Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

OC Dial

MSI 870A-G54
Dnes se podíváme na základní desku, která se pokouší z minima vytáhnout maximum. Budeme si povídat o desce MSI 870A-G54 postavené na platformě AM3 se skoro nejlevnějším z moderních čipsetů 8. řady, AMD 870 + SB850. Právě SB850 je to, co desku lehce prodražuje, neb standardně se k AMD 870 dává starý SB710. SB850 má narozdíl od něj 6Gbitové SATA, ale zase mu chybí PATA řadič, což MSI dohání dalším čipem od JMicronu a nechybí ani USB 3.0 řadič NEC/Renesas. A knoflík na snadné přetaktování. A LEDky blikající podle počtu zapojených fází v napájecích obvodech procesoru. Shodou okolností se v průběhu tvorby této recenze dostala deska na úroveň tak nízkou, že jde o nejlevnější desku s čipsetem AMD 8. řady. A nádavkem k ní ještě dostanete i médium s operačním systémem (v podstatě)…

Kapitoly článků

Speciální kapitolu věnujeme také MSI OC Dial. Jedná se o hardwarovou funkci přetaktování, ke které nepotřebujete žádný další software. Prostě jen na desce stisknete tlačítko, pootočíte knoflíkem a ihned dochází k přetaktování. Jediné, co musíte zajistit dopředu, je patřičné zvýšení napájení, a to nejen procesoru, ale raději i pamětí a nejspíše bude potřeba pro rozumnější přetaktování zvyšovat i napětí dalších komponent, jinak se daleko nedostanete a počítač rovnou zatuhne. Jakmile dosáhnete požadovaného taktu, stisknete znovu přetaktovávací tlačítko a takt zůstane nastaven a při kroucení knoflíkem se již nebude měnit. A navíc se zachová i po restartu.

MSI 870A-G54 - SATA porty, OC Dial Button, …

Tuto funkci bychom asi zařadili spíše do kategorie „legrácek“, protože na nějaké seriózní taktování to určitě není. Těžko se odhaduje, kolik si ještě můžete dovolit a jediný způsob, jak poznáte, že jste to už přehnali, je zatuhnutí PC. Je to tedy podobná metoda pokus/omyl, jako když taktujete ručně, toto má snad jen tu výhodu, že si sami můžete zvyšovat takt snadno pootočením OC Dial o jeden stupeň (při otáčení dochází k podobnému „krokování“, jaké znáte třeba u rolovacího kolečka myši). Velikost kroků lze nastavit v BIOSu.

MSI 870A-G54 - BIOS: Cell Menu - DC Dial Function

Názorně ukazuje fungování OC Dialu video, kde uvidíte přibližně takovýto scénář sledovaný programem HWiNFO32:

Na počátku je výchozí frekvence, protože je procesor v klidu, je to 800 MHz (základní takt sběrnice je 200 MHz). Poté je stisknutím tlačítka aktivováno přetaktování OC Dialem a tím je hned o kousek otočeno. V HWiNFO32 je pak vidět, jak se to projevuje. Točit je možné i opačným směrem, níž než na základní frekvenci 200 MHz se ale dostat nelze.

Zhruba v polovině první minuty si můžete všimnout, že se (zcela pochopitelně) zvyšuje také takt pamětí, takže pokud je nechcete moc trápit, dejte jim výchozí takt nižší, než zvládnou.

Ve třech čtvrtinách první minuty dochází k zatuhnutí, to když je frekvence sběrnice na 234 MHz. Pak je možné točit s OC Dialem do aleluja, ale nic s tím už udělat nelze. Tuhost je demonstrována snahou hýbat kurzorem myši, který se pochopoitelně ani nehne.

V minutě a čtvrt dochází k násilnému vypnutí PC dlouhým podržením tlačítka Power (ta zvláštní změť LEDek a tlačítka není součástí desky, ale můj vlastní „easy-peasy control set“ ;-). Po znovu-nastartování jdeme do setupu a do Cell Menu. Zde je vidět, že otáčení OC Dialem má vliv přímo na zobrazované hodnoty v menu. Změnou pole OC Dial Reset z Keep na Reset se restartuje nastavení a ihned se samo změní zpět na Keep (toto pole je ve skutečnosti spíše „tlačítkem“, implementace do menu je přinejmenším pozoruhodná). Poté zvýšíme jen tak cvičně napětí na procesoru a pamětech (což však bude pro stabilitu desky jako celku málo, ale to je jedno, sami si s tím jistě pohrajete více), nastavení uložíme a znovu nastartujeme systém.

Aktivujeme OC Dial a zkusíme znovu přetočit takty. Zátuh nastává těsně pod 239 MHz. Prakticky jsme se tedy výše nedostali, aby se tak stalo, museli bychom si s tím více pohrát. Protože ale nejsme žádní overclockeři a tomuto sportu nikterak neholdujeme, nebudeme to dále trápit. Známe ale desky, které se se zvýšením napájecího napětí pouze u procesoru a pamětí dokážou dostat výše.

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: základní deska MSI 870A-G54 (AMD 870 + SB850)

Středa, 4 Srpen 2010 - 21:37 | Kessara | Dva dny před touhle recenzí jsem do této desky...
Středa, 4 Srpen 2010 - 13:32 | bans | Taky uz me nebavilo vybirat jen mezi Asusem a...
Pondělí, 2 Srpen 2010 - 17:42 | non4654564 | TyNyT - fakt super poznamka. jeste jsi zapomel...
Pondělí, 2 Srpen 2010 - 14:10 | TyNyT | Jo, MSI s novou řadou svých desek pro AMD (hnědá...

Zobrazit diskusi