Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy: Vypalovací programy

Plextor Premium
Zápis 136 minut? Nesmysl? Ne, to rozhodně není. To Plextor Premium dovede! A protože těch nových technologií je v Premiu více než dost, svěřili jsme tentokrát recenzi WIFTovi. Jak je jeho zvykem, vše pořádně prověřil a zdokumentoval, klidně si tedy před čtením běžte uvařit kafíčko. Mimo grafů a dalšího samozřejmostí se dočtete co je PoweRec, VariRec II, GigaRec, SecuRec, Silent Mode a Q-Check a jak to vlastně funguje. Takže voila!

Kapitoly článků

1.  Přehled
3.  Technologie
4.  Testy: Vypalovací programy
8.  Hodnocení

Ještě než začnu s přehledem vypalovacích programů, chtěl bych upozornit na jednu věc: U všech testovaných programů jsem měl v Plextools Professional u Plextora Premium zapnuto Enable SpeedRead. S tímto nastavením čte Plextor Premium rychlostí 22× - 52× CAV, bez tohoto nastavení pouze rychlostí 18× - 40× CAV.

Feurio!

Feurio! bohužel Plextora Premium ještě nezná (ani s momentálně nejčerstvějšími drivery 1.66.5). Nicméně jak už to tak u Feuria bývá, časem se podpora nejspíš dostaví (stejné to bylo s Yamahou F1 - v době, kdy jsem ji testoval, ji Feurio nepodporovalo, dnes už ji podporuje).

Plextor Premium - Feurio! čtení

Pokud má být Plextor Premium ve Feuriu použit jako CD-ROM (tedy čtecí) mechanika, nadetekovalo Feurio všechny vlastnosti správně - včetně zápisu a dokonce i maximální zapisovací rychlosti.

CDRWin 3.9

Zato CDRWin (3.9D z června 2003) Plextora Premium už zná. Mimoto jsem zaznamenal, že CDRWin 3.9D doznal jistých drobných kosmetických změn, podívejte se tedy, co nám prozradil o Plextoru Premium:

Plextor Premium - CDRWIN čtení

Plextor Premium - CDRWIN zápis

Jak je vidět, CDRWin má Plextora Premium zmáknutého celkem slušně, řekl bych, že mu není co vytknout.

DiscJuggler

DiscJuggler také Plextora Premium zná, navíc je na něj vyzbrojen poměrně nadstandardně, však posuďte sami:

Plextor Premium - DiscJuggler čtení

Plextor Premium - DiscJuggler zápis

Kromě toho, že DiscJuggler všechny údaje uvedl bez chyby (včetně max. rychlosti přepisu 32×), tak uvnitř něj je navíc podpora některých vychytávek právě pro Plextora Premium:

Plextor Premium - DiscJuggler GigaRec

V první řadě je to podpora technologie GigaRec - zde označená jako density gain (čili něco jako navýšení hustoty). Ponecháte-li výchozí hodnotu (0%), GigaRec se nepoužije. Zvýšením density gain na hodnoty 20%, 30% resp. 40% se použije GigaRec s nastavením 1.2×, 1.3× resp. 1.4× a rychlost zápisu se napevno nastaví na 4×.

Kromě toho je zde i zaškrtávátko Boost Speed, jehož význam si osobně vysvětluji tak, že se vypne technologie PoweRec a zapisovat se bude maximální rychlostí, jakou dovolí technologie média (takže u CD-R to bude rychlost 52×, u CD-RW to bude taková rychlost, jakou médium dovolí). Naopak zaškrtnutím Optimize Speed se PoweRec použije a bude se zapisovat maximální kvalitní rychlostí, jakou médium dovolí (takže při výskytu problému během zápisu se rychlost buďto nebude dále zvyšovat nebo se případně i sníží.

Pokud nezaškrtnete nic, pak máte možnost použít takovou rychlost, jakou si nastavíte. Zda se v takovém případě použije PoweRec a rychlost se případně sníží si netroufám tvrdit, přiznám se, že na Plextoru Premium jsem s DiscJugglerem nezapisoval, takže ti, co DiscJuggler používají, to asi budou vědět lépe, než já.

