Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vypalovací a diagnostické programy, Book Type

Modrý laser
Pokud nás čtete pravidelně, pak jste možná mezi řádky některých našich zpráv nalezli informaci, že už testujeme Blu-ray mechaniky. Tou první, kterou vám právě dnes představíme, je Pioneer BDR-101A, o níž se už loni v srpnu hovořilo jako o vůbec první Blu-ray mechanice, co se měla kdy pro počítače vyrábět. Právě takový kousek, který byl kdysi k vidění, jsme dostali do rukou a prověřili poněkud více, než u nás bývalo zvykem u dosavadních recenzí. V té dnešní totiž mimo jiné uvidíte videoukázky modrého i červeného laseru přímo z mechaniky, včetně detekce CD, DVD i Blu-ray médií. Pohodlně se usaďte, udělejte si před čtením čaj nebo kávu (či co máte rádi), právě začínáme.

Roxio DigitalMedia

K mechanice se dodává software Roxio DigitalMedia, který je určen k vypalování. Jak již bylo řečeno, není přítomen žádný software na přehrávání jak DVD video, tak BD video titulů. V krátkosti se pojďme podívat, co se dá s dodávaným softwarem dělat.

Položky v nabídce Start - Programy - Roxio - DigitalMedia

Položky v nabídce start působí dojmem, jakoby se nainstalovalo několik aplikací. Opak je pravdou, DigitalMedia Copy i DigitalMedia Data jsou jedna a tatáž aplikace s tím, že DigitalMedia Home je jejich rozcestník a prakticky je to také tatáž aplikace :-). To ostatně snadno poznáte pohledem na ni při spuštění.

Roxio DigitalMedia LE v7 - datový projekt

Věnujme se vytváření dat, protože pokud jde o kopírování, na tom není prakticky co řešit, v tom se ostatně programy ani moc lišit nemohou, pokud nejde o specialisty na kopírování chráněných disků. Program se ovládá velice jednoduše, stačí do projektu nasázet data a stisknout nepřehlédnutelnou červenou kuličku v dolním pravém rohu. Následuje ihned vypalování bez jakéhokoli ptaní či nastavování parametrů.

Roxio DigitalMedia LE v7 - průběh vypalování na BD-RE

Médium je ponecháno otevřené a aplikace na něj dovede přidávat data.

Roxio DigitalMedia LE v7 - možnost přidávat data na BD-RE

Kupodivu nezávisle na tom, co je nastaveno v možnostech.

Roxio DigitalMedia LE v7 - možnosti nastavení dat

Z dalších vlastností Roxio DigitalMedia už se jen letmo podívejme na pár vševysvětlujících obrázků.

Roxio DigitalMedia LE v7 - Home Guide

Jak sami vidíte, HomeGuide je opravdu jen rozcestník, stejně jako prakticky každá první položka submenu.

Roxio DigitalMedia LE v7 - Copy Guide

Na CopyGuide opravdu není co řešit. Roxio DigitalMedia se také pokorně přiznává k tomu, že kopíruje jen nechráněné disky.

Roxio DigitalMedia LE v7 - Data Guide

Další typická ukázka, že první položka v submenu obsahuje dvě další.

Roxio DigitalMedia LE v7 - Tools Guide

A nakonec je tu ToolsGuide, kde je pár užitečných funkcí, jako mazání či finalizace médií a zobrazení informací o nich.

Roxio DigitalMedia LE v7 - Disc Information

DVD Info Pro

DVD Info Pro

Nero InfoTool

Nero InfoTool

Oba detekční programy se ve vlastnostech málem shodly. DVD Info Pro špatně hlásí RPC1, mechanika je opravdu RPC2 a počet změn regionu je tradičních pět včetně prvního nastavení, které jsme neprováděli. Trošku se oba programy také neshodli ve vlastnosti SolidBurn, důležité však je, že oba nepřiznávají jakoukoli podporu CD. Stejně tak se shodují na bufferu 1 600 kB, což platí pro DVD, pro Blu-ray média by měla mechanika používat celých 8 MB paměťového SDRAM čipu Hynix (pracujícího jen tak pro zajímavost na rychlosti 143 MHz).

Nero Burning ROM

Nero - informace o rekordéru

Vlastně už jsme ani nedoufali, že nalezneme vypalovačku, která neumí CD-Text. No, je to tady a je to celkem pochopitelné, když tato mechanika neumí z CD ani ň.

S podporou dvouvrstvých Blu-ray disků je to u této mechaniky poněkud složitější. Ačkoli Nero přiznává, že by je měl umět zapisovat, tento Pioneer to pravděpodobně neumí. Soudíme tak ze specifikace, kde se vysloveně píše o podpoře jednovrstvých BD-R a BD-RE a jedno i dvouvrstvých BD-ROM. Vzhledem k absenci jakýchkoli dvouvrstvých BD médií však nejsme schopni toto ani potvrdit, ani vyvrátit.

Aktualizace firmware

Mechaniku jsme dostali s firmwarem 1.00, nicméně vraceli jsme ji s firmwarem 1.01. Aktualizace byla nezbytná, protože jinak se mechanika chovala s BD médii dosti nepřijatelně. Např. BD-RE nechtěla smazat a dokonce ani pořádně přečíst, což se aktualizací firmwaru krásně vyřešilo. Ačkoli, po pravdě řečeno, jeden drobný zádrhel přeci jen zůstal, nicméně BD-RE pak bylo použitelné (uvidíte za chvíli sami).

Dotaz na aktualizaci firmwaru
Aktualizace firmwaru dokončena

Změna Book Type

Se změnou Book Type u DVD médií je to s Pioneerem BDR-101A docela veselé. Jakýkoli pokus zjistit v Nero CD-DVD Speedu, zda to mechanika umí, končí v případě vloženého média zatuhnutím mechaniky i aplikace a následnou nutností restartu. Přitom se z mechaniky ozývají zvuky, jakoby se snažila pořád něco načíst – opakovaně roztáčí a brzdí médium a posunuje někam hlavou. Pouze když v mechanice nic není, zjistíte, že vlastně Book Type změnit nejde.

Možnosti změny Book Type

A jak vypadají vypálená média? Čekali jsme, že tedy všechna pluska budou mít alespoň Book Type DVD-ROM.

DVD+R DVD+R DL
Book Type DVD+R je DVD-ROM Book Type DVD+R DL je DVD-ROM
DVD+RW DVD-R
Book Type DVD+RW je také DVD-ROM Book Type DVD-R jako DVD-ROM v Nero CD-DVD Speedu vidtět není

Toho jsme se dočkali, ovšem mechanika překvapila. Book Type DVD-ROM totiž preventivně píše i na všechny DVD-R(DL). Z výše uvedeného DVD-R se Nero CD-DVD Speedem nepodařilo něco takového zjistit, pro něj se disk tváří prostě jako DVD-ROM. I bylo použito ke zjištění dalších informací DVD Identifieru.

DVD-R DVD-R DL
Book Type DVD-R je DVD-ROM I Book Type DVD-R DL je DVD-ROM

Nemožnost volby Book Type sice může zamrzet, ale automatická změna na DVD-ROM, a to i u mínusových formátů, tuto drobnou nevýhodu s přehledem vyváží. Snad jen u DVD+RW to může vadit, neboť jiné mechaniky mohou mít třeba problém DVD+RW s Book Type DVD-ROM smazat.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První Blu-ray vypalovačka Pioneer BDR-101A (2× BD, PATA)

Středa, 18 Říjen 2006 - 16:20 | Martin Bartoň | mmarek26: Seznam softu je uveden na konci kazde...
Středa, 18 Říjen 2006 - 11:33 | Anonym | neslo to ani v nenovejsim NERU, ani v PrimoDVD 2....
Neděle, 15 Říjen 2006 - 20:41 | Martin Bartoň | mmarek26: Možná taky asi záleží na softwaru.
Neděle, 15 Říjen 2006 - 00:54 | Anonym | by me docela zaujimalo jak jste z tym PIONEEREM...
Čtvrtek, 14 Září 2006 - 15:26 | Martin Bartoň | nedelak: Tak se těš na Sony BWU-100A ;-)
Čtvrtek, 14 Září 2006 - 09:48 | Anonym | martin: tesim se na dalsi recenze
Pondělí, 11 Září 2006 - 17:25 | Martin Bartoň | nedelak: Víš jaký problém bylo sehnat třeba jen...
Pondělí, 11 Září 2006 - 16:04 | WIFT | >> Ivanko: Násobky 1024 se...
Pondělí, 11 Září 2006 - 14:32 | Ivan Kapustik | "prázdné Blu-ray médium, které jsme měli...
Pondělí, 11 Září 2006 - 10:28 | Anonym | martin: nevedel jsem, ze jste to tolik odkladali...

Zobrazit diskusi