Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GlobalFoundries se stává exkluzivním výrobcem IBM procesorů

Tuto „výsadu“ získává na následující dekádu v rámci smluv provázejících akvizici továren na čipy. Americké úřady totiž posvětily jejich platnost, a tak nic nebrání převodu na nového vlastníka.

IBM se přes rok snaží zbavit svých továren, jejichž chod již nezvládala ufinancovat, protože neměla produkty, kterými by mohla rentabilně vytížit výrobní linky. Nejdříve továrny nabízela samotné (bez duševního vlastnictví) s miliardou navrch, ale o tuto „konfiguraci“ nikdo neprojevil zájem. Později se začaly objevovat informace, že by IBM mohla nabídnout až dvě miliardy dolarů, ale nakonec situace dopadla trochu jinak.

Seriózním zájemcem se stala GlobalFoundries, která byla ochotna továrny v East Fishkill (New York; snímek v úvodu) a Essex Junction (Vermont) převzít za $1,5 miliardy, ovšem s určitými změnami v právech a zárukách. Otázkou zůstávalo, jak se k situaci postaví americké úřady, jmenovitě CFIUS, která může podobné obchody na mezinárodní úrovni libovolně regulovat a upravovat podmínky, za kterých (ne)proběhnou.

To se sice již (bez větších problémů) stalo při prodeji PC divize IBM Lenovu a ještě jakž-takže hladce, když IBM prodávala Lenovu serverovou divizi (před rokem), ale výroba čipů už byl trochu tvrdší oříšek. V továrně v Essex Junction totiž IBM vyráběla komponenty pro americkou vládu a armádu, které se používají například do vojenských radarů. Ty vznikají na speciálních SOI a SiGe procesech, které není v současnosti jiný americký výrobce schopný nahradit. CFIUS proto musela zajistit, aby jejich výrobu převzal i nový majitel továren a zároveň neohrozil federální bezpečnost zneužitím specifikací vyráběných čipů.

To se nakonec podařilo, byť to zabralo téměř 7 měsíců. GlobalFoundries navíc s IBM podepsala exkluzivní smlouvu na výrobu 22nm, 14nm a 10nm čipů pro IBM, která bude platná po následujících deset let. Dále získala IP (rozsah technologií, kterými bude disponovat, ale zveřejněný nebyl). Patrně ale bude schopná téměř libovolně disponovat se všemi výrobními technologiemi IBM, neboť svým zákazníkům oznámila, že budou mít možnost využívat 3D a RF procesů těchto továren.

Zdroje: 

Diskuse ke článku GlobalFoundries se stává exkluzivním výrobcem IBM procesorů

Pátek, 3 Červenec 2015 - 22:11 | Gath G | "Svého času na to podalo patent pár lidí a...
Čtvrtek, 2 Červenec 2015 - 15:39 | trodas | Když se tak dívám na smímek toho wafferu, tak...

Zobrazit diskusi