Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení, závěr

Lian Li Pitstop T60 - pozice hlavní desky maximálně na kraji (pohled zpředu)
Redakční PC skříň Avance Integra B031 s bezšroubkovou instalací je sice fajn věc, ale když máte často měnit komponenty, potřebujete něco přístupnějšího. My od této chvíle budeme v některých recenzích něco takového používat, konkrétně „BenchTable“ Pitstop T60 od společnosti Lian Li. Pokud jste ještě čirou náhodou produkt tohoto typu neviděli nebo jste o něm neslyšeli, pak máte příležitost se na něj nyní podívat…

Kapitoly článků

2.  Sestavení
4.  Hodnocení, závěr

Kdybychom chtěli tento produkt hodnotit z pohledu našich potřeb, asi bychom pěli samou chválu, protože instalace a odinstalace desek je i přes absenci bezšroubovákového řešení pořád rychlejší než bezšroubovákové řešení ve skříni Avance Integra B031, kde musíte sundat obě stěny (jednu kvůli odpojení kabelů, druhou kvůli vyndání desky, pak vyndat celý blok, na kterém drží deska, desku sundat, nasadit jinou, vrátit blok do skříně, opět zapojit kabely, zasunout stěny a to celé vzhledem k velikosti skříně obvykle obalíte nějakým „odněkud vyndáním“ a „zpět zašoupnutím“ celé skříně, případně se k ní musíte snížit. U BenchTable je proces jednodušší, protože to pořád stojí na stole, přístup ke všemu je bez otevírání čehokoli okamžitý a přitom jde o řešení srovnatelně stabilní co do uchycení komponent.

Tím se kompenzuje nutnost odšroubování a přišroubování (v našem případě typicky) šesti šroubků při výměně desky, což není proces, který by trval nějak nepříjemně dlouho, neboť se zase ke všemu velmi snadno může. Faktem je, že nějaké úchyty podobného typu, jako jsou v Avance Integra B031, by nebyly marné, zejména pokud by nedržely desku tak násilně jako právě zmíněná Integra. To by ale zase mohlo vadit při vysunování hlavního napájecího (ATX) kabelu od zdroje (není žádoucí, aby vám deska zůstala v ruce). Takže z našeho pohledu je řešení se šroubky v pohodě.

Celkem příjemná je pak přenositelnost takového řešení, madlo (které se také sestavuje) se poměrně dobře drží, jeho konstrukce je dostatečně robustní a není problém takto přenášet celou sestavu v jedné ruce. To jde s PC skříněmi většinou špatně, pokud tedy nemají také nějaké madlo. Hlavní konstrukce je z 2mm hliníku, dno je o něco tenčí a zbytek částí, které jsou většinou menší a nějak tvarované, mají tloušťku 1 mm. Sestava rozhodně nepůsobí dojmem „alobalového €case“, ale podstatně bytelněji ;).

Lian Li Pitstop T60A, SilverStone Nightjar 400W SST-ST40NF a další hardware (testovací sestava)

Jediné, co bychom asi mohli pohanět, pokud bychom chtěli být hnidopichy, je uchycení klícky na pevné disky a použité velkého množství ručně utahovatelných šroubků, ale to jsou skutečně tak zanedbatelné detaily, že se o nich zmiňujeme jen proto, „aby se neřeklo“. Také zadní „noha“ je pro nás zbytečným dílem, ale někomu to třeba může přijít vhod.

V našem případě se Pitstop T60 (ve verzi „silver“, tedy T60A) v kombinaci s pasivně chlazeným zdrojem SilverStone SST-ST40NF, případným pasivním chlazením procesoru a s tichými SSD výborně hodí např. pro měření hlučnosti aktivně chlazených grafik nebo třeba i pevných disků, které jsou nyní navíc ještě odpruženy, takže měřené hodnoty by měly více odpovídat papírovým ;). Zkrátka se dá celá sestava při troše dobré vůle provozovat zcela bez rotujících součástek, jen to chce úspornější procesor (nebo netestovat příliš dlouho ;). To samozřejmě neznamená, že bychom nezkoumali u disků vibrace a další parametry, spíše je otázkou, jaké disky ještě dnes testovat, protože nových už se moc nedělá a na trhu je začínají v míře větší než malé nahrazovat SSD (nebo si to alespoň SSD přejí). Hlavním přínosem pro naše účely je však jednoduchost manipulace s testovaným hardwarem, která je v tomto případě jedním slovem skvělá. Asi žádná uzavřená či jakkoli snadno přístupná uzavíratelná skříň vám neposkytne takový komfort v přístupu k součástem PC jako právě BenchTable.

Vše podstatné bylo tedy řečeno. Vzhledem ke skutečnosti, že jde o naše první osobní setkání s komerčně podávaným produktem tohoto typu, nemůžeme srovnávat a tudíž nebudeme udělovat ani hodnocení, ani nebudeme řešit tabulku kladů a záporů. Nám se Lian Li Pitstop T60 prostě líbí, proto jsme si ho vybrali.

Poděkování

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme
Softcom logo Abacus logo
Lian Li Pitstop T60A
Cena: 2 397,60 Kč (vč. DPH)
SilverStone Nightjar
400W SST-ST40NF
Lian Li Pitstop T60A SilverStone Nightjar 400W SST-ST40NF - obsah balení
V dalších rolích (za zapůjčení rovněž děkujeme):

Tagy: 
Kapitoly článků
2.  Sestavení
4.  Hodnocení, závěr

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku „BenchTable“ Lian Li Pitstop T60A: co to je a na co to je?

Neděle, 28 Srpen 2011 - 14:11 | Duck Daffy | Jen pro tematickou úplnost - Liquid Technology -...
Pátek, 26 Srpen 2011 - 10:59 | mikeczcom | nebyla to spíše Extended ATX? XL-ATX se u serverů...
Pátek, 26 Srpen 2011 - 09:35 | MACHINA | zajímavý koncept. Lian Li jich má spoustu. Tenhle...
Pátek, 26 Srpen 2011 - 09:13 | Tom27 | no jeste to udelat bezsrobkove a je to pouzitelny
Čtvrtek, 25 Srpen 2011 - 22:48 | WIFT | Nóóó, taky jsem už měl PCčko v lecčems ;) Ale v...
Čtvrtek, 25 Srpen 2011 - 22:05 | Ondřej Petržilka | Pamatuju když kamarád přijel na LANku s...
Čtvrtek, 25 Srpen 2011 - 21:24 | Martin Bruoth | měli jsme tu jednu, ale byla už v "casu...
Čtvrtek, 25 Srpen 2011 - 16:12 | mikeczcom | Lian-Li a podobné co maj 8 a více slotů ;-))) ale...
Čtvrtek, 25 Srpen 2011 - 16:06 | WIFT | Se obávám, že XL-ATX desky recenzovat vůbec...
Čtvrtek, 25 Srpen 2011 - 15:25 | mikeczcom | no takže některé desky holt budete muset testovat...

Zobrazit diskusi