Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Přehrávání videa, hardwarová akcelerace

AMD A6-3650 APU v krabičce
V redakci se nám po dlouhé době objevilo něco skutečně zajímavého, na co jsme se poměrně dlouho těšili: první pořádný „Fusion“ procesor, a to model nejvyšší, tedy AMD A8-3850. A protože nám v průběhu práce na této recenzi postupně přišly do redakce další, došlo k určitému zpoždění, za něž se omlouváme a které hodláme vykompenzovat tím, že do testu okrajově zařadíme i oba další procesory, tedy jak nižší verzi „Llano“ A6-3650, tak prakticky jako konkurenta uvedený procesor Core i3 2105, který si pak ještě vyslouží vlastní článek, protože k němu máme jednu sympatickou mini-ITX destičku…

Jak to říci jednoduše? Inu, hardwarová akcelerace přehrávání HD videí na procesorech „Llano“ chodí, a to stejně pohodově jako např. na procesorech Intel s grafikami Intel HD Graphics 2000/3000. Komu to nechodí, ten má chybu mezi klávesnicí a židlí, nebo smůlu na nestabilní kousky hardwaru, potažmo špatný software. Softwarovou část naší testovací konfigurace lze nejlépe představit screenshoty, nejprve Catalyst (použita verze 11.6b Hotfix):

Testovací konfigurace platformy AMD „Lynx“ s procesorem AMD A8-3850 - Catalysty

Dále přehrávač: notoricky známý Media Player Classic - Home Cinema, který umí zprovoznit hardwarovou akceleraci bez nutnosti (téměř) cokoli instalovat, v našem případě verze 1.5.2.3338, která je dokonce starší než momentální poslední stabilní (v daný moment vždy používáme vývojářské verze, které vychází téměř denně, někdy i několik verzí za den). Tato je ze 7. července, poslední stabilní 1.5.2.3456 je z 22. července (tedy v době vydání recenze zhruba týden stará).

Testovací konfigurace platformy AMD „Lynx“ s procesorem AMD A8-3850 - Media Player Classic - Home Cinema

Zmínka o „téměř“ žádné instalaci čehokoli navíc je úmyslná: jediné, co potřebujete do Windows 7 doinstalovat, je nejnovější DirectX End User Runtime, což je obecně podmínka pro fungování nejen tohoto přehrávače. A samozřejmě (jak bývá u některých grafik, jako jsou ATI/AMD, zvykem, vypnout v dekódovacím filtru kontrolu kompatibility, protože i když filtr třeba zjistí, že grafika s akcelerací kompatibilní není, beztak to funguje, jen si musíte dát pozor, abyste nepouštěli videa, která skutečně akcelerovat zatím nejdou, např. s větším než FullHD rozlišením).

Testovací konfigurace platformy AMD „Lynx“ s procesorem AMD A8-3850 - Media Player Classic - Home Cinema, nastavení dekodéru

Pak už ke štěstí stačí jen pustit video a zábava může začít. Není nic snazšího než otestovat hardwarovou akceleraci na rovněž notoricky známém náročném videu Samsung.Demo.Oceanic.Life.x264.1080p.40Mbps.mkv (jde o video s datovým tokem zhruba 40 Mbit/s kódované do H.264 profile High@L5.1). Pro názornost jsme do něj vložili i ukázku zátěže celého A8 APU:

AMD A8-3850 - Radeon HD 6550D: akcelerace přehrávání videa (Samsung Demo Oceanic Life)

Funguje to zcela bez problémů a v grafice je ještě hodně prostoru na další činnost. Např. AMD Steady Video. To je funkce, která na aktuálně přehrávaném videu umožňuje kompenzovat třesoucí se video (způsobené typicky třesoucí se rukou kameramana, nejčastěji když si přiblíží něco vzdálenějšího). Že to na právě námi testované video nemá valný vliv, je celkem jedno, technologie beztak pracuje. V AMD Vision Engine Control Centru lze dokonce nastavit ukázkový režim, kdy se vám video rozdělí na dvě poloviny, přičemž levá ukazuje přehrávané video kompletně bez úprav a pravá polovina naopak ukazuje výsledek po všech úpravách, které jsou ve Vision Engine Control Centru zapnuty.

AMD A8-3850 - Radeon HD 6550D: akcelerace přehrávání videa (Samsung Demo Oceanic Life) + AMD Steady Video

Zde je na levé „polovině“ grafu v AMD System Monitoru ještě přehrávání bez zapnutí této funkce, ve druhé pak zátěž se zapnutou funkcí AMD Steady Video. Zátěž grafiky se pochopitelně trochu zvedla, ale pořád je tu do plného vytížení velká rezerva. Se zátěží CPU části to naopak ani nehnulo. Vyzkoušeli jsme i přehrávání videa s datovým tokem kolem 100 Mbit/s, opět bez problémů.

Můžeme tedy konstatovat, že hardwarová akcelerace bez problémů funguje. Pokud jste si někde přečetli něco jako že „nejnáročnější video z podmořského světa DXVA akceleraci nepodporuje“, nevěřte tomu. Není to pravda, není to překvapení, je to buďto zaujatost proti AMD nebo blbost.

Možná vás bude zajímat, co se stane, když ale akcelerace přeci jen nepoběží. Zvládne to procesor? Máme pro vás dobrou zprávu: pokud nebudete šílet a předkládat mu 4K 50p videa, pak to zvládne. V takovém případě ale doporučujeme už doinstalovat nejnovější verzí ffdshow, protože sám MPC HC s tím má problémy (nemá filtry patřičně optimalizované). Pak stačí vypnout všechny interní filtry pro daný kodek a nechat to na ffdshow, který kromě dobrého využívání procesorových jader umí také využívat maximum z procesorových instrukcí. My jsme použili rev.3853 z 12. května 2011 (je samozřejmě už novější).

Testovací konfigurace platformy AMD „Lynx“ s procesorem AMD A8-3850 - ffdshow

A takto to vypadá se 110Mbitovým videem (datový tok je ve skutečnosti zhruba 106 Mbit/s, profile High@L5.0):

AMD A8-3850 - Radeon HD 6550D: přehrávání videa (110Mbit/s H.264 video) pomocí CPU a ffdshow

Zátěž procesoru jako celku je někde pod polovinou a video se přehrává plynule.

Když už jsme nakousli ta 4K videa, je možná dobré začít řešit připravenost platforem na ně. Zde je dobré připomenout, že hardwarová akcelerace grafikou se nekoná, pokud má video větší rozlišení než 1920×1080. My jsme našli na YouTube video Life in the Garden (4k resolution), jehož originál má 4096×2304, tedy v každém rozměru více než dvojnásobek oproti FullHD. Jeho datový tok je pouze 19 Mbit/s, profile High@L5.1. Video jsme si v originále z YouTube stáhli a testujeme na něm schopnost procesoru poradit si s ním. Zatím samozřejmě jen na HD zobrazovadlech, ale to je jedno, procesor to video beztak musí dekódovat celé. Jak si s tím poradí (pochopitelně dekóduje ffdshow), ukazuje další screenshot:

AMD A8-3850 - Radeon HD 6550D: přehrávání 4K 24p videa pomocí CPU a ffdshow

Zátěž procesoru už je poměrně vysoká, ale stále je v něm ještě solidní rezerva, video se přehrává plynule. Bohužel vám ale neřekneme, co by se stalo, kdybychom použili nějakou opravdu velkou obrazovku, zda by grafika byla schopna poslat v téže plynulosti video na nějaký větší displej. Každopádně máte-li HD zobrazovadlo, 4K videa tohoto typu ve 24 snímcích za sekundu přehrajete.

Pak jsou ale taková videa, která už na této platformě nepřehrajete. Máme na mysli dvě 10sekundová UHD dema v rozlišení 3840×2160, tedy v každém rozměru dvojnásobek oproti HD, ovšem tato videa mají 50 snímků za sekundu, jedno má datový tok 134 Mbit/s, druhé dokonce 275 Mbit/s. Postačí ukázka z toho „menšího“, A8-3850 si s ním plynule neporadí, procesor je vytížen na maximum:

AMD A8-3850 - Radeon HD 6550D: přehrávání 4K 50p videa pomocí CPU a ffdshow

Hardwarovou akceleraci u těchto velkých videí ani nezkoušejte, je šance, že se na vás usměje modrá obrazovka (v lepším případě se video jen nepustí). To jsou ale zatím spíše výhledy do vzdálenějšího budoucna, přeci jen video, jehož deset sekund má kolem 170 MB, zatím není příliš vhodné pro řadu úložišť, pro dvouhodinový film v tomto formátu byste potřebovali kolem 120 GB (a to nepočítáme zvukovou stopu – tato dema zvuk neobsahují), takže na 3TB disk se vám vejde takových filmů odhadem něco málo přes dvacet.

No, a pokud byste toto povídání raději ve formě videa, jedno desetiminutové pro vás máme.

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: AMD A8-3850 + A6-3650 APU

Sobota, 13 Srpen 2011 - 20:27 | Tomáš Janovský | Tak už mám doma AMD A8-3850 a nemůžu si to...
Čtvrtek, 4 Srpen 2011 - 13:20 | bans | "Spotřebu Core i3 2105 si ukážeme až v...
Pondělí, 1 Srpen 2011 - 12:54 | FlashCV | Pěkná podrobná recenze s nejdůležitějšími testy....
Pátek, 29 Červenec 2011 - 11:00 | WIFT | Mám takový dojem, že příští týden se tu u mě...
Pátek, 29 Červenec 2011 - 10:39 | Hkr ptr | jj znám. V lidech stále přetrvává, že integrovaná...
Pátek, 29 Červenec 2011 - 10:35 | Hkr ptr | jop souhlasim.
Pátek, 29 Červenec 2011 - 10:29 | MACHINA | :-) už rozumím a souhlasím, že bohužel cena A75...
Pátek, 29 Červenec 2011 - 09:55 | MACHINA | tady další 2 zajímavá srovnávacích videa oblíbené...
Pátek, 29 Červenec 2011 - 09:28 | MACHINA | no, právě že po přetaktování i je, třeba zde A8 i...
Pátek, 29 Červenec 2011 - 09:19 | MACHINA | omlouvám se za ten omyl HD2K/3K a moc děkuji za...

Zobrazit diskusi