Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Chat s představitelem Mirka mimo jiné o pirátství, závěr

Ulice (deformovaná) (© CET 21 spol. s r.o., modified by Deep in IT staff)
Podruhé a snad naposledy se po čase vrátíme ke „kauze pirátství“ zpracované v nekonečném seriálu Ulice, který vysílá TV Nova. Již jste měli možnost si přečíst u nás článek o našem podezření, že si tento příběh do 1939. dílu seriálu objednala sama Česká protipirátská unie, jejíž ředitelka Markéta Prchalová to následně v zaslaném e-mailu popřela. My jsme následně věnovali několik bezesných nocí (hrůzy) prostudování dalších dílů a hledání pasáží týkajících se tohoto „smyšleného příběhu“, abychom vám podali komentovanou reportáž o tom, jak to vlastně dopadlo. Dopadlo to vesměs hrozně, tvůrci se neustále snažili do seriálu protlačit lživé motto celého zábavního průmyslu „kopírování je krádež“, až máme pocit, že si v závěru případu u jedné z posledních vět ani neuvědomili, že to nakonec celé popřeli (nejsme si tak docela jisti, že to byl jejich záměr, spíše to vypadá na nedopatření)…

Kapitoly článků

3.  Chat s představitelem Mirka mimo jiné o pirátství, závěr

Chat s představitelem Mirka Toužimského Pepou Navrátilem

V rozhovoru (chatu) s diváky z 10. března představitel Mirka Pepa Navrátil na otázku „Co se bude dít, když jsi utekl před policií?“ odpověděl „Nech se překvapit :D.“ (seriál se točí dva měsíce dopředu, takže je jasné, že si téma „pirátství“ ještě v budoucnu diváci tohoto „spolehlivého měřítka současné normalizace“, jak o seriálu Ulice hovoří původní článek na Pirátských novinách, užijí).

Z uvedeného rozhovoru je možná ještě dobré zmínit několik otázek týkajících se „pirátství“, neboť je jasné, že na ně během chatu s představitelem „sígra Mirka“ muselo dojít. Názor si udělejte sami, předkládáme vám je včetně smajlíků, které mohou lehce měnit význam slov, i když je Pepa Navrátil používá skoro za každou odpovědí):

Otázka: „Bereš si ze seriálu nějaké ponaučení ? :)

Odpověď: „Nikdy nestahuj a neprodávej filmy! :D

 

Otázka: „V reálu si filmy stahuješ taky?

Odpověď: „Vzhledem k tomu, že existuje možnost zhlédnout si filmy online, tak ne.

Postupný přechod k závěru

Seriál se pak s dlouhými odmlkami nenápadně (téměř podprahově) vrací k propagandě lži „kopírování je krádež“. V 1954. dílu na přelomu 29. minuty dojde na chodbě školy mezi učitelem a Annou Liškovou k rozhovoru o vyšetřovatelem navržené „očistné akci“ ve formě divadelního představení, v němž učitel říká: „Já bych to viděl tak, že Franta normálně bude pirát, bude jezdit po moři, jo, šátek, šavle, všechno, bude přepadávat lodě, ale místo zlata bude krást software a filmy“. Bez ohledu na to, že je bezprostředně poté nápad zlehčován, dochází k jeho postupné realizaci, když se v dílu č. 1961 scéna vrací k nácviku zmíněného divadelního představení slovy učitele: „Takže … třetí obraz začíná přepadením lodi převážející DVDčka…“. Mezitím v 1956. dílu v čase 18:07 Bedřich říká Frantovi: „Ty jsi zapomněl na ten průšvih s kradenejma filmama?

Tvůrci seriálu se nejen rozhodli tvrdit, že kopírování je krádež. Oni tomu pravděpodobně i věří a demonstrují toto neskrývanou snahou přirovnat kopírování ke krádežím fyzických médií. Nacvičovaná scéna je mimózní i z toho důvodu, že v seriálu byl jedinou skutečně nedovolenou odhalenou činností prodej takto získaných kopií audiovizuálních děl. Bohužel, ani toto ve skutečnosti není krádež. Je to jen parazitování na cizí práci bez dodatečně vymyšleného a do legislativy prolobbovaného „práva“ na takovém parazitování.

Závěr příběhu (alespoň prozatím)

Je až s podivem, že v divadelní scénce, kterou nakonec skupinka v 1963. dílu zrealizovala coby „očistnou akci“, dostal Franta (resp. jeho představitel) za úkol říci na závěr větu, kterou doslova trefil hlavičku hřebíčku celé problematiky: „Přiznávám se ke svým činům, přiznávám, že jsem byl pirátem a velice toho lituji. Kdyby to bylo možné, všechny filmy bych vrátil.

Ulice, 1963. díl - Franta se v „očistné akci“ přiznává k pirátství (© CET 21 spol. s r.o.)

Pointa je právě v tom, že to možné není, protože žádný film nebyl ukraden. Kopírování totiž není krádež, i když se to kombajnmiliónkrát zopakuje.

Náš závěr

Dalšího utrpení při analýze dalších dílů jsme se dobrovolně ušetřili, protože jde o seriál nekonečný a my jsme usoudili, že ve světlém okamžiku (tedy v tom nejlepším) by bylo dobré přestat. Přesto bychom si dovolili udělit scénáristům za zpracování prvku „pirátství“ v tomto seriálu naše čtvrté ocenění (on by si ho ve skutečnosti zasloužil celý seriál Ulice, doteď nechápeme, jak to může někdo se zájmem sledovat), ale my to hodnotíme pouze z pohledu „lidí od IT“ (raději vůbec nebudeme rozebírat další zajímavou „reklamu na sčítání lidu“, kterou jsme v seriálu také letmo zahlédli).

Deep in IT: čtvrté ocenění
Za zpracování příběhu s problematikou „pirátství“ v seriálu Ulice
Tagy: 
Zdroje: 
Kapitoly článků
3.  Chat s představitelem Mirka mimo jiné o pirátství, závěr

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku „Kopírování je krádež“, říká část scénáře seriálu Ulice

Čtvrtek, 5 Květen 2011 - 14:41 | JSK | 1939. díl? Taky mohli ještě počkat 45 dílů, aby v...
Čtvrtek, 5 Květen 2011 - 10:48 | Miso Jogi | je to vyslovene hanebne takto robit demogogiu...
Středa, 4 Květen 2011 - 09:39 | WIFT | A do toho přijde takovej magor jako já a ......
Středa, 4 Květen 2011 - 01:54 | Merzin | 1) To "vysávání" není problém jen...
Úterý, 3 Květen 2011 - 19:49 | sniper29a | Vsechno co delas je "kradez" a...
Úterý, 3 Květen 2011 - 14:30 | ukuIeIe | Konečně jsem zde narazil na člověka, který není...
Úterý, 3 Květen 2011 - 11:52 | junk mail | Pěknej článek... Ulice je výplach mozku. - Kdo se...
Úterý, 3 Květen 2011 - 10:24 | David M | Mimo soudek: To mi chcete říct, že seriál Ulice...
Úterý, 3 Květen 2011 - 06:57 | alex0800 | Plný souhlas, jen jeden drobný problém. Ti nahoře...
Úterý, 3 Květen 2011 - 06:53 | alex0800 | Ještě bych dodal k pirátství.. Když se i politici...

Zobrazit diskusi