Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Všem výrobcům NAND Flash citelně rostou prodeje. S výjimkou Micronu

Zdroj: Micron

Zatímco se trh s SSD a dalšími úložišti na bázi NAND Flash zmátořil z postcovidového útlumu a výrobci vykazují nárůsty prodeje v řádu vysokých jednotek až desítek procent, Micronu se nadále nedaří…

Trh se pomalu oklepává z postcovidového útlumu, který byl důsledkem plošného zásobení uživatelů během pandemie (zejména v souvislosti s prací a výukou z domova), v důsledku čehož tito uživatelé po několik let nevyžadovali upgrade. Výrobci, ve snaze zajištění alespoň základních prodejů, snižovali ceny, takže i paměti byly dostupné za velmi příznivé částky. Na minimum se dostaly koncem 3. kvartálu loňského roku a během podzimu už začaly smluvní ceny růst (varovali jsme vás).

Protože poptávka roste (a to docela dramaticky) mohou si výrobci dovolit další zvyšování cen, ke kterému nyní dochází v podstatě plošně a bez ohledu na (sub)segment.

Navzdory tomu, že téměř všem výrobcům odbyty stoupají - v rozmezí 7-45 % - Micron nedokázal rostoucí poptávky v podstatě nijak využít a prodeje mu naopak oproti předchozímu kvartálu o 1,1 % klesly. Společnosti klesl i podíl na trhu z 12,5 na 9,9 %. Analýza společnosti TrendForce, která aktuální čísla přinesla, se nezabývá důvody, proč je zrovna Micron výjimkou. Nelze si však nepovšimnout, že situace v segmentu NAND flash pro Micron výjimkou není. Společnosti se v poslední době nedaří a ač postcovidovou situací utrpěli všichni výrobci pamětí, v případě Micronu bylo možné negativní trendy sledovat již dříve a jak ukazuje vývoj na regenerujícím trhu s NAND flash, nemá společnost problémy vyřešené ani nyní.

Připomeňme, že zatímco společnosti Samsung a Hynix zvládly úspěšně do výroby pamětí nasadit EUV litografii již v letech 2000-2021, od Micronu se tento krok očekává teprve letos. Fiasko 3D XPoint / Optane máte nejspíš ještě v živé paměti, podobně tak rychlé paměti HMC. Grafické paměti GDDR6X, které Micron vyvinul, nedokázal (oproti GDDR5X) prosadit jako JEDEC standard a postupem času byly výkonnostně překonány standardními GDDR6. Nájezd na výrobu HBM (namísto HMC) zprvu vypadal slibně, ale přechod na HBM3 se Micronu už nepovedl a podíl v tomto (patrně nejvýnosnějším segmentu) společnosti v loňském roce klesl asi na polovinu. Nyní se dozvídáme, že se společnosti nedaří ani v segmentu NAND Flash.


S rostoucí poptávkou a cenami se první výrobci vrátili k nule nebo do zisku koncem loňského roku, u většiny se očekává vzpamatování v prvním (aktuálním) kvartálu a většina zbývajících by se měla do plusu dostat ve druhém (příštím kvartálu), kdy se očekává ~20% zdražení.

Výrobci však nejsou příliš zajedno v tom, jak se k nadcházející situaci postavit v dalších měsících. Někteří jsou nakloněni spíše udržování nižších objemů výroby a dalšímu zdražování, jiní by preferovali navyšování objemů podle poptávky. Pro představu: Samsung ve druhém pololetí 2023 musel snížil výrobu NAND flash v klíčové továrně v čínském Xi'an na 20-30 % maximální kapacity. Nyní už továrna běží na 70 %. Zmíněná továrna má kapacitu 200 000 300mm waferů měsíčně, což činí 40 % celkové kapacity výroby NAND flash společnosti Samsung.

S ohledem na plány 20% zdražení ve druhém kvartálu (nejde o prognózu, ale rozdíly v již uzavřených smlouvách, tudíž definitivní záležitost) nelze než doporučit (v případě potřeby aktuálního nákupu) neotálet a nákup NAND flash úložiště neodkládat. Levnější v blízké době nebude.

Diskuse ke článku Všem výrobcům NAND Flash citelně rostou prodeje. S výjimkou Micronu

Středa, 20 Březen 2024 - 18:53 | melkor | ".. levný spotřebák .." 250 GB SSD v...
Středa, 20 Březen 2024 - 06:30 | JirkaK | A kolik SSD ti takhle samo odešlo na opotřebení...
Úterý, 19 Březen 2024 - 18:28 | Tom Buri | no je to tak.. heh, koukam do ty minuly diskuse v...
Úterý, 19 Březen 2024 - 14:30 | peliculiar | Ze zvědavosti jsem se podíval na cenu SSD (...
Úterý, 19 Březen 2024 - 08:34 | RedMaX | Tak výrobci HDD museli řešit situaci tak, že...

Zobrazit diskusi