Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy: čtení

Plextor Premium
Zápis 136 minut? Nesmysl? Ne, to rozhodně není. To Plextor Premium dovede! A protože těch nových technologií je v Premiu více než dost, svěřili jsme tentokrát recenzi WIFTovi. Jak je jeho zvykem, vše pořádně prověřil a zdokumentoval, klidně si tedy před čtením běžte uvařit kafíčko. Mimo grafů a dalšího samozřejmostí se dočtete co je PoweRec, VariRec II, GigaRec, SecuRec, Silent Mode a Q-Check a jak to vlastně funguje. Takže voila!

Kapitoly článků

Čtení - datové CD

Plextor Premium - CDspeed čtení CD-ROM 80min na CD-R

A začnem hezky z vostra - právě vidíte test čtení datového CD s lehkým overburningem a to vše zapsáno na médiu CD-RW. Jedna z mála mechanik, které naprosto nedělají rozdíly mezi lisovanými, CD-R a CD-RW médii. Všechno na jednu hromadu, všechno pěkně na max. Rychlost čtení se vyšplhala až na 53× (díky overburningu) a je vidět, že Plextor Premium dodržuje i slíbenou přístupovou dobu - i u takto lehce přetaženého CD. Nebudu vám ukazovat testy lisovaného nebo CD-R média, nic nového byste neviděli :-).

Čtení - audio CD

Plextor Premium - CDspeed čtení CD-DA 80min na CD-RW

U AudioCD je situace prakticky stejná (malé zakolísání na konci bych spíše přisuzoval médiu - i toto je CD-RW jako v předchozím případě). I zde se vyšplhala rychlost až k 53×, přístupová doba taky v podstatě v pořádku, kvalita extrakce Audia u Plextora (a rozumně vypáleného CD) ani nemohla být jiná.

Čtení - audio CD-R 90 minut

Tak aby těch grafů nebylo zas tak málo, ukážeme si nějaké anomálie.

Plextor Premium - CDspeed čtení CD-DA 91min na CD-R

Přetažené 90-min. CD-R (jako AudioCD) četl Plextor Premium docela dobře, ale ke konci už se mu jaksi nezadařilo a spadl až na rychlost čtení 4×. Tuto rychlost si bohužel uchoval i během testů přístupové doby, proto jsou výsledky tak špatné, a pokračoval v nich i během prvního testu zátěže CPU, proto má 1× SPEED takový divný údaj. Pak se zas vrátil do normálu, což je vidět na dalších výsledcích zátěže CPU. I přes potíže s koncem CD byla kvalita extrakce audia za 10. Osobně ten nezdar na konci spíše přisuzuji médiu (tedy jeho kvalitě).

Čtení - audio CD-R 100 minut

Plextor Premium - CDspeed čtení CD-DA 100min na CD-R

Toto je opravdu trochu extrém. Problém tohoto média spočívá v tom, že konec je nečitelný (ten overburning je krapet přetažený). Myslím, že je u této mechaniky úspěch, že vůbec dokončila test čtení, prošla DAE Quality testem (i když špatně a to díky nečitelnému konci) a u měření přístupové doby zkrachoval až plný seek, kdy se mechanika chtěla nastavit někam, kde už prostě není drážka (a kde není drážka ani Plextor Premium nebere).

Čtení - datové CD-R 100 minut (GigaRec 1.2×)

Plextor Premium - CDspeed čtení CD-ROM 100min na CD-R

Tady se musím Plextora zastat, protože test nedokončil kvůli tomu, že ten overburning jsem s tím GigaRecem trochu podcenil - tato kapacita je na 80-min. médium už trochu moc a konec je velmi špatně (potažmo vůbec) čitelný. Je vidět, že na GigaRecem 1.2× zapsaná média snižuje rychlost čtení o jeden stupeň - tedy 18× - 40× CAV.

Čtení - audio CD-R 100 minut (GigaRec 1.2×)

Plextor Premium - CDspeed čtení CD-DA 100min GigaRec na CD-R

Stejný případ jako předtím - i s tím přehnaným overburningem. Díky tomu nešel vůbec udělat DAE Quality test. Takže opět tímto omlouvám Plextora Premium - je to mojí blbostí :-|. A jako v předchozím případě i zde je použita rychlost čtení 18× - 40× CAV. Nebojte se, SpeedRead jsem zapnutý měl, nastavoval jsem rychlost 22× - 52× CAV i během čtení - málo platné, Plextor Premium dobře věděl, jak má to médium číst a nenechal se zblbnout :-).

Čtení - datové CD-R 114 minut (GigaRec 1.4×)

A když už jsme ten GigaRec nakousli, pojedeme ještě výš.

Plextor Premium - CDspeed čtení CD-ROM 114min GigaRec na CD-R

A máme tu 114 minutové datové CD-R. Bylo zapsáno Plextorem Premium na 80-minutové médium pomocí technologie GigaRec nastavené na 1.4×. Celkový objem dat na tomto CD je skutečně nějaký 1 GB. Nero CD Speed byl nucen nakreslit červenou hranici média mimo rozsah grafu, nicméně samotný graf tam už nekreslí. To je škoda, protože byste viděli rychlost čtení 24× P-CAV. Co je zajímavé - u tohoto abnormálně nadupaného CD zůstává ve slušné kondici průměrná přístupová doba. Navíc ani plný seek nedělá příliš velké potíže :-). Však je taky Plextor Premium jedna z mála mechanik, co to po sobě dokáže přečíst - byť jen rychlostí 24× P-CAV :-).

