Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čeština na CD a jiné vylomeniny

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Windows XP jsou prvním operačním systémem od Microsoftu, který přímo v sobě bude podporovat vypalování datových CD. WIFT, kterého můžete znát především z auditorií, se podíval jak se pod Windows XP vypaluje. Článek navíc doplnil spoustou obrázků z kterých je dobře vidět, jak budou nová Windows XP vypadat. Pokud byste se chtěli o Windows XP dozvědět něco dalšího, i když by to mělo méně společného s vypalováním CD, neostýchejte se a dejte nám vědět v auditoriu.

Kapitoly článků

Zkusil jsem schválně udělat CD, které bude obsahovat české znaky (tedy s diakritikou) a přitom jsem zkusil, jaký nejdelší název složky se dá na CD vytvořit. Musím s potěšením konstatovat, že čeština prošla, zatímco delší název než 64 znaků se nepodařilo vytvořit. Tedy vytvořit se podařilo (na pevném disku lze leccos), ale v okamžiku vytváření obrazu CD wizard oznámil, že došlo k chybě a konec (jakákoliv chyba včetně podtečení bufferu bude zřejmě zobrazena stejně). Pozn. - adresář INCTALL nebyl překlep, takhle blbě já instalační adresář opravdu úmyslně nazývám :-)

České názvy na CD

V jednom z těch delších českých adresářů je i soubor a dá se normálně otevřít. Co se však zcela nepovedlo, byly české znaky v názvu CD, takže nazývat CD s českými znaky silně nedoporučuji.

Název CD s českými znaky

Jen tak mimochodem - původní záměr byl, aby se CD jmenovalo ČEŘEŠŇYČKÝ (to nejde ani pořádně vyslovit, natož vypálit na CD :-)). A jak teď na to koukám, CD je nafukovací, neřku-li bezedné! No dobře, je to Beta...

Další, co mě zajímalo byly vlastnosti stopy na CD co se týče deskriptorů ISO9660 a Joliet. Na to jsem použil program CDmage (verze 1.01.4). Deskriptor ISO9660 měl v System ID CD-RTOS CD-BRIDGE (což už jsem někde viděl), zatímco deskriptor Joliet měl v System ID jakési DRO DBIG, což jsem viděl poprvé. Jako Preparer Name se v ISO9660 objevilo WINDOWS IMAPI ISO-9660 FORMATTER (C) 2001 ADAPTEC & MICROSOFT, v Jolietu pak Windows IMAPI Joliet Formatter (C) 2001 Adaptec & Microsoft. Z toho je jasné, kdo Microsoftu vytvořil vypalovací záležitosti do Whistlera a odkud fouká vítr, když se řekne Roxio :-).

Neméně zajímavé bylo shlédnout, jak vypadá čeština v CDmage ... no, názor si udělejte sami... Jen tak pro útěchu - CD bylo v pořádku i s českými znaky čitelné i v české verzi Windows Me.

České názvy v CDmage

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vypalování CD ve Windows XP

Žádné komentáře.