Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

BIOS - U-key

MSI 870A-G54
Dnes se podíváme na základní desku, která se pokouší z minima vytáhnout maximum. Budeme si povídat o desce MSI 870A-G54 postavené na platformě AM3 se skoro nejlevnějším z moderních čipsetů 8. řady, AMD 870 + SB850. Právě SB850 je to, co desku lehce prodražuje, neb standardně se k AMD 870 dává starý SB710. SB850 má narozdíl od něj 6Gbitové SATA, ale zase mu chybí PATA řadič, což MSI dohání dalším čipem od JMicronu a nechybí ani USB 3.0 řadič NEC/Renesas. A knoflík na snadné přetaktování. A LEDky blikající podle počtu zapojených fází v napájecích obvodech procesoru. Shodou okolností se v průběhu tvorby této recenze dostala deska na úroveň tak nízkou, že jde o nejlevnější desku s čipsetem AMD 8. řady. A nádavkem k ní ještě dostanete i médium s operačním systémem (v podstatě)…

Kapitoly článků

MSI 870A-G54 - BIOS: Password Setting

V BIOS Setting Password najdete jednu velice zajímavou věc: U-Key. Jde o možnost zamknout přístup do nastavení BIOSu nějakou USB flashkou. Finta spočívá ve skutečnosti, že na flashku se nic nezapisuje. BIOS si jen flashku „osahá“ a zapamatuje si, která to je. Můžete ji pak klidně přeformátovat, BIOS ji stále pozná. Pokud ale umíte změnit i to, jak se hlásí systému (tedy změnit její firmware), pak už by ji poznat nemusel ;-).

MSI 870A-G54 - BIOS: U-Key

Flash paměť musí být vložena do USB portu nejlépe už v momentě zapnutí PC, než vlezete do Setupu, protože BIOS si USB zařízení ohledává v době POSTu (dodatečně ji pak už nenajde). V tomto menu ji pak jen vyberete, nastavení uložíte a máte „zamknuto na klíč“, přesněji na konkrétní USB klíč. Co se pak stane v momentě, kdy chcete jít do Setupu? Toto:

MSI 870A-G54 - Vyžádání USB klíče

V tento moment musíte vložit správný USB klíč a stisknout libovolnou klávesu. Vložíte-li nesprávný, nic se nestane, tato hláška zůstane stále vidět beze změny (nic jako „sorry, wrong key“ neuvidíte). Až když je to správný klíč, BIOS vás do nastavení pustí.

MSI 870A-G54 - Ověření USB klíče
Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: základní deska MSI 870A-G54 (AMD 870 + SB850)

Středa, 4 Srpen 2010 - 21:37 | Kessara | Dva dny před touhle recenzí jsem do této desky...
Středa, 4 Srpen 2010 - 13:32 | bans | Taky uz me nebavilo vybirat jen mezi Asusem a...
Pondělí, 2 Srpen 2010 - 17:42 | non4654564 | TyNyT - fakt super poznamka. jeste jsi zapomel...
Pondělí, 2 Srpen 2010 - 14:10 | TyNyT | Jo, MSI s novou řadou svých desek pro AMD (hnědá...

Zobrazit diskusi