Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nastavení vypalování

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Windows XP jsou prvním operačním systémem od Microsoftu, který přímo v sobě bude podporovat vypalování datových CD. WIFT, kterého můžete znát především z auditorií, se podíval jak se pod Windows XP vypaluje. Článek navíc doplnil spoustou obrázků z kterých je dobře vidět, jak budou nová Windows XP vypadat. Pokud byste se chtěli o Windows XP dozvědět něco dalšího, i když by to mělo méně společného s vypalováním CD, neostýchejte se a dejte nám vědět v auditoriu.

Nejdříve je dobré zjistit, jestli Whistler podporuje vaší vypalovačku. Pravděpodobně bude podporovat každou vypalovačku, i tu vaší. A kdyby náhodou ne, věřím tomu, že výrobce rychle udělá pro takovou vypalovačku ovladače. Pro tuto Yamahu nebylo nic třeba a ve vlastnostech CD-mechaniky (které jsem pro jednoduchost přiřadil písmeno Y) to vypadá mimo jiné takhle:

Recording properties

Na tomto snímku je vidět vše, co se při vypalování dá nastavit. Vyplývá z toho jediné - že se toho moc nastavit nedá. Nastavuje se zde disk, kam si Windows uloží obraz CD před vypálením. Můžete nastavit, zda má být mechanika používána jako vypalovačka (u CD-ROMek karta Recording vůbec není), potom rychlost, jakou budete vypalovat (Fastest je výchozí nastavení a osobně jej doporučuji) a na konec možnost vysunout CD z mechaniky po vypálení (což u některých vypalovaček není na škodu). Nelze tu nastavit nic jiného, např. režimy pálení (Disc-At-Once, Track-At-Once apod.) - jestli se toto nastavení dá v registru upravit, jsem nezkoumal. Podle toho, že se na tuto kartu už nic nevejde, bych si tipnul, že nepůjde ani nastavit možnost použití metod ochrany před podtečením bufferu (BURN-Proof a podobně), ale je celkem pravděpodobné, že drivery budou mít ochranu zapnutou neustále. Není tu možnost vyzkoušet simulaci (testování) pálení, není tu zhola nic. Je to prostě uživatelsky velice jednoduché (a docela se divím, že je tu vůbec nastavení toho disku, kam se bude ukládat před vypálením).

Moje Yamaha pálila vše v módu Track-At-Once na CD-RW médium rychlostí 4×. Rychlost 8× se mi nechtělo zkoušet právě proto, že jsem nenašel možnost, jak zapnout simulaci pálení, a CD-R jsem nechtěl obětovat. Upřímně by mě ale docela zajímalo, jestli by to taková sestava s tímto Whistlerem zvládla. Mám totiž na předním panelu PC vyvedenou indikační modrou LED-diodu ze SCSI řadiče (tím se bezvadně sleduje aktivita SCSI řadiče) a byl jsem poměrně překvapen, jak podivně je SCSI sběrnice vytěžována. LEDka blikala velice nepravidelně v porovnání s běžným pálením v jakémkoliv vypalovacím softwaru. Nejméně pravidelně znám blikat tuto LEDku při vypalování AudioCD přímo ze souborů MP3 rychlostí 8× a i to se mi jeví oproti této barevné hudbě velice pravidelné. Ovšem je možné, že se to ve finální verzi ještě zlepší.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vypalování CD ve Windows XP

Žádné komentáře.