Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: ASUS Zenbook S 13 OLED - aneb 1kg ultrabook s 2,8K OLEDem

Ten performance režim byl zbytečný výdaj pro vývoj, protože pištivé ventilátory jen poškodí značku - zodpovědný pseudomanažer by si zasloužil za tak hloupou chybu výpověď a vlastně i všichni co výrobek s touto vadou pustili dál.

13,3" 2880x1800
Na blízko vidím hodně dobře a na některých hrubších displejích bych mohl počítat jednotlivé pixely a z hnusného písma se mně dělá špatně. Na fullhd 14" jsem po vklouznutí do role perfekcionisty prostor pro zlepšení viděl (hrubost písma/číslic) na maximálně QHD 2560x1440, tudíž si jsem jistý, že na 13,3" by stejné rozlišení také stačilo a nikdo by rozdíl nepoznal. Nebo v notebookách obvyklejší 2560x1600, když by to bylo nepodstatně dražší.

Marketing je od toho, aby oblboval lidi a pokud s levnějším displejem dosáhnu stejného efektu, tak ten drahý nepoužiju a zvětším si zisk - to dokonce ani není oblbování, ale jen projev zdravého rozumu. Možná moc neměli na výběr, takže vina je na straně Samsungu, že nabízí něco zbytečného. Když pak nastane situace kdy se hodí každá sekunda provozu na baterku navíc, tak si každý vzpomene na tuhle zbytečnou frajeřinku. Napadá mě, že používají takhle zbytečně velké rozlišení, aby byly méně vidět mrtvé pixely, ale to už je jen moje paranoidní teorie.

PS: JirkaK ať prosím nereaguje. Vím že stačí nejít s rodinou jednou na večeři a koupím si za to "mainstreamového" iphona za dvacku s retinou, takže jsem zbytečný škudlil a že každý druhý bezdomovec má v USA iphone, takže normální člověk ani nemá právo váhat a řešit maličkosti.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Performance mód není standardně zapnutý, uživatel si to musí v MyASUS přepnout manuálně, normálně je tam ten Standard režim.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je další věc. Představa manažera jak si jakýmkoliv způsobem zapíná nějaký power mode je čudná. I část hráčů na tyhle věci kašle a hraje v nastavení jak notebook dostali a manažer s cool plackou co evidentně kašle na výkon bude takový hračička? Fakt bych si chtěl promluvit se zodpovědnými lidmi z Asusu o jejich představách a jestli si dělají nějaké průzkumy u lidí. To je jak nabízet RGB osvětlení do korporátního workstationa.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tohle NENÍ manažerský notebook - je to směřované do jiného segmentu. Něco by mělo napovědět už jenom to že je dodávaný s Windows Home.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mně to taky přijde jako víc pro frikulíny do kavárny než pro manažery, protože ne všichni manažeři jsou idioti. Ovšem přepínání do power módu je i pro tuto skupinu zbytečné, protože to nedělá a nestojí o to.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je studentsky notebook co nic nevazi a vejde se vsude. bude ho spis pouzivat v power saving modu at je to tiche a zbytecne neplytva energii

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na notebook je buď baťoh nebo brašna přes rameno a ještě jsem neviděl žádnou verzi, kam by se nevešel 15" notebook. Pro 17" už musíš vybírat extra, ale 15" je něco jako standard, protože formát A4.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Batoh? ty používáš laptop v batohu? (jako jsou tašky které otevřeš a laptop v nich sedí, ale to asi nemyslíš)

Ty mluvíš o přenášení, já o používání..

Byl jsi někdy třeba v letadle anelítáš v suitu nebo first classu? Už v business class budeš mít problém to dát na stolek, co teprve v ekonomické třídě, kde si to ještě někdo sklopí... Nejezdíš vlakem nebo autobusem? To je stejná pohádka.
Nepoužíváš to mimo pracovní stůl? Ať už doma, nebo někde v kavárně/hospodě nebo někde na konferencích u nějakého stolku kde si odložíš drink?

Ale i přenášení, ty si všude taháš batoh? Já třeba nechci tahat batoh, chci vzít třeba jen ten laptop, ženy to třeba budou chtít dát do větší kabelky... Navíc mít 1kg v batohu nebo 1,5kg je rozdíl když to taháš celý den, natož 2k obludu, Teď jsem koupil 14" MBP, o pár tisíc víc byl 16" MBP, rozměr by mi nevadil, uvítal bych lepší repro, výdrž baterie i větší displej, ale 2,15kg je strašně moc.

