lepík a informační letáky a brožury. V krabici je i bonus ve formě koženého obalu na ochranu Zenbooku při přenášení.

ASUS Zenbook S 13 OLED má horní víko vyrobené z recyklovaného hliníku, namísto nudné stříbrné barvy zde najdeme tmavě šedou se zenovitým logem a nápisem ASUS Zenbook.

Spodní část víka displeje slouží i jako podstavec, při otevření dojde k přizvednutí notebooku, což zlepšuje ergonomii a sání ventilátorů ve spodní části notebooku.

Na levé části notebooku najdeme velký HDMI 2.1 výstup, dva USB-C porty, které poskytují ThunderBolt 4, napájení a DsiaplyPort. Vedle USB-C portů je ještě LEDka signalizující stav baterie.

Na pravé straně notebooku najdeme USB-A 10Gb/s port a 3,5mm combo audio jack. Tím nám končí portová výbava notebooku, jsem rád, že ASUS osadil alespoň velké HDMI a jeden USB-A port, zlepšuje to uživatelský zážitek.

Po otevření notebooku nás přivítá klávesnice, ta má klasické standardní ASUSí rozložení, nechybí ani zapínací tlačítko vedle klávesy Delete. Klávesnice má podsvícení skrze bílé LEDky a tři úrovně podsvícení. Pod klávesnicí najdeme i velký celoklikací touchpad, který samozřejmě podporuje i gesta.

Výfuky chlazení foukají horký vzduch do mezery mezi notebookem a displejem, což je standard mnoho let.

Jedním z hlavních taháků Zenbooku S 13 OLED je jeho displej, který překvapivě využívá OLED panel. Konkrétně se jedná o panel Samsung SDC417B s rozlišením 2880x1800 pixelů. Displej podporuje i HDR a maximální jas dosahuje hodnoty 550 nitů.

Nyní přichází ke slovu ošklivé modré světlo. ASUS se totiž chlubí tím, že Zenbook S 13 OLED nevyzařuje téměř žádné ošklivé modré světlo. Proto ASUS k notebooku zaslal magickou krabičku, ve které se nachází filtr, který propouští pouze modré světlo. S tímto filtrem jsem se tak podíval při různých úrovních jasu na displej Zenbooku S 13 OLED a také na několik dalších notebooků s IPS a TN panely.

Předem upozorním, že nemám fotoaparát, na který bych dokázal tento filtr nějak zafixoval, improvizoval jsem tak mobilním telefonem Samsung Galaxy S22. Ze skříně jsem si vytáhl několik různých notebooků s různými displeji a u všech jsem se za tmy snažil vyfotit, kolik modrého světla generují při různých úrovních jasu. Testoval jsem s jasem na 100%, 50% a 20%. ASUS Zenbook S 13 OLED má ze všech takto ozkoušených modelů nejvyšší maximální jas a to až 550 nitů, zatímco takový DELL Latitude 5590 má úžasných až 220 nitů a TN panel.

 

Lenovo ThinkPad L15 Gen1

Tento Lkový levný ThinkPad má IPS panel, ale jedná se o levný 15,6" 1920x1080 model s 45% NTSC pokrytím a maximálním jasem až 250 nitů. Jak můžeme vidět, modré světlo vyzařuje dost podobně při všech úrovních jasu.

 

DELL Latitude 5590

Tento DELL má výstřelek nejmodernějších technologií na poli displejů z roku 2018, to znamená 15,6" 1920x1080 TN panel s jasem až 220 nitů. Barvy? Ano. Podobně jako ThinkPad L15 Gen1 i tento panel vyzařuje dost modrého světla.

 

Lenovo ThinkPad T495

Tento ThinkPad má v sobě o něco kvalitnější IPSko, než co mají nižší ThinkPady s maximálním jasem až 400 nitů a podporuje 95% sRGB pokrytí. Vyzařování modré při 20% jasu je trochu lepší než u dvou předchozích strojů, ale i tak to není žádná hitparáda.

 

TUXEDO Stellaris 15 Gen3

Tento notebook využívá 15,6" 1920x1080 240Hz IPS panel, přičemž vyzařování modré je celkem značné.

 

A nyní ASUS Zenbook S 13 OLED, nějakou modrou displej vyzařuje při 100% jasu, ale po snížení není vidět téměř žádné modré světlo.

O škodlivosti modrého světla před spaním bylo napsáno poměrně mnoho a je hezké, že se tím ASUS zabývá. Částečně toto lze řešit snížením jasu a použití různých funkcí ála Night Light v systému, přičemž to nezabrání vyzařování modrého světla kompletně, ale částečně asi ano. Nejsem v tomto oboru specialista, takže nedovedu říci, jak moc velký vliv tato úprava displeje má, ale je to přinejmenším zajímavá vlastnost.

Nad displejem pak sedí ještě 1080p IR webkamera použitelná s Windows Hello. Mechanická krytka webkamery zde není, ale kameru je možné vypnout klávesovou zkratkou Fn+F10.

Samozřejmě jsem se musel podívat i do útrob notebooku, spodní víko je kovové a držího na místě celkem jedenáct torxů. Spodní víko slouží zároveň jako chladič M.2 SSD.

Většinu vnitřku notebooku zaplňuje 63Wh baterie, zbytek pak základní deska, na které jsou všechny komponenty připájeny. Tedy vyjma M.2 2280 SSD a baterie. RAM, WiFi upgradovat nemůžeme. Pozitivní je, že chladič CPU má dvě heatpipes s dvěma ventilátory, což by teoreticky mělo vylepšit chladící výkon notebooku.

Co se hardwaru týče, notebook je postaven na platformě Intel evo, ať už to znamená cokoliv. Tedy je to něco jako kdysi označení Intel Centrino, znamená to procesor, čipset, WiFi, ethernet od Intelu.

V testovaném ASUSu se nachází procesor Intel Core i7-1355U, tento procesor patří do generace Raptor Lake, jedná se o ULV procesor s dvěma P-Cores podporující HT a tikající až na 5GHz. Samozřejmě dvoujádrový procesor v prémiovém zařízení by působil poněkud podivně, proto Intel k dvěma P-Cores přidal i osm úsporných E-Cores, ty mohou boostovat až na frekvenci 3,7 GHz.

Procesor má různé napájecí limity, mohou se pohybovat v rozpětí 6 až 35 Wattů. Dlouhodobý limit pak lze nastavit do třech režimů, 6W (Whisper mode), 15W (Standard) a 20W (Performance). 35 Wattů může procesor použít vesměs na jednotky vteřin a to i ve Whisper mode, kdy je notebook krásně tichý. Pro lepší představu jak se jednotlivé režimz liší výkonem jsem je otestoval v Cinebench R23. Výsledky můžete vidět v grafu níže.

graph-6

Intel Core i7-1355U je podstatně lepší ULV procesor, než jakým byly mobilní Tiger Lake procesory jedenácté generace. Nicméně i tak dostane zabrat od některých starších Ryzenů generace Zen2. Ale je pozitivní, že se jedná o značně použitelnější procesor.

Integrované grafické jádro je pak značeno jako Intel Iris Xe a má k dispozici celkem 96EU. Důležitou informací je i operační paměť, ta je pájená a najdeme zde celých 16GB RAM typu LPDDR5-5200. Je zajímavé, že ASUS nepoužil rychlejší 6400 MT/s paměti, ale je možné, že se jedná o cenovou optimalizaci a rychlejší paměti možná nepřidají tolik výkonu navíc. Bohužel ASUS variantu s 32GB RAM nenabízí, ale jsem rád, že zároveň neprodávají model s 8GB RAM, to by bylo v dnešní době velmi smutné.

Na notebooku byly předinstalovány samozřejmě Windows 11, jak je zvykem u moderních notebooků. Vše jsem aktualizoval a co se napájecího profilu týče, testoval jsem s 15W Standard profilem. Výjimkou jsou herní testy, kde jsem přepnul na Performance, aby iGPU a CPU mohlo získat 5W navíc a mělo lepší šanci. Výdrž baterie jsem pak testoval ve Whisper režimu, kdy dlouhodobý limit činí 6W, ale CPU je ochotné velmi krátce boostovat na vyšší frekvenci.

 

Co se předinstalovaného softwaru týče, tak na notebooku nenajdeme prakticky nic mimo bloatware od Microsoftu a tradiční McAfee antivirus, který jsem odinstaloval.

 

Za zmínku stojí utilita MyASUS, ve které můžeme konfigurovat některé aspekty notebooku, zjistit stav záruky, aktualizovat ovladače a tak podobně.

 

A nyní hurá na testy!

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: ASUS Zenbook S 13 OLED - aneb 1kg ultrabook s 2,8K OLEDem

Úterý, 4 Červenec 2023 - 08:54 | paolo101 | Ja mam opacnu skusenost. Nepresiel som sice cele...
Pondělí, 3 Červenec 2023 - 11:24 | WIFT | Jo, přehlíd, protože to nebylo přímo u grafu :)...
Pondělí, 3 Červenec 2023 - 11:13 | WIFT | Upřímně: dneska v době, kdy toho bez připojení k...
Pondělí, 3 Červenec 2023 - 10:49 | JirkaK | OS samozřejmě aktualizuju, jednak kvůli...
Pondělí, 3 Červenec 2023 - 08:26 | Hugo Hugo | ... A ty přehazuješ mezi počítači součástky, proč...
Pondělí, 3 Červenec 2023 - 07:23 | Ji Si | k tomu poslednímu, asi jsi to přehlédl: "...
Neděle, 2 Červenec 2023 - 22:30 | WIFT | > zlepšuje to uživatelský zážitek. Fakt si...
Neděle, 2 Červenec 2023 - 15:39 | CBob | Ten filtr je taková trochu "ojebávka"...
Neděle, 2 Červenec 2023 - 12:01 | JirkaK | Mas pravdu, ted koukam ze 2023 model uz se...
Neděle, 2 Červenec 2023 - 07:56 | uni | Dell vyšel, ale jsme občané druhé kategorie. Toto...

Zobrazit diskusi