Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Video: přepínání v podání Nvidia Optimus

Nvidia Optimus logo
Na konci minulého týdne jsme vás navnadili na technologii Nvidia Optimus s tím, že má jít o „novou verzi“ přepínání integrované a přídavné grafiky. Podobné technologie mají již na trhu jak sama Nvidia, tak i AMD. Jejich základem je možnost zvolit, zda poběží integrovaná grafika, která sice není výkonná, ale zato má nízkou spotřebu, nebo přídavná (diskrétní), která bude sice výkonnější, zato ale energeticky náročnější, což se v notebooku projeví především na výdrži baterie. Nvidia Optimus je svým způsobem něco podobného, avšak s jedním výrazně nezanedbatelným rozdílem: přepínání je zcela automatické, tak automatické, že už ani „automatičtější“ být nemůže…

Kapitoly článků

4.  Video: přepínání v podání Nvidia Optimus

Na závěr se můžete podívat na naši vlastní ukázku, kterou jsme při představení technologie Optimus pořídili na jednom z předváděných notebooků (byl to právě ASUS U30Jc s procesorem Core i7 620M s integrovanou grafikou Intel HD Graphics a přidanou grafikou, která podle štítku na něm nalepeném má být GeForce G210M, ovšem ovladač říká GeForce 310M, tohle přeznačování už nebudeme komentovat, víme o něm všichni své).

Správce zařízení: Intel HD Graphics Správce zařízení: Nvidia GeForce 310M

Protože z uživatelského hlediska opravdu není přepnutí mezi integrovanou a diskrétní grafikou rozpoznatelné, má Nvidia pro účely předvádění nainstalovanou malou utilitku, která prostě jen ukazuje, zda grafika GeForce běží, nebo ne. Na videu uvidíte ovládací panel Nvidia (znalci si hned na začátku mohou všimnout, že kliknutí pravým tlačítkem na plochu zpřístupní oba ovládací panely, jak od Intel, tak Nvidia grafiky), ve kterém, jak asi víte, je v sekci Manage 3D settings zobrazeno rotující logo Nvidia s takovým nastavením, jaké je právě vybráno. Zobrazování tohoto rotujícího loga se děje prostřednictvím volání DirectX (Direct3D) a můžete si všimnout, jak se přitom zapne grafika GeForce. Jakmile se přepnete do jiného nastavení, GeForce se zase vypne a běží jen integrovaná grafika Intel. Po čtvrt minutě uvidíte na videu detail, kde už bude indikace v Nvidia test tool rozpoznatelná. Sami si můžete udělat obrázek o tom, jak je toto přepnutí z uživatelského pohledu nepostřehnutelné, nic nikde neblikne, nedochází k žádnému „přehazování signálů“ do displeje, všechno je podobně „samozřejmé“ jako např. dynamická změna taktu procesoru, kterou uživatel také v podstatě neregistruje. V závěru videa pak uvidíte spuštění kódovacího nástroje pro videa Badaboom, v momentě osahání grafiky na přítomnost podpory Nvidia CUDA dojde k jejímu zapnutí, po skončení aplikace se GeForce zase vypne.

Další detaily a fungování vám budeme moci zprostředkovat, až budeme mít nějaký ten notebook s technologií Optimus v rukou a budeme si s ním moci pohrát déle než jen na pár minut. Optimus se pravděpodobně neobjeví běžně na základních deskách, přítomen by měl být jen na deskách s novou generací platformy ION a v nějakých na této bázi postavených HTPC škatulkách. Ale nikde není psáno, že by se Optimus nemohl nasadit i do běžných základních desek. Jedna věc je jistá: v deskách, kde Optimus není, nepůjde dodělat, jak již bylo řečeno, vyžaduje to drobnou změnu návrhu tištěného spoje.

Technologii Nvidia Optimus podporují na straně GPU momentálně všechny GeForce 300M a 200M, dále všechny budoucí mobilní GeForce a pochopitelně již zmíněný „ION 2“. Co se týče podpory na straně integrovaných grafik, jde to udělat jak s grafikami v Core i7/i5/i3, tak i s grafikami v čipsetech pro Core 2 Duo/Quad (to bude případ notebooku ASUS UL50Vf s Core 2 Duo SU7300) a pochopitelně i s grafikou v nových Atomech „Pine Trail“. Nvidia očekává, že do léta tohoto roku zahrne technologii Optimus více než 50 modelů notebooků, od netbooků až po herní notebooky.

Kapitoly článků
4.  Video: přepínání v podání Nvidia Optimus

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nvidia Optimus: přepínání grafik, o němž nebudete vědět

Středa, 17 Únor 2010 - 14:48 | HKMaly | To by me teda sakra zajimalo kdo potrebuje pro...
Čtvrtek, 11 Únor 2010 - 20:31 | mukade | "odpověď od konkurence"? to som zvedavy...
Čtvrtek, 11 Únor 2010 - 09:53 | Anonym | Jak pise, qee, i5 stejne tak jako i3 jsou CPU,...
Středa, 10 Únor 2010 - 19:06 | Nalim | Presne to by se hodilo - pri brouzdani a koukani...
Středa, 10 Únor 2010 - 17:39 | Jiří Tužil | Ono snad ani nejde o Quaka, stačí normální...
Středa, 10 Únor 2010 - 14:55 | HKMaly | Relevantni neni obnovovaci frekvence 60Hz ale...
Středa, 10 Únor 2010 - 14:20 | Jiří Tužil | Ale ta integrovaná běží pořád. A ještě se...
Středa, 10 Únor 2010 - 10:23 | pub | No, me se neliby ze i kdyz aplikace potrebuje...
Středa, 10 Únor 2010 - 10:12 | DRK | Hmm takže jestli to dobře chápu posílá diskrétní...
Středa, 10 Únor 2010 - 09:58 | WIFT | Tak to bude horší, protože notebook s Hybrid SLI...

Zobrazit diskusi