Čtení - audio CD-R 114 minut (GigaRec 1.4×)

Plextor Premium - CDspeed čtení CD-DA 114min GigaRec na CD-R

S audio CD zapsaným GigaRecem 1.4× na 80-minutové médium to bylo o poznání horší. Plextor Premium nasadil rychlost čtení 4× a dost se mu nedařilo ji udržet. Zjevně sám dost dobře nemohl to CD po sobě přečíst a tak DAE Quality bylo vyhodnoceno stupněm 4 (což není až tak špatné uvážíme-li, co je to vlastně za CD). Přístupové doby také výrazně horší a zatížení CPU vždy na max, tady si ovšem trochu odporuje Nero CD Speed a Windows - ty měly zatížení CPU stále v normálu okolo svých 5% (ovšem to je tím, že Nero CD Speed měří zatížení CPU poněkud svérázným způsobem, takže ty hodnoty berte s rezervou).

Čtení - audio CD-R 136 minut (GigaRec 1.4×)

Pořád nemáte dost?

Plextor Premium - CDspeed čtení CD-DA 136min GigaRec na CD-R

Toto 136ti minutové AudioCD bylo zapsáno taktéž technologií GigaRec 1.4× na (jak jste asi uhádli) 99-minutové CD (jak jinak, než MultiDisc - nic jiného 99-minutového v našich krajích bohužel neroste - bohužel proto, že není s čím srovnávat). Trochu zarážející je fakt, že toto více nadupané CD, než v předchozím případě, čte o poznání rychleji, i když potíže s ním má obdobné. Celý snímek Nero CD Speedu je zkompletovaný po kouskách, protože se mi nepovedlo udělat všechny testy dohromady, zejména pak DAE Quality test, který se kousl na půl hodiny (a býval by asi byl zakouslý donekonečna - já s ním dále tu trpělivost neměl). Plný seek už také Plextor Premium nezvládl, takže i ostatní testy jsou dodělané až po chvíli. Mohu vám upřímně říci: AudioCD s GigaRecem 1.4× nenahrávejte, protože ho prakticky nikde nepřehrajete - a když už ano, tak to bude hrozně praskat až šumět. Praská to i v tomto Plextoru :-).

Podle mě to s tou schopností číst nebo nečíst takto přecpané médium bude asi hodně záviset na tom, jak dané médium snáší nízké rychlosti. Je třeba si uvědomit, že v režimu GigaRec probíhá zápis na médium rychlostí 4× a na to už mnoho dnešních médií není stavěné (předchozí médium bylo Verbatim SuperAZO 48× compatible). Tedy asi tudy, bych řekl, že vede cesta.

Čtení - datové CD-R 136 minut (GigaRec 1.4×)

Plextor Premium - CDspeed čtení CD-ROM 136min GigaRec na CD-R

Tento maximální extrém v provedení datového CD-R 136 minut se mi sice podařilo vytvořit, už ale ne přečíst. Plextor začal kdesi na 4× a snažil se chvílemi zrychlovat, jenže ho to nakonec spíše brzdilo a nakonec CD ani nedočetl. Takováto CD opravdu raději nevytvářejte - ani data na něm nejsou v bezpečí (ačkoli je na krabici psáno že by to měl umět). Otázkou je, zda to není třeba médiem, no jak už jsem uvedl - jiná 99-min. média u nás nerostou, takže není možnost vyzkoušet jiné :-/.

Asi vás zajímá, co na takováto CD říkají ostatní mechaniky. Tak to bude součástí dalšího povídání, které není součástí této recenze. Jen ve stručnosti vám mohu prozradit: Nic moc. zkoušel jsem zápis v režimu GigaRec 1.2× a 1.4× a zjistil (metodou pokus - omyl, jak jinak), že GigaRec 1.2× lze ještě přehrávat (číst) docela obstojně i v jiných mechanikách či přehrávačích. GigaRec 1.4× už je prakticky nepoužitelný.

Čtení - datové CD-RW ve formátu CD-MRW (Mount Rainier)

Plextor Premium - CDspeed čtení MRW na CD-RW

Čtení CD-RW ve formátu CD-MRW je sice trošku kostrbaté, nicméně plynulé a v podstatě pohodové - a v neposlední řadě také poměrně svižné, za což může zejména schopnost Plextora Premium číst CD-R a CD-RW stejně rychle. Co já vím, tak Mount Rainier je čten snad všemi mechanikami pomaleji, než klasický formát. Plextor Premium jej čte podle mého názoru velice slušně - dodržena je s přehledem i průměrná přístupová doba.

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Plextor Premium (52x32x52 IDE)

Pondělí, 8 Květen 2006 - 17:07 | Anonym | Je k dispozici nový firmware v 1.07 http://www....

Zobrazit diskusi