Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zalman TNN 500A - case, co chladí sám sebou

Zalman TNN 500A
Společnost Zalman známá svými výkonnými a hlavně velmi tichými chladiči přichází s další zajímavou novinkou. Tou je počítačová skříň s chlazením. Možná si řeknete, že počítačových skříní už je na trhu plno a chlazení je lepší dokoupit zvlášť, ale opak je pravdou. Tato skříň je vybavena chladiči s technologií Heatpipe. Update 12:00 přidána informace o ceně.

Kapitoly článků

1.  Zalman TNN 500A - case, co chladí sám sebou

Heatpipe

Tato technologie spočívá v odvodu tepla pomocí tekutiny v uzavřených trubicích na pasivní chladič. Něco podobného, jako vodní chlazení, akorát není zapotřebí čerpadlo, což je velkou výhodou. Proč výhodou?


Protože sebelepší vodní čerpadlo má určité nevýhody:

  • vydává hluk (i když v některých případech slyšitelný opravdu minimálně)
  • v některých "vodnících" je potřeba se starat o vodu (použití chemických prostředků, aby "nezarostlo" potrubí, nezavzdušnilo se, atp.)
  • čerpadlo musí být poháněno nějakým zdrojem energie (velký problém nastává, pokud je čerpadlo zapojeno na jiný napájecí okruh než PC a zapomene se zapnout zároveň s PC)
  • Tyto nevýhody u technologie Heatpipe ale nejsou. Hlučnost je rovných 0 dB, údržba téměř nulová samozřejmě, že stoletý nános prachu zhoršuje chlazení a je potřeba ho občas otřít, na druhou stranu zde není ventilátor, který by ho vháněl dovnitř a nároky na energii jsou také nulové.

    Chlazení:

    Možná namítnete, že se dají zakoupit samostatné chladiče s technologií Heatpipe, ale určitě u nich nemáte tak velký pasivní chladič jako tomu to je u TNN 500A, jelikož zde jako pasivní chladič slouží celá skříň. Boční stěny skříně jsou vyrobeny z recyklovatelného hliníku a je zde žebrování pro lepší odvod tepla z povrchu skříně do okolí (pozn. Martin: komu je to málo, může pustit větrák i na žebrování bedny). Technologie Heatpipe je připravena pro instalaci na CPU, VGA i HDD.

    Pro spolehlivé použití této technologie je samozřejmě zapotřebí o něco málo nižší teploty v okolí, než vaší vysněné teploty na procesoru či jiné součástce. Nejedná se o žádný Peltier (i když tato skříň v kombinaci s Peltierovým článkem by dávala slušné výsledky) nebo mrazící jednotku, která by chladila na teplotu nižší než je její okolí.

    procesoru

    U CPU má být, podle technických parametrů výrobce, výkon pří odvodu tepla až 150 Wattů. Pro přirovnání dnešní Pentium 4, na 3,06 GHz od Intelu, má hodnotu vyzařovaného ztrátového tepla okolo 83W. Tudíž uchladí všechny horké procesory. Pro přenos tepla je využito šesti 6mm heatpipes (trubičky s kapalinou odvádějící teplo). Blok který se nasazuje na CPU je vyroben z čisté mědi (pro nejlepší odvod tepla).

    Zalman TNN 500A chlazení CPU

    grafické karty

    Pro grafické karty má být chladící výkon okolo 50 Wattů, což by také mělo dostačovat na pasivní chlazení všech grafický karet na trhu, včetně GeForce FX. Chladič využívá dvou 6mm heatpipes (trubičky s kapalinou odvádějící teplo).

    Zalman TNN 500A chlazení VGA

    pevných disků

    Dále jsou ve skříní nainstalovány dva chladiče pevných disků (2HC1). Tyto chladiče s deseti 5mm heatpipes (trubičky s kapalinou odvádějící teplo) chladí váš disk a zároveň tlumí vibrace a hluk HDD díky 4 tlumičům instalovaným mezi chladič disku a skříň.

    Zalman TNN 500A chlazení HDD

    zdroje

    Skříň je vybavena bezvětrákovým 300W zdrojem, který je připevněn na hliníkovém panelu přidělaném na boku skříně pro co nejlepší odvod tepla. Zdroj byl speciálně navrhnut pro tuto skříň za pomocí technologií MPPT (Multi PCB Planar Transformer) a HCS (Heat Source Contact) vyvinutých společností Zalman. Zdroj má mít dlouhou životnost (přes 50 000 hodin, což je cca 5,7 roku) a jeho účinnost je 80% (o 10% více než standardních 70% u ostatních zdrojů). Maximální zatížení zdroje je 12V 12A,5V 20A, 3.3V 16A, -12V 0,6A, -5V 0,3A, 5VSB 1,5A.

    Kapitoly článků
    1.  Zalman TNN 500A - case, co chladí sám sebou

    Diskuse ke článku Zalman TNN 500A - case, co chladí sám sebou

    Žádné komentáře.