Nemálo lidí má třeba ty velké laptopy jako desktop replacement a tahají ho vesměs jen mezi pracovními stoly a na práci mimo pracovní stůl a na cesty si vezmou menší, přenosnější stroj. Nemá smysl lámat jedno zařízení pro všechny use case.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Baťoh nebo brašna přes rameno. Rozdíl mezi 13" a 15" je ve vlaku nepodstatný a jestli je náhodou podstatný v nějakém letadle, tak to zajímá mizivé procento lidí.

"Navíc mít 1kg v batohu nebo 1,5kg je rozdíl když to taháš celý den, natož 2k obludu..."

Si tady připadám jak Schwarzenegger, né fakt na invalidní důchod kvůli svalové atrofii zatím nepomýšlím, takže ve volném čase si na kolo vezmu i supertěžkou 1.5 l láhev a vůbec nepřemýšlím o tom, že by mi možná stačila i lehčí jednolitrovka, protože jsem muž mezi 20 a 60 lety věku s průměrnou svalovou hmotou (spíš podprůměrnou protože jsem na výdrž a ne krátké výkony).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz ti hmnotnost ani rozmer nevadi. Dobre pro tebe. Jsou lidi co preferuji mensi zarizeni na cesty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně: dneska v době, kdy toho bez připojení k internetu moc udělat nejde, je notebook v letadle zbytečnost a nosí se tam jen proto, že nesmí dolu do zavazadlového prostoru. Já v letadle nepoužívám prakticky nic a podle mého pozorování (minulý měsíc jsem byl letecky na dovolené) ti, co něco používat chtějí, vytáhnou buď mobil nebo čtečku knih, výjimečně pro malý děcka tablet (notebooka jsem tam neviděl používat nikoho).

Jinak mně se ten recenzovaný notebook líbí, pár výhrad bych měl, ale nezlobil bych se za něj :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam opacnu skusenost. Nepresiel som sice cele lietadlo. Videl som z mojho pohladu/sedadla, dvoch s ntb. V mojom pripade, ak ide o rozmer a vahu. O kazdy cm a gram menej je velke plus.

Btw, skoda tej pripajkovanej ram.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čtu Intel a pájené, dál nemá smysl řešit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Pro mně je důležité pouze to, že disk není přípájený. RAMku při nákupu nového stroje taky často měním, to ale jen kvůli tomu, že si kupuju levnější stroje s poddimenzovanou ramkou. Kdyby dávali 64GB v základu, tak by mi připájená ramka vůbec nevadila :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RAM se umí i porouchat, tak proto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Porouchat se umi i jine soucastky ktere jsou pajene. Mas zaruku, dobry vyrobce ti ji necha prodlouzit i na 5 let

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty jiné součástky nejdou tak lehce přehazovat mezi různými notebooky. Koukni kolik stojí základní desky a odvoď si ten nepodstatný příplatek za 2 sloty pro RAM. Není to šetření na pravém místě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mně ten tvůj argument přijde poněkud simplistický. Proč bych měl přehazovat ramky mezi notebooky? Většina lidí ví proč si ntb pořizuje, jaké aplikace na něm bude provozovat a tedy i kolik ramky potřebuje. Vážně tedy není problém si dopředu rozmyslet kolik ramky potřebuješ a podle toho nakoupit. Proto nevidím nic špatného na tom, když by u levnějších modelů výrobce ušetřil na konektoru a PCB pro ramky. I kdyby tím ušetřil jenom pár stovek, může to být několik procent z ceny a při velkých sériich to bude znát.

Další situace kdy má pájení smysl jsou ultrabooky, když se tam ten slot fyzicky nevejde, nebo když by kvůli němu bylo nutné ošidit chlazení. Což je i případ zde recenzovaného zenbooku.

Jak je to s latencema přípájených ramek? Tipnul bych si, že připájené ramky by měly běžet o něco málo rychleji než když jsou ve slotu. Dráha signálů bude kratší, žádné přechodové odpory atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jak je to s latencema přípájených ramek?"

