Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung přejmenoval druhou generaci 3nm procesu na 2nm

Zdroj: Shutterstock

Z přejmenovávání polovodičových procesů se pomalu stává tradice. Tentokrát k ní přispívá Samsung, který se rozhodl, že chce mít 2nm proces v nabídce již letos…

Bývalo zvykem označovat výrobní proces podle toho, jakého rozměru dosahovalo hradlo tranzistoru na daném procesu vyrobené. Již v roce 2006 od toho bylo komisí ITRS upuštěno, neboť se realita posouvala jinam. Takže pomalu končí druhá dekáda, kdy se sice délková jednotka v popisech procesů používá (μm, nm, A), ale neodráží žádný konkrétní rozměr, takže je de facto bezrozměrná.

V roce 2011 začal mít Intel dojem, že je jeho 16nm proces lepší než chystané konkurenční 16nm, a tak jej ještě před vydáním přejmenoval na 14nm. Přeskočíme přesně o dekádu, do roku 2021, kdy Samsung přejmenoval poslední generaci 5nm procesu (LPA = Low-Power Advanced) na ranou verzi 4nm procesu (LPE = Low-Power Early). Důvodem nebylo, že by měl Samsung přehnané představy o kvalitách svého procesu (ten byl nakonec docela průšvihem, spotřebou a takty byl srovnatelný s 6nm procesem TSMC), ale skutečnost, že společnost po několik let prováděla úpravy roadmap a jejich výsledkem bylo, že z nich v podstatě 2× vypadl zamýšlený 4nm proces (původně jako důsledek zrušení plánů s GAAFET na 5nm/4nm generaci, následně v důsledku zpoždění FinFET náhrady 4nm procesu). Jenže konkurence 4nm technologii v nabídce měla a Samsung chtěl něco nabídnout. Jen měsíc poté, v létě 2021, se pak k přejmenování rozhodl Intel, který to však vzal z gruntu. Z 10nm procesu se stal 7nm, ze 7nm 4nm, ze 7nm+ 3nm, z 5nm 2nm a z 5nm+ 1,8nm. Aby v tom nebyl úplný guláš, tak Intel nejdříve v oficiálních materiálech u nových názvů vynechal jednotku „nm“, ale pak se k jednoce zase vrátil, jen namísto „nm“ použil „A“ (Ångström, správněji tedy Å, 1 Å = 0,1 nm).

Roadmapa Samsungu, ještě s původními jmény. SF3P si přepište na SF2 a SF2 překryjte korektorem (jméno procesu si doplníte, až bude známo).

Když Intel může přejmenovat 5nm proces na 2nm, proč by Samsung nemohl přejmenovat druhou generaci 3nm výroby na 2nm. Přestože se společnost zatím k situaci oficiálně nevyjádřila, obeslala partnery, kteří si u ní objednali proces SF3P / 3GAP+ (tedy druhou generaci 3nm výroby) s tím, že je potřeba ve smlouvě tento údaj změnit na SF2, jinými slovy 2nm proces. Jde o formální změnu, technologicky má vše zůstat, jak bylo. Podle neoficiálních zdrojů chce Samsung skutečně sladit názvosloví s tím, co předložil Intel. Připomeňme, že TSMC se na podzim o procesu Intel 18A (1,8nm) vyjádřila ve smyslu, že je podle jejích analýz srovnatelný s jejich vlastním N3P procesem (druhá generace 3nm výroby). Lze tedy dovodit, že Intel 20A bude zhruba srovnatelný s TSMC N3B (první generace 3nm výroby).

Zásadním problémem celého přejmenování „3nm+“ procesu Samsungu na „2nm“ tkví v tom, že prakticky vše, co bylo dosud řečeno o „2nm“ procesu Samsungu, přestává platit. Připomeňme, že „donedávna 2nm“ proces Samsungu (původní SF2) měl dorazit v roce 2025 a přinést technologii BPS (Backside Power Supply).

Toto se však již zjevně netýká SF2, Samsung bude muset původnímu 2nm procesu s BPS přiřadit nějaké nové jméno (možná SF2+, SF1.8, zkrátka cokoli jiného).

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Samsung přejmenoval druhou generaci 3nm procesu na 2nm

Pátek, 8 Březen 2024 - 18:07 | RedMaX | Ani podobně starý Skylake od Intelu není...
Čtvrtek, 7 Březen 2024 - 23:31 | RedMaX | Tak v tom případě je nejupřímnější Intel, protože...
Čtvrtek, 7 Březen 2024 - 21:47 | DDR0 | Toto je ještě lehký odvar, ale to co udělal MS už...
Čtvrtek, 7 Březen 2024 - 20:17 | Pernik | Tohĺe je na hlavu. Když 2 nm, tak 2 nm. Když 5 nm...
Čtvrtek, 7 Březen 2024 - 15:53 | Dan8 | To mi připomnělo: LISTER: (Nadále třídí poštu)...
Čtvrtek, 7 Březen 2024 - 13:20 | RedMaX | Když to nejde vývojovému oddělení, zvládne to...
Čtvrtek, 7 Březen 2024 - 12:24 | Nox | Samsung sa vydal do vôd “premenovávanie produktov...

Zobrazit diskusi