Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung a LG se dohodly, soud o patenty na OLED nebude

LG 55palcová OLED TV
To by nebyla západní civilizace, aby kolem každé zajímavé technologie nehrozily velké soudní pře. Nevyhnulo se to jiným, nevyhne se to jistě ani OLED, ale aktuální krizi mezi dvěma giganty se podařilo zažehnat...

Máte pravdu, sousloví „západní civilizace“ v kontextu jihokorejských společností LG a Samsung zní divně, ale přiznejme si, že to v podstatě jsou svojí povahou západní společnosti. Loni na podzim se situace kolem OLED měla tak, že LG zažalovala svého konkurenta v souvislostí s jí vlastněnými patenty na některé prvky OLED technologie. Tehdy šlo o displeje ve smartphonech Galaxy, ale připomeňme v tomto kontextu ještě jednu věc: Samsungu se na loňské výstavě IFA ztratily dvě OLED TV a obecné podezření bylo takové, že šlo o součást průmyslové špionáže čínských výrobců, kteří se potřebují k OLED technologii a její výrobě dopracovat co nejrychleji a nejlevněji. A průmyslová špionáž bývá takovou cestou (USA i SSSR by mohly z období studené války vyprávět).

Zkrátka a dobře, jihokorejští výrobci nepotřebují bojovat mezi sebou, to je jen oslabuje v boji s levnou čínskou konkurencí a jejími výrobními možnostmi. Obě firmy tedy zasedly k jednacímu stolu a spor kolem OLED ukončily ještě předtím, než by se jím začal zabývat soud, který předběžně obě firmy požádal, aby se pokusily spor urovnat smírem. Spolu s tím spláchly i spory kolem LCD technologií.

LG Samsung OLED
Samsung a LG jsou zase kamarádi…

Je téměř jisté, že se nikdy (alespoň ne v blízké budoucnosti) nedozvíme detaily dohody. OLED technologie je příliš žhavá a příliš důležitá pro budoucnost IT segmentu i spotřební elektroniky a i jen uniknuvší popisy toho, čím se dohoda konkrétně zabývá, by mohly oběma firmám uškodit. Předpokládejme tedy pouze, že došlo k nějaké dohodě o vzájemném poskytování patentů a možná i dohodě na budoucí spolupráci, pokud si to náročnost vývoje OLED technologie vyžaduje.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung a LG se dohodly, soud o patenty na OLED nebude

Úterý, 5 Únor 2013 - 16:14 | HKMaly | Me pripada, ze v pripade Japonska a jizni Koree...
Úterý, 5 Únor 2013 - 16:12 | HKMaly | Ne tak uplne ... to se dela tak, ze napises...
Úterý, 5 Únor 2013 - 14:21 | bager | Podla mna nie, co ak niekto vyskuma to iste, ale...
Úterý, 5 Únor 2013 - 13:51 | renoor | v súvislosti s tou "žhavosťou" OLED......
Úterý, 5 Únor 2013 - 13:32 | JVc | V tomto pripade (Samsung a LG) je to spis...

Zobrazit diskusi