Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak to funguje

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Windows XP jsou prvním operačním systémem od Microsoftu, který přímo v sobě bude podporovat vypalování datových CD. WIFT, kterého můžete znát především z auditorií, se podíval jak se pod Windows XP vypaluje. Článek navíc doplnil spoustou obrázků z kterých je dobře vidět, jak budou nová Windows XP vypadat. Pokud byste se chtěli o Windows XP dozvědět něco dalšího, i když by to mělo méně společného s vypalováním CD, neostýchejte se a dejte nám vědět v auditoriu.

Doteď to bylo pro obyčejného uživatele, který o vypalování moc neví. Teď se podíváme na to, jak to vlastně funguje a co se přitom děje.

Úvodní kopírování dat na CD není nic jiného, než kopírování dat na pevný disk do toho našeho TempCD, o kterém jsme hovořili dříve. Tato složka, kterou jsem pojmenoval pracovně TempCD je ve skutečnosti umístěna na systémovém disku hluboko v adresářové struktuře, konkrétně C:\Documents and Settings\Administrator\Local Settings\Application Data\Microsoft\CD Burning (toto platí, pokud jste přihlášeni jako Administrator a váš systémový disk je C:). Vyplývá z toho, že každý uživatel Windows má tuto složku vlastní ve svém profilu. Nezjišťoval jsem, zda se toto umístění dá změnit (tedy jinak, než změnou cesty k celému profilu uživatele), ale je dost možné, že v registru to půjde. S touto složkou můžete pracovat samozřejmě kdykoliv a jakkoliv, můžete do ní klidně kopírovat soubory, mazat, měnit, pracovat s nimi ... a je to v podstatě jediná možnost, jak přidat soubory na CD pomocí zmiňovaného FAR Manageru. Není zde žádný pomocný skrytý systémový soubor, který by obsah složky nějak hlídal. Vše, co uložíte, změníte, smažete apod. v této složce, se projeví v té jednotce CD, co představuje vaši vypalovačku a kde jsou vidět data, připravená k vypálení.

V momentě, kdy chcete data vypálit stisknutím Write to CD, se vám z takto připravených dat vytvoří obraz CD (image), který se uloží na ten pevný disk, který specifikujete v nastavení vypalovačky. Soubor, který představuje obraz CD, se uloží přímo do kořene disku a bude se jmenovat CD Burning Stash File.bin.

Takto vytvořený obraz CD se začne zapisovat na CD a to takovou rychlostí, jakou jste nastavili v nastavení vypalovačky. Nastavení rychlosti je závislé na vloženém médiu, takže při vloženém médiu CD-RW pro 2× rychlostní zápis se vám zobrazí max. rychlost zápisu 2×. Zápis probíhá v režimu Track-At-Once, nejspíš proto, že jej umí každá vypalovačka (nebo znáte nějakou, která TAO neumí?). Nelze nastavit jiný režim vypalování, takže se budete muset rovnou rozloučit s Overburningem (registry jsem nezkoumal).

Po vypálení se ještě uzavře session a otevře se nová session (pokud je na CD ještě místo), takže můžete později připálit další data. A chcete-li CD vymazat, systém používá rychlé mazání CD (takže máte CD smazané za pár minut, pokud to mechanika umí).

V případě, že data na CD přidáváte, systém automaticky importuje předchozí session, aby data, která na CD již byla, byla stále dostupná. Ovšem jako u většiny vypalovacích programů se velikost výsledného CD zobrazuje jako velikost poslední session, takže systém pak špatně ukazuje zbývající místo na CD. Dodnes nevím, zda je to vlastnost vypalovacích programů nebo Windows, které by si samy zjišťovaly velikost CD podle poslední session.

Po vypálení CD se smažou všechna data ve výše uvedené složce Documents and ..... CD Burning a to tak blbě, že se přesunou do koše. Pevně doufám, že tohle Microsoft změní, nebo alespoň umožní toto přenastavit. Smaže se také soubor CD Burning Stash File.bin, ten se ale maže úplně (nejde do koše).

CD jsou vypalována v Mode2 (většina vypalovacích programů toto doporučuje kvůli Multisession CD, i když lze udělat Multisession CD ve formátu Mode1). Co by to udělalo, kdybych chtěl přidat data na otevřené CD ve formátu Mode1, jsem si protentokrát odpustil (ale časem to zkusím, ne, že ne... :-)).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vypalování CD ve Windows XP

Žádné komentáře.