Plextor Premium - DiscJuggler VariRec

Dále je v DiscJuggleru možné použít také VariRec II. Vzpomeňte si, jak vypadalo nastavení VariRec II v PlexTools Professional - v DiscJuggleru jsou možnosti VariRec II rozepsány do jednoho "šoupátka" s názvem Maximize Quality (u Plextorů je tedy v souvoslosti s touto položkou použito VariRecu, u Yamahay se s tímtéž nastavením použije režimu AMQR, které se však pouze zaškrtává, nemá žádné další nastavení). Pokud bych měl vyjmenovat všechny možnosti, které se postupným přesouváním šoupátka zleva doprava objevují, pak by to vypadalo takto:

  • -4 -3 -2 -1 0 1 2 3 4 / CMC
  • -4 -3 -2 -1 0 1 2 3 4 / Ricoh
  • -4 -3 -2 -1 0 1 2 3 4 / Taiyo Yuden
  • -4 -3 -2 -1 0 1 2 3 4
  • -4 -3 -2 -1 0 1 2 3 4 / Mitsubishi
  • -4 -3 -2 -1 0 1 2 3 4 / Maxell
  • -4 -3 -2 -1 0 1 2 3 4 / Ritek

V Plextools Professional bych těmto typům přiřadil asi toto: Taiyo Yuden - Cyanine, Mitsubishi - Azo, k tomu neoznačenému uprostřed bych dal v Plextools položku Default - a ostatní typy jsou Phthalocyaniny, ale opravdu po mě nechtějte vědět, který je A nebo B nebo C nebo D - to skutečně nevím :-).

Při použití VariRec II omezuje také DiscJuggler rychlost a to na 8× nebo 4× a zde dokonce nabízí nesprávně i rychlost 1×, kterou však Plextor Premium neumí.

Nero - Burning ROM

Plextor Premium - Nero

Já myslím, že k tomu není co dodat - snad jen: Nero označilo ochranu podtečení bufferu taktéž jako Bufer under run proof, zatímco u předchozích Plextorů psalo BURN-Proof. Asi je to opravdu něco krapet jiného :-) (Pozn. Martin: no jak by ne, když už tu není chipset Sanyo, ale Plextor.).

Nero InfoTool

Plextor Premium - Nero InfoTool

Myslím, že tady není opravdu co dodat.

CloneCD

Plextor Premium - CloneCD vlastnosti

Plextor Premium - CloneCD způsoby zápisu

CloneCD není s Plextorem Premium kompatibilní v režimu RAW-SAO, takže v režimech zápisu pak nabízí jen RAW DAO a SAO. Myslím, že vzhledem k síle módu RAW-DAO, který podporuje, to není nijak závažný nedostatek ;-).

EAC

Plextor Premium - EAC C2

Plextor Premium - EAC cache se dá vypnout

V EAC bylo zjištěno, že mechanika "kešuje" audio data. Poněkud vada na kráse, nicméně si myslím, že pro většinu CD toto můžete vypnout - zapínal bych to až v případě poněkud vadnějších CD, kde by se vyskytovaly neopravitelné chyby.

Plextor Premium - EAC CD-Text

Co se zápisových vlastností týče - tady je EAC poněkud bezradné, nedokáže detekovat možné rychlosti zápisu a odmítá pálit. Trochu mi svitla naděje, když jsem metodami pokus-omyl donutil EAC k pálení tím, že jsem v Plextools nastavil silent mód a omezil rychlost pálení na 20× (taková zoufalá zkouška - asi jsem mohl nastavit cokoli), nicméně po simulaci zápisu se mechanika zakousla a odmítala jakkoli CD vydat - musel jsem systém restartovat (s vypnutím). Nakonec se mi to výjímečně jednou povedlo - a výsledek vidíte sami. EAC nerozpoznalo schopnost zapisovat informace o UPC/ISRC (DiscJuggler měl jiný názor a osobně si myslím, že pravdivý). Alespoň ten CD-Text, že byl uznán :-).

WinOnCD 6

Jen ve stručnosti: WinOnCD 6 v tuto chvíli Plextora Premium nepodporuje.

Kapitoly článků
1.  Přehled
3.  Technologie
4.  Testy: Vypalovací programy
8.  Hodnocení

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Plextor Premium (52x32x52 IDE)

Pondělí, 8 Květen 2006 - 17:07 | Anonym | Je k dispozici nový firmware v 1.07 http://www....

Zobrazit diskusi