Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy: Čtení a zápis DVD, poškozená média

Modrý laser
Pokud nás čtete pravidelně, pak jste možná mezi řádky některých našich zpráv nalezli informaci, že už testujeme Blu-ray mechaniky. Tou první, kterou vám právě dnes představíme, je Pioneer BDR-101A, o níž se už loni v srpnu hovořilo jako o vůbec první Blu-ray mechanice, co se měla kdy pro počítače vyrábět. Právě takový kousek, který byl kdysi k vidění, jsme dostali do rukou a prověřili poněkud více, než u nás bývalo zvykem u dosavadních recenzí. V té dnešní totiž mimo jiné uvidíte videoukázky modrého i červeného laseru přímo z mechaniky, včetně detekce CD, DVD i Blu-ray médií. Pohodlně se usaďte, udělejte si před čtením čaj nebo kávu (či co máte rádi), právě začínáme.

DVD-ROM

Single Layer Dual Layer
Čtení DVD-ROM Single Layer Čtení DVD-ROM Dual Layer

Pohodová osmička CAV s trochou náznaku, že to jde i rychleji. Průměrná přístupová doba 141 ms se do specifikace (150 ms) snadno vejde.

Nepatrně jiné je to s dvouvrstvými DVD-ROM médii, stejná je však průměrná přístupová doba.

DVD±R

DVD-R DVD+R
Čtení DVD-R Čtení DVD+R

Čtení DVD+R i DVD-R se prakticky neliší od čtení DVD-ROM. Stejná je rychlost a podobná je i přístupová doba.

Nyní je čas na další video. Na něm uvidíte, jak mechanika rozpoznává DVD. Na samém začátku detekce si můžete na okamžik všimnout, že mechanika nejprve na DVD blikne modrým laserem a pak zkusí červený, se kterým již médium pracuje, a mechanika tedy začne točit.

DVD±R DL

DVD-R DL DVD+R DL
Čtení DVD-R DL Čtení DVD+R DL

Oba typy dvouvrstvých vypálených DVD médií čte Pioneer BDR-101A stejnou strategií, oproti lisovaným však pomaleji, jen 6× CAV. Shodná je u obou formátů i přístupová doba 154 ms.

DVD±RW

DVD-RW DVD+RW
Čtení DVD-RW Čtení DVD+RW

Ani u přepisovatelných DVD nerozlišuje moc mezi plusovým a mínusovým (správně „pomlčkovým“) formátem. Obojí čte shodně 6× CAV a s přístupovými dobami 146, resp. 148 ms.

Poškozené DVD

Čtení poškozeného DVD

Naše poškozené DVD se pro Pioneera BDR-101A jeví jako zcela nezávadné a bez zaváhání jej přečte celé. Přiznám se, že jsem takový výsledek u první Blu-ray vypalovačky nečekal, zejména jde-li o Pioneera, neboť zatím žádný Pioneer v našem testu toto DVD nepřečetl celé. Naše poškozené DVD si na svou pažbu zářez v tomto případě neudělá.

Jak toto testovací DVD vypadá, najdete ve starší recenzi.

Pioneer BDR-101A - graf čtení poškozeného DVD

Zápis na DVD±R

DVD-R DVD+R
Zápis na DVD-R Zápis na DVD+R

Jak DVD-R, tak DVD+R je zapisováno metodou Z-CLV v krocích 4× a 8×, pokud ovšem na 8× dosáhne. Pomaleji lze zapisovat jen CLV (4× a níže). Jak sami uvidíte na další straně, není to potřeba, přechod mezi 4× a 8× není v kvalitě vůbec znát.

Možná jste si všimli, že jsme tentokráte vynechali simulace zápisu. Ano, je tomu tak, vypadají totiž prakticky úplně stejně, jako ostrý zápis.

Zápis na DVD±RW

DVD-RW DVD+RW
Zápis na DVD-RW Zápis na DVD+RW 4×

DVD-RW lze zapisovat maximálně rychlostí 4×, a to i média určená pro rychlost 6× (označená logem RW2). Z takového média je právě ukázka na obrázku.

Pokud jde o DVD+RW, nejrychleji, jak dokáže na média tohoto druhu zapisovat, je 4× CLV, ovšem musí jít o „tradiční“ 4rychlostní DVD+RW. High Speed DVD+RW, na které jiné mechaniky běžně zapisují 8×, zapisuje tato mechanika jen 3,3×, přičemž mezi rychlostmi, kterými program dovoluje zapisovat, naleznete jen údaj 3×.

High Speed DVD+RW (8×) - informace Zápis High Speed DVD+RW (8×) 3,3×
Informace o disku DVD+RW 8× Zápis na DVD+RW 8× rychlostí 3,3×

Rychlost 3,3× je možná nezvyklá, nicméně plně v souladu s DVD+RW High Speed standardem (Specification Part 1 Volume 2 Ver. 1.0).

Zápis na DVD±R DL

DVD-R DL DVD+R DL
Zápis na DVD-R DL Zápis na DVD+R DL

Rozdíl v zápisu obou dvouvrstvých formátů je znát na první pohled, DVD-R DL se zapisuje rychlostí 2×, zatímco DVD+R DL 2,4×. Rozdíl v čase je skoro deset minut, což je na jednu stranu hezké, ale co je to platné, když si i na „rychlejší formát“ počkáte tři čtvrtě hodiny. No, počkejte, až uvidíte zápis Blu-ray rychlostí 2× ;-).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První Blu-ray vypalovačka Pioneer BDR-101A (2× BD, PATA)

Středa, 18 Říjen 2006 - 16:20 | Martin Bartoň | mmarek26: Seznam softu je uveden na konci kazde...
Středa, 18 Říjen 2006 - 11:33 | Anonym | neslo to ani v nenovejsim NERU, ani v PrimoDVD 2....
Neděle, 15 Říjen 2006 - 20:41 | Martin Bartoň | mmarek26: Možná taky asi záleží na softwaru.
Neděle, 15 Říjen 2006 - 00:54 | Anonym | by me docela zaujimalo jak jste z tym PIONEEREM...
Čtvrtek, 14 Září 2006 - 15:26 | Martin Bartoň | nedelak: Tak se těš na Sony BWU-100A ;-)
Čtvrtek, 14 Září 2006 - 09:48 | Anonym | martin: tesim se na dalsi recenze
Pondělí, 11 Září 2006 - 17:25 | Martin Bartoň | nedelak: Víš jaký problém bylo sehnat třeba jen...
Pondělí, 11 Září 2006 - 16:04 | WIFT | >> Ivanko: Násobky 1024 se...
Pondělí, 11 Září 2006 - 14:32 | Ivan Kapustik | "prázdné Blu-ray médium, které jsme měli...
Pondělí, 11 Září 2006 - 10:28 | Anonym | martin: nevedel jsem, ze jste to tolik odkladali...

Zobrazit diskusi