Pokud jde o nějaké LPDDR5/LPDDR5X tak je latence typicky horší, ty paměti sice papírově mají vyšší propustnost, ale jsou více optimalizované na nízkou spotřebu a mají i nějaké extra mechanismy pro snížení spotřeby, čímž se trochu snižuje výkon.

Ale výrobce může připájet i běžné DDR4/DDR5 moduly, což je levnější než LP varianty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou hlavně rozdíly které poznáš možná v měření benchmarkem, ne při normálním používání. Jestli to má o 5, 10, 20 víc výkonu nebo méně není u takového stroje vůbec důležité.

A jestli je pájené nebo ve slotu je celkem jedno, není podstatnější délka cesty, když už je řeš o tak bezpředmětných rozdílech?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ty přehazuješ mezi počítači součástky, proč by to někdo dělal, ty ho potřebuješ používat, ne se v tom hrabat. Koupíš a dokud to funguje tak do toho nelezeš. Když to nejde, dáš to do servisu nebo vyhodíš a koupíš nový, zase do toho nelezeš.

Přehazuješ součástky v jiné spotřební elektronice?

A to že sloty nic moc nestojí, ano, i lepící páska za pár centů poslala k zemi letadlo za 100 milionů dolarů, ale proč se používala při údržbě levná páska místo něčeho co stálo třeba o dolar víc, nebo proč tam nebyl někdo s více než základním vzděláním co to lepil... Protože to pár dolarů ušetří. A přesně takto výrobci uvažují.

Slot něco stojí, zabírá místo, umožňuje zákazníkovi koupít méně a potom rozšířit... Když to napájíme, máme víc místa, ušetříme za slot a zákazník si koupí pro jistotu víc paměti... Logické rozhodnutí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V jiné spotřební elektronice bohužel neexistují standardy, takže neexistuje ani vzájemná kompatibilita.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... A ty přehazuješ mezi počítači součástky, proč by to někdo dělal, ty ho potřebuješ používat, ne se v tom hrabat. ...
Omlouvám se, ale tohle mě inspirovalo:
A ty přehazuješ v počítači operační systém (rozuměj aktualizace windows), proč by to někdo dělal, ty ho potřebuješ používat, ne se v tom hrabat.
:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OS samozřejmě aktualizuju, jednak kvůli bezpečnostním fixům, opravám chyb tak novým možnostem. Dokonce aktualizuju aplikace ze stejných důvodů.

A není to jen Windows, ale i MacOS, iPadOS, iOS, watchOS, Android, wearOS, WebOS, Tizen... Ale ani v jednom zařízení nemám potřebu se hrabat v HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dela se to snad i s amd. Pajene to bude taky a spotreba bude stejna, ten oled display dela sve. Mam jeste yoga7 s 2.8k oled. Je tam 1240P. V idle cca 1W, ale stroj pod 6.5W celkem nejde. Pri bezne kancl praci je prumerna spotreba cpu 6W za cely den, u amd by to mozna bylo 5, ale stroj cely bere 12-13W. Pro 71Wh baterii je rozdil mozna pul hodiny 6 vs 6.5.

Jinak pajene pameti jsou v tech malych strojich standard. Nicemu to nevadi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zenbook s Intelem? Proc to Asus naziva Zenbook, mohl to klidne nazvat Corebook a hned by bylo jasno, takhle to zavani klamavou reklamou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

První ASUS Zenbook byl v roce 2011 takže správně by se mělo přizpůsobit AMD :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

celkově dvě velké vady - velikost, 13" je tak na tablet a k tomu ultra rozlišení, zbytečně navyšuje cenu. A pak pájená RAM, velký nešvar dnešní doby. Kdyby k tomu byl aspoň ještě jeden slot pro doplnění na 32GB. 16 je sice tak akorát dokud si neuvědomíme že z toho ukusuje i grafika která vlastní nemá, takže spíš bych počítal reálně s 10GB když bude spuštěná 3D aplikace, ale při daném rozlišení spíš i míň.
Jako daná konfigurace ale s 16" panelem a 32GB RAM už by byla mnohem použitelnější pro širší okruh, toto je pro dost úzkou klientelu. Přecijen 24GB pro systém a 8GB pro VRAM už je docela komfortní na univerzálnější použití než jen manažerský stroj kde se s nějakým větším využitím iGPU nepočítá.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Rozliseni je super, jemne ostre zobrazeni pri 200% skalovani. Cenu to moc nenavysi. Naschval chvili pouzivej tech 260PPI a pak prejdi na 174 s fhd obrazovkou. Nebo 110 na typickych monitorech jako 27" qhd. Mel jsem 2.8k na 14", ted mam 3k na 14" a bral bych klidne 3.5k a misto 175% pouzival 200% skalovani. Domu uvazuju nad 5k 27" nebo 6k 32" monitoru

