Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

WinRAR 2.91 a Windows 7 Core Parking

Intel Core i7 Extreme logo
Tématem dnešního dne bude procesor, který si pravděpodobně nikdo z vás nekoupí. 6jádro/12vlákno od Intelu je sice nejrychlejším desktopovým procesorem (tedy spíše bude, protože uváděn ještě tento týden není), ale bude jednak náležitě drahý (kategorie „snob-end“) a pak … a to se dozvíte uvnitř dnešní recenze…

Kapitoly článků

WinRAR je typický zástupce aplikací, které umí využívat vícejádrových procesorů, ale ne moc. Taková aplikace má ve Windows 7 ve výchozím nastavení jednu citelnou nevýhodu: brzdí ji technologie Core Parking (ukazuje se v plné kráse právě ve Windows 7 a Windows Serveru 2008 R2). Bohužel je takových aplikací celkem dost a patří sem i nemálo her. Po internetu různě najdete informace o tom, že když ve Windows 7 Core Parking vypnete, dojde ke zrychlení. My si to nyní názorně ukážeme právě na WinRARu, na nějž už je 12 vláken opravdu hodně.

Nejprve si v rychlosti něco o technologii Core Parking povíme. Systém Windows 7 si hlídá zátěž, kterou aplikace generují na procesoru. Navíc díky této technologii systém ví, která viditelná vlákna (tvořená HyperThreadingem) patří do společného jádra a dokonce i které jádro je na jiném kousku křemíku než jiné jádro, a to jak v rámci socketů (má-li jich počítač víc), tak i v rámci jednoho procesoru (jistě víte, že mnohé procesory zvláště u Intelu sestávají ze dvou kousků křemíku, u AMD to bude poprvé s osmi– a dvanáctijádrovými Opterony). Core Parking se stará o to, aby bylo zatíženo co nejméně jader, pokud to aplikace vyloženě nepotřebují. Implementace je každopádně divná a ve WinRARu je to vidět velice pěkně, protože je to jednak aplikace, která dvanáct virtuálních jader nedokáže ani náhodou zaměstnat naplno, a hlavně zátěž, kterou WinRAR generuje, je při benchmarku relativně neměnná.

V případě Core i7 980X technologie Core Parking zjistí, že WinRAR nepotřebuje zdaleka tolik vláken, kolik jich je k dispozici. Přidělí mu jich tedy šest, a to takto:

WinRAR - Core Parking zapnuto

Všimněte si také výsledku benchmarku: zhruba 3,65 MB/s. Následně jsme technologii Core Parking vypnuli (jak na to, se dozvíte na videu a podrobněji na konci této strany) a spustili test znovu. Žádná jádra (vlákna) se nyní „neparkují“ a systém WinRARu propůjčí všechna, ať si s nimi dělá, co chce. A WinRAR dělá:

WinRAR - Core Parking vypnuto

Vzrostla jednak celková zátěž procesoru, ale hlavně se to projevilo na výsledku: skoro 5 MB/s oproti 3,7 MB/s v předchozím případě. To je nárůst výkonu o pěkných 35 %. A jak je na tom spotřeba? To už se dozvíte v následujícím videu, které začíná s technologií Core Parking zapnutou (výchozí stav), pohledem na spotřebu sestavy v klidu, průběhem testu WinRARu, pohledem na spotřebu v této zátěži a následně totéž s vypnutím Core Parkingu.

Sami vidíte, že spotřeba sestavy v klidu se zapnutým Core Parkingem osciluje kolem 80 W (včetně grafiky ;-), s vypnutým Core Parkingem je to v průměru zhruba o 3 až 5 W víc. Nás ale zajímá zátěž a ta je se zapnutým Core Parkingem v tomto případě někde kolem 150 W a s vypnutým zhruba 155 až 156 W. Nárůst spotřeby je tedy pouze o 6 %na sestavu v klidu a 3 % v zátěži, což se vzhledem k nárůstu výkonu 35 % skutečně může vyplatit.

Ještě vám dlužíme, jak se Core Parking vypíná. Vlezte do registru a do větve:

HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings\54533251-82be-4824-96c1-47b60b740d00\0cc5b647-c1df-4637-891a-dec35c318583

Najděte tam položku ValueMax – ta by měla mít ve výchozím nastavení hodnotu 100 v desítkové soustavě (nebo 64 v šestnáctkové). Tato hodnota říká, kolik procent viditelných procesorových jader (či spíše vláken, počítá se všechno) může být parkováno. Nastavíte-li ji na hodnotu nula (0), v podstatě tím technologii Core Parking řeknete „nic neparkuj“, což je stejné, jakoby byla vypnuta.

Nastavení Core Parking v registru Windows 7

Po změně této hodnoty restartujte počítač, aby se změny projevily. Vrácením zpět na hodnotu 100 (0x64) technologii opět zapnete (zase se to projeví až po restartu). Počítejte s tím, že když tohle provedete na notebooku, můžete tím snížit výdrž baterie. Účelem Core Parkingu je totiž mimo jiné nepotřebná jádra nezaměstnávat a tím šetřit energii. V desktopu to ale skoro nepoznáte.

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: šestijádrový Intel Core i7 980X

Úterý, 23 Březen 2010 - 18:17 | WIFT | Možná je to brzda, ale je to využití softu...
Úterý, 23 Březen 2010 - 17:07 | wtach | Samozrejme, ze nie, ale ja ostatne ani nespominam...
Úterý, 23 Březen 2010 - 14:09 | WIFT | Takže ty na vícejádrových procesorech provozuješ...
Úterý, 23 Březen 2010 - 14:05 | wtach | Pri tom teste x264 je uplne zle pouzity softver,...
Pátek, 12 Březen 2010 - 14:34 | WIFT | Tak to víš prd, co to je vysavač ;-) Mrkni na...
Pátek, 12 Březen 2010 - 08:35 | Rado | Nemôžem si pomôcť, ale zdá sa mi, že Intel u i7/...
Pátek, 12 Březen 2010 - 07:39 | NRX | Škoda, že sa nepridal test nejakej hry čo vie...
Čtvrtek, 11 Březen 2010 - 21:38 | demoniac | JJ motorová pila masakruje........:))))))
Čtvrtek, 11 Březen 2010 - 21:34 | bans | Odkud si vylez covece? Tenhle system ma uz LGA775...
Čtvrtek, 11 Březen 2010 - 21:31 | bans | V OS, CPU zadnou takovou funkci nema

Zobrazit diskusi