Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MSI Winki

MSI 870A-G54
Dnes se podíváme na základní desku, která se pokouší z minima vytáhnout maximum. Budeme si povídat o desce MSI 870A-G54 postavené na platformě AM3 se skoro nejlevnějším z moderních čipsetů 8. řady, AMD 870 + SB850. Právě SB850 je to, co desku lehce prodražuje, neb standardně se k AMD 870 dává starý SB710. SB850 má narozdíl od něj 6Gbitové SATA, ale zase mu chybí PATA řadič, což MSI dohání dalším čipem od JMicronu a nechybí ani USB 3.0 řadič NEC/Renesas. A knoflík na snadné přetaktování. A LEDky blikající podle počtu zapojených fází v napájecích obvodech procesoru. Shodou okolností se v průběhu tvorby této recenze dostala deska na úroveň tak nízkou, že jde o nejlevnější desku s čipsetem AMD 8. řady. A nádavkem k ní ještě dostanete i médium s operačním systémem (v podstatě)…

Kapitoly článků

MSI Winki - startup menu MSI Winki - boot logo

Speciální kapitolu věnujeme Winki, což je operační systém spadající do speciální kategorie „instant OS“ založené pravděpodobně společností Asustek a její ExpressGate. O Winki se u MSI moc nehovoří, málo se o něm ví a přitom dokáže být celkem užitečný (jelikož skutečně jde o operační systém, organizací BSA pomatený (dnes už bývalý) první náměstek ministerstva financí může akorát mlčet, když si k této desce do firmy nekoupíte OS Windows ;-). V případě této desky však není Winki součástí nějaké „on-board“ flash paměti, jako tomu bylo u ExpressGate, ale je možné jej spustit přímo z dodávaného DVD jako „Live Linux“. Tu je pak možné nainstalovat na nějakou tu flash paměť, bohužel to ale nejde na pevný disk. A jak jsme si sami ověřili, z průměrné flashky se bude tento instant OS startovat déle, stejně jako budou delší reakce na uživatelovy pokyny. Zase to má ale tu výhodu, že změny, které provedete na flash paměti (např. aktualizace prohlížeče na novější verzi), se zachovají (což u Live DVD pochopitelně nehrozí).

MSI Winki - plocha a panel s ikonami

Nevýhodou Winki asi momentálně je, že nenaplňuje slogan uvedený pod logem. In a blink of an eye opravdu vypadá jinak a skoro není moc velkého rozdílu mezi startem Winki z DVD a mezi startem Windows 7 z pevného disku (pokud Windows pouze probouzíte, rychlostí určitě vítězí). Z USB flash paměti to není o moc rychlejší.

MSI Winki - start sítě MSI Winki - start sítě - detekce DHCP

Pokud spustíte nějakou aplikaci vyžadující přístup na internet, první, co Winki udělá, je spuštění průvodce připojení k síti. Je to celkem jednoduché, jen musíte vědět, že ve druhém kroku máte stisknout tlačítko Detect, jinak se nic neděje i přes hlášku, že máte vyčkat.

MSI Winki - Nabídka rozlišení

Zajímavá je změna rozlišení. Ta totiž restartuje celého správce oken a s ním ukončuje všechny aplikace. Po změně rozlišení se jen znovu spustí síť, pokud byla předtím spuštěna. Nemilé je na ní to, že vůbec nebere v potaz, jaký máte monitor, takže třeba jeho nejvyšší nativní rozlišení vám neumožní. Bere ohled jen na to, co umožňuje grafika, a to ještě v nějakém standardním režimu.

MSI Winki - Firefox 3.0.1

Ve Winki je standardně Firefox 3.0.1, což je dáno stářím dodávaného DVD. Není dokonce problém ani při spuštění Winki z DVD Firefox aktualizovat, nejprve na 3.0.19 a poté třeba na současnou čerstvou verzi 3.6.6.

MSI Winki - Aktualizace na Firefox 3.0.19 MSI Winki - Aktualizace na Firefox 3.6.6

Tu ale nedoporučujeme, protože ve Winki pak dost tuhne ovládání. Samozřejmě pokud jedete Winki z DVD, po restartu se opět objeví Firefox 3.0.1.

MSI Winki - nabídka Office MSI Winki - OpenOffice.org 2.3.0

Pokud jde o nějakou tu kancelařinu, ve Winki najdete základy OpenOffice.org ve verzi 2.3.0. Použitelnost je poměrně nízká, neboť se nám třeba nepodařilo v dialogu pro otevírání dokumentů nalistovat pevný disk, přestože třeba ve správci souborů je normálně přístupný. Přímé procházení mezi dokumenty a pokus o jejich otevření poklikem také selhal, v systému zcela chybí asociace pro příslušné typy souborů.

MSI Winki - menu Settings

Ve Winki můžete ovládat i hlasitost, odpojit síť, kromě změny rozlišení lze měnit i jazyk klávesnice a Winki jako celku, ale češtinu nebo slovenštinu zde nehledejte. Další možnosti a obecně práci s Winki ukazuje následující videoukázka (omluvte artefakty, video bylo vytvářeno „grabováním“ z S-Video výstupu grafické karty „jakýms takýms grabovátkem“).

Nakonec se ještě v rychlosti podíváme na Winki Installer, tedy instalátor Winki na USB flash paměť. Potřebovat budete alespoň 512MB flashku, menší sice instalátor neodmítne, ale instalace se na konci kapacity tak malé flashky prostě zastaví a nejede dál.

MSI Winki - Winki Installer na USB MSI Winki - Winki Installer smaže obsah USB MSI Winki - Winki Installer maže obsah USB MSI Winki - Winki Installer nahrává na USB flash Winki MSI Winki - Winki Installer dokončil činnost

Celkově bychom Winki v tuto chvíli hodnotli jako hodně nedotažený pokus o Instant OS umožňující vlastně jen brouzdání internetem, případně nějaké ty základy „instantní“ komunikace.

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: základní deska MSI 870A-G54 (AMD 870 + SB850)

Středa, 4 Srpen 2010 - 21:37 | Kessara | Dva dny před touhle recenzí jsem do této desky...
Středa, 4 Srpen 2010 - 13:32 | bans | Taky uz me nebavilo vybirat jen mezi Asusem a...
Pondělí, 2 Srpen 2010 - 17:42 | non4654564 | TyNyT - fakt super poznamka. jeste jsi zapomel...
Pondělí, 2 Srpen 2010 - 14:10 | TyNyT | Jo, MSI s novou řadou svých desek pro AMD (hnědá...

Zobrazit diskusi