13" je ok, je to male, pouzitelne kdekoli. V kanclu pripojis thunderbolt a mas z toho 2 27" 5k monitory, periferie, nabijeni. Zaklapnute to das nekam do vertikalniho stojanu a neresis. http://download.jirikocman.cz/stul/1616967160574.jpg

Pameti to ma na studentsky a multimedialni stroj dostatek. Na serioznejsi praci si nekupujes ultra portable stroj

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Z jaké vzdálenosti na tu 14" koukáš? Respektuji fakt, že každý má jiné oči, ale stejně. Koukal jsem na fullhd 14" z nepřirozeně blízké vzdálenosti a hrubost písma moc nevadila - prostor pro zlepšení jsem viděl, ale nebylo to moc potřebné a moc bych si za vyšší rozlišení nebyl ochotný připlatit. Přitom třeba fullhd na 24" už kvůli velké hrubosti nechci, takže nejsem extrém ani na jednu stranu. Jsou lidi, co jim fullhd nevadí ani na 27".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Laptop typicky 30-40cm, monitor typicky z 50-60cm.

Měnil jsem 32" 4k za 27" 2560x1440 (ve skutečnosti 34" Ultrawide, ale pri 16:9 odpovídá 27" QHD) a na textu jde krásně vidět že není tak vyhlazený ani ostrý a vnímám "pixely". ale velikostí obsahu je ideál. Když pak koukneš na 27" 5k monitor při 200% škálováním, vidíš stejně obsahu, ale je jemnější, ostřejší, vyhlazenější a nevnímáš "pixely".

Vyšší rozlišení pak ještě dává možnost výběru škálování dle potřeby. Třeba FHD na 14" někomu přijde velké, tak to naškáluje na 125% a to kvalitativně není ono, a 200% škálování ti z toho udělá nějakých 960x600, kdežto 2,8k už má při 200% obsahově 1440x900, což hodně lidem třeba na 13" laptopech vyhovuje nejvíc a sám bych to tak na tom Asusu používal.

Samozřejmě že vyšší rozlišení není nutně potřeba. Ale na lepší se zvyká dobře. Učil jsem se řídit a jezdil s auty v zimě na sněhu, dokážu si poradit při brždění, ale od doby co mám v autě ABS, tak je to pohodlnější, stačí dupnout na brzdu a auto můžu dál ovládat, nemusím to řešit (a to pomíjím že ABS je účinnější než přerušované brždení nohou), to samé třeba hill asistent, není problém se rozjet s ručkou do kopce, ale s hill asistetem na ni nemusím šáhnout :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tiché větráky a 32gb ram (a ideálně Zen4) a beru... Tak málo chybělo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám verzi UM5302 s Ryzen 7 6800U a je to hodně příjemná mašinka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na tomhle notebooku a bohužel mnoha dalších je vidět ta propásnutá šance AMD v podobě nativního 6jádrového APU Zen4. I zmetek v podobě čtyřjádra by byl proti té i7 skvělý procesor za který bych si připlatil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle ASUS je podařený kousek, líbí se mi opravdu kompaktní rozměry a hlavně ta hmotnost. 1kg, je méně než tablet s klávesnicí.

Skvělý přenosný stroj do školy, do kanclu na běžnou práci nebo na nepříliš náročné pracovní činnosti. Je super že se i v levných noteboocích objevují kvalitní displeje, vliv Apple je znát, stejně jako pokles ceny výroby OLED. Dva roky zpět ty stroje mívaly vyblité 250-300 nitové FHD IPSka s 59% sRGB pokrytím, dnes jemné 2,5 - 2.8k, 10bit, TrueBlack500, 400nit SDR, 550nit HDR, 100 DCI-P3...

Výkonu to má taky dost, osobně bych preferoval slabší verzi s i5, protože i ta i5 je víc než dost výkonu pro cílovou skupinu. Ti kteří trvají na AMD mají samozřejmě možnost koupit verzi s AMD procesorem, cena je srovnatelná s Intelem, ten bych osobně preferoval kvůli Thunderbolt 4, AMD mají jen USB4.

Je to dobrá alternativa třeba k Macbooku Air, proti němu má ASUS lepší displej, další porty, teoreticky víc výkonu, výrazně nižší hmotnost a o chlup menší rozměry a rychlejší wifi, Air zase nabízí lepší trackpad, lepší a pevnější konstrukci, diametrálně lepší zvuk, tišší provoz a výdrž na baterii.

Tohle se bude ASUS prodávat dobře, je to lehčí a výrazně levnější než třeba konkurenční Dell XPI13+ který ještě nový nevyšel a starý ve srovnatelné výbavě přišel na cca 50 tisíc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dell vyšel, ale jsme občané druhé kategorie.
Toto je obrovská deviza Apple, tam nejsme, funguje distribuční síť (na rozdíl od MSI napr.), lokalizované klávesnice atd...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mas pravdu, ted koukam ze 2023 model uz se prodava, asi jsem minul recenze. Na alze zacina s 1360P, 32/1000 s 3.5k OLED displejem za 57 tisic.

V konfiguraci 16/512 s 3.5 OLED displejem na Dell stránkách vychází na pěkných 1699 dolarů. Tzn kolem 45 tisíc korun s daní.

To jen potvrzuje, ze ten Asus je hodne levna alternativa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda tej klávesnice. Power button, bez navigačných kláves atď :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten filtr je taková trochu "ojebávka" na LCD, které má maximum v modré okolo 442nm, OLED na 455nm. filtr má šířku 10nm to je akorát k tomu maximu LCD, je to dáno technologií a i požadavkem na věrnost barev, u té OLED chybí část směrek k fialové, ale pro běžnou práci v pohodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> zlepšuje to uživatelský zážitek.
Fakt si nemyslím, že je třeba otrocky překládat každý marketingový krasožvást. Co třeba „zvyšuje to použitelnost“ ;-) (v kontextu přítomnosti USB-A portu).

Na to focení modré skrz filtr by to opravdu chtělo spíš foťák, nebo aspoň nastavení pevného IS, doby závěrky a clony - zkrátka aby bylo vše focené za stejných podmínek.
To, že slušné IPS panely, pouští to zlé modré světlo, není ani tak tím panelem, jako jeho podsvícením. A protože se to podsvícení dělá normálníma blbýma bílýma LEDkama, který jsou vlastně variací na modré LEDky, tak to zcela samozřejmě dělá modrou :).

A protože OLED jsou trochu jiné LEDky, je tam té parazitní modré značně méně. Nicméně když zobrazuju modrou, tak tam prostě být modrá musí. Kam se nám ta čerchmantka ztratila u OLED panelu? ;-) Vysvětlení je kousek nad mým příspěvkem. V každém případě se mi ten OLED panel moc líbí. Že to bude časem něco vypalovat? No, tak bude, no. Je krásnej. Skvělý rozlišení, poměr stran 16:10, super obraz. Nechal bych si říct :).

Díky za odkaz na LatencyMon - neznal jsem, musím prozkoumat, zní to zajímavě.

Na začátku jsem zahlédl zmínku, že notebook má „Intel UHD Graphics 96EU“, všude jinde pak „Intel Iris Xe Graphics 96EU“, jak to tedy je správně? Předpokládám Iris Xe.

Z tohohle by mi dycky prask ve švu: komentář k testu:
„DOOM Eternal je tento rok očekávanou novinkou a řekl bych, že hra překonat DOOM 2016 nezvládla, nicméně i tak jsem hru přidal do testování. Ve Vulkanu je na monitoring FPS a dalších detailů velmi užitečný nástroj OCAT, takže není problém zaznamenat potřebná data. Testování není vždy stejné, jelikož to aktuálně provádím ručně, takže jsou zde jisté odchylky, nicméně pro představu to stačí.“
Ale proč je u daného notebooku naměřeno 0, to si asi mám domyslet. Dost častý nešvar nejen zdejších výsledků testů: jsou bez relevantních komentářů.

Jinak díky za pohled na docela zajímavej kousek hardwaru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

k tomu poslednímu, asi jsi to přehlédl:
"vyjma DOOM Eternal, na který není k dispozici dostatek grafické paměti."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, přehlíd, protože to nebylo přímo u grafu :) Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.