Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test: Pixel Qi - nejviditelnější LCD pod sluncem

Pixel Qi - ukázka na slunečním světle - text ve webovém prohlížeči
Společnost Acomp nám na test zapůjčila netbook vybavený displejem Pixel Qi, o němž jsme vás informovali letos v září. Právě displej bude dnes předmětem našeho zkoumání a pozorování. Zjednodušeně řečeno jde o upravený LCD panel, jemuž okolní osvětlení narozdíl od běžných LCDček nevadí, naopak - dokáže jej využít k tomu, aby byl displej při velkém okolním osvětlení v pohodě čitelný i bez zapnutého vestavěného podsvícení. Má to samozřejmě svá pro i proti, ale již nyní můžeme zodpovědně říci, že jsme měli tu čest s něčím, co je tak zhruba na půli cesty mezi klasickým LCD a e-inkem a rozhodně jde o řešení, které stojí za pozornost…

O čem je Pixel Qi (čte se „čí“), již nemá smysl rozebírat, povídali jsme si o tom v září. Pojďme se rovnou podívat na praktickou ukázku. V redakci nám „přistál“ upravený netbook Samsung N210. Upravený právě tím, že místo klasického LCD panelu má Pixel Qi. Za nasazením Pixel Qi do svého netbooku tedy nestojí sám Samsung, to za něj dělají jiní a podobně tomu zpočátku bude i v dalších případech, až pak, jak začnou samotní výrobci přicházet Pixel Qi na chuť, je budou možná montovat už ve výrobě jako standardní součást. A kdo ví, možná se časem dočkáme rozšíření Pixel Qi i v jiných situacích.

Samsung N210 s displejem Pixel Qi

Netbook Samsung N210 není sám o sobě až tak zajímavý, obsahuje jednojádrový procesor Intel Atom N450, pouhý 1 GB paměti a SATA 250GB pevný 2,5” disk Samsung Spinpoint M7 (HM250HI) s 8MB bufferem a 5 400 ot./min. A k tomu Windows 7 Starter. Co by na něm mohlo být zajímavé, je udávaná výdrž až 12 hodin v provozu. Nahrazení standardního displeje Pixel Qi panelem by mohlo v případě provozu s velkým okolním osvětlením výdrž ještě prodloužit, neb lze podsvícení zcela vypnout a tím ušetřit dalších několik chvil provozu.

Jistě si řeknete, že když Pixel Qi funguje v určitých situacích i bez podsvícení, musí být notebook (netbook či cokoli, do čeho bude tento panel montován) nějak upraven, aby byl schopen podsvícení vypínat. Není to úplně nutné, neboť funkčnost Pixel Qi panelu při velkém okolním osvětlení vypnutí podsvícení nevyžaduje. Netbook Samsung N210 však touto vlastností (vypnutí podsvícení displeje) disponuje už od výroby a tak se stal vhodným kandidátem právě pro montáž tohoto panelu. Máme v redakci notebook s lesklým displejem, s nímž si dnes Pixel Qi vizuálně porovnáme, i tento notebook umožňuje vypnutí podsvícení, jak však sami uvidíte, stane se v tu chvílí z lesklého LCD spíše zrcátko.

Vás ale jistě už určitě zajímá, jak vlastně Pixel Qi vypadá na světle. Něco napovídají videa na internetu, ale vždycky tomu tak nějak pořádně uvěříte, až když si danou technologii vyzkoušíte sami. Jelikož vám všem půjčit netbook s Pixel Qi displejem nemůžeme, doufáme, že vezmete zavděk alespoň našimi fotografiemi a taktéž (snad) názorným videem. Faktem je, že Pixel Qi se před objektivy chová tak trochu jako LabelFlash médium: nikdy na fotce či videu neuvidíte zobrazení displeje tak, jak to na člověka ve skutečnosti působí (naposledy jsme se o LabelFlash i s pomocí fotografií zmiňovali v souvislosti s kreslící funkcí LabelTag). Přesto si myslíme, že se nám podařilo zachytit rozdíl mezi Pixel Qi a dvěma nejběžnějšími LCD panely poměrně názorně.

Nejprve se ale podíváme na to, jaké displeje budou v našem srovnání Pixel Qi konkurovat. Nebudeme z toho dělat žádnou vědu, do srovnání jsme postavili dnešní (z našeho subjektivního pohledu „bohužel“) střední třídu v podobě displeje lesklého jak psí koule, ve kterém se odráží vše z jakéhokoli úhlu pohledu ostře téměř jako v zrcadle, pouze v situaci, kdy sám displej hodně svítí, již přehluší odražený obraz. Druhý displej bude přesně z opačného tábora, klasický matný panel, v němž se vše odražené rozmaže, a to i při pohledu z nejostřejšího úhlu (nebo nejtupějšího, záleží, jak to vezmete), ačkoli z úplně krajního přeci jen jste schopni rozpoznat, co se vám to tam odráží.

Lesklý displej Matný displej

Pixel Qi je něco mezi tím, možná jste se již s podobným povrchem setkali. Na první pohled to je displej matný, na pohled z hodně ostrého úhlu je to už spíše displej lesklý, tedy obraz se v něm odráží a není problém ani s čitelností odraženého textu. Jakmile úhel pohledu snížíte, odražený obraz se rozmaže.

Pixel Qi - odraz při běžném pohledu Pixel Qi - odraz při velmi tupém úhlu

Každopádně je matnost displeje jedním ze základů úspěchu. Pokud má totiž displej vypnuté podsvícení, pak aby byl obraz jím vytvářený dobře čitelný, nesmí jej přehlušit zejména obraz v něm odrážený. Jistá lesklost při pohledu z ostrého úhlu není na závadu, z takových úhlů už se normálně na displej nedíváme.

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Pixel Qi - nejviditelnější LCD pod sluncem

Pondělí, 1 Listopad 2010 - 20:29 | andrejN | Dovolim si podoknout, ze tablet Adam vydrzi...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 17:06 | CDRW | No cece, v olpc za 100 dolacov cely book a tu za...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 16:42 | Noxik | Taktez zamackavam slzu v oku. Vzdycky zurim, kdy...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 13:33 | Izak | jj taky mam stareho Tungsten ... skoda ze uz do...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 12:46 | drmeduza | Treba i starej iPAQ 3630 mel display kterej mel...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 12:41 | paco | zakladni popis lze najit u projektu OLPC http://...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 11:28 | WIFT | Asi by se to dalo dohledat v patentech a obávám...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 09:47 | jan honza | Přesně jsem si vzpomenul na svého Tungstena,...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 09:29 | co ze to chces | Pro redakci: Bude někdy popis principu fungování...
Pondělí, 1 Listopad 2010 - 07:30 | peca | A nejenom Tungstena, ale i prvni Palmy od Sony a...

Zobrazit diskusi