Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

§5 a § 6

MKČR logo
Na našem serveru jsme udělali za rokem 2008 několik teček, jednak v podobě vlastního bilancování a pak tradičně povídáním o grafikách, procesorech a deskách, pevných discích a SSD a nakonec také o prapůvodu naší existence, tedy optických technologiích. K posledním dvěma tématům dnes přidáme jedno, které s nimi dosti souvisí a které se dotýká jistojistě každého z vás (nevěříme, že je mezi vámi někdo, koho by se to netýkalo). Máme samozřejmě na mysli „výpalné“, oficiálně nazvané zkráceně „náhradní autorské odměny“. Tyto poplatky, které vešly do povědomí veřejnosti v listopadu 2006, kdy se z výchozích 4 % z prodejní ceny o poznání zvýšily, a také v souvislosti s tím, že je prodejci začali u zboží uvádět podobně jako recyklační poplatky, se totiž od prvního ledna změnily. My vám nyní přinášíme nejen ucelený pohled na to, jak vlastně v současné době náhradní autorské odměny vypadají, ale probereme si taktéž důvodovou zprávu Ministerstva kultury, v níž je hodně zajímavého o tom, jak vlastně k této změně ministerstvo došlo.

Kapitoly článků

1.  § 1 - § 4
2.  §5 a § 6

§ 5

Pátý paragraf hovoří o tom, kvůli čemu celou tuto vyhlášku už léta nazýváme „výpalné“, tedy o optických nosičích. Zatímco původní verze vyhlášky zohledňovala nejvýše DVD a např. na Blu-ray se zcela „zapomnělo“, nová lednová verze naopak zevšeobecňuje optické nosiče i třeba na UDO nebo Professional Disc for DATA. Zjednodušeně řečeno tedy rozlišuje optické nosiče na „CD“ a „to ostatní“. Zvýrazníme vám změny, které nová vyhláška přinesla.

Nenahrané optické nosiče
CD všech formátů bez možnosti přepisování 0,40 Kč
CD všech formátů s možností přepisování 2 Kč
DVD všech formátů bez možnosti přepisování
a ostatních nepřepisovatelných optických nosičů
1 Kč
DVD všech formátů s možností přepisování
a ostatních přepisovatelných optických nosičů
5 Kč
Minidisk 4 Kč

Pro nás „obyčejné smrtelníky“ to znamená, že nově se bude z BD-R platit koruna a z BD-RE 5 Kč.

Výše uvedená tabulka se týká prvního odstavce pátého paragrafu. Ten je má však celkem tři, nicméně ještě než se podíváme na změnu ve druhém odstavci, musíme zmínit zajímavost z důvodové zprávy Ministerstva kultury (kterou podrobněji rozebereme na další straně):

Doplněním ustanovení o ostatní nepřepisovatelné a přepisovatelné optické nosiče vyhláška zahrne veškeré nejnovější typy nenahraných optických nosičů, např. Blue-ray disky apod. Na základě konzultací a dohod mezi kolektivními správci a dovozci, resp. výrobci nenahraných nosičů je sazba náhradní odměny ve stejné výši, jako v případě DVD nosičů - bez ohledu na skutečnost, že tyto nové typy nosičů jsou a budou vyráběny s mnohanásobně vyššími kapacitami - a to z důvodu podpory prodeje a rozšíření těchto nových typů nosičů.

(2) Z nezabudovatelného paměťového média a z paměťového média zabudovaného nebo zabudovatelného do přístroje, pokud toto médium není zpoplatněno v rámci zpoplatnění přístroje podle § 6, se platí odměna 6 Kč za každých započatých 512 MB kapacity 1,50 Kč za každý započatý 1 GB kapacity, nejvýše však 90 Kč.

Tento odstavec je požehnáním pro všechny digitální fotografy a vůbec milovníky USB flashek a SSD obecně, neboť kupříkladu 16GB flashka s dosavadním „výpalným“ 228 Kč klesá na 29 Kč (obojí vč. DPH). Při ceně takového média s přehledem do tisícikoruny šlo o zatraceně velký zlomek z ceny. Zatím však sledujeme, že si to e-shopy vykládají po svém, někteří mají na 16GB SDHC kartičky „výpalné“ pořád ještě hodně vysoké, někteří však zázračně nízké (třeba 2 Kč). 16GB kartička by však měla mít „výpalné“ 24 Kč bez DPH (tedy s DPH zaokrouhleně 29 Kč). Dlužno dodat, že se tento odstavec velmi pravděpodobně vztahuje i na SSD, neboť odstavec třetí hovoří přímo o „pevném disku“, a to takto:

(3) Z pevného disku nezabudovatelného do osobního počítače se platí odměna 10 Kč za každých započatých 40 GB kapacity 0,15 Kč za každý započatý 1 GB kapacity, nepřesahuje-li kapacita pevného disku nezabudovatelného do osobního počítače 1 TB. Přesahuje-li kapacita pevného disku nezabudovatelného do osobního počítače 1 TB, platí se odměna 150 Kč a dále 0,10 Kč za každý započatý 1 GB kapacity přesahující kapacitu 1 TB tohoto pevného disku.

Trochu tu právnickou hantýrku rozebereme: „Pevný disk nezabudovatelný do osobního počítače“ je prostě externí disk, typicky připojitelný přes USB, ale může být klidně i na FireWire či eSATA nebo to může být klidně i celý NAS, pokud je již vybaven pevným diskem. Nyní pár praktických příkladů, jak to bylo před lednem a jak je tomu nyní (ceny uvádíme včetně 19% DPH):

  Před lednem 2009 Po lednu 2009
Disk 80 GB 24 Kč 14 Kč
Disk 320 GB 95 Kč 57 Kč
Disk 1 TB 298 Kč 179 Kč
Disk 1,5 TB 452 Kč 238 Kč
Disk 2 TB 595 Kč 298 Kč

Sami tedy vidíte, že i u externích disků šlo „výpalné“ dolů. Zjednodušeně řečeno se platí 15 Kč + DPH za každých 100 GB a u disků nad 1 TB je tato „nad 1TB kapacita“ levnější (10 Kč + DPH za každých 100 GB).

§ 6

Paragraf 6 pojednává o přístrojích k zhotovování rozmnoženin záznamů. Sem patří všechno možné od kazeťáků přes vypalovačky a pevné disky až po televize s vestavěným rekordérem. Jmenovitě:

(1) Přístroje k zhotovování rozmnoženin záznamů jsou

  1. analogové přístroje k zhotovování rozmnoženin na magnetickou pásku,
  2. zařízení pro zápis dat na optické nosiče a paměťové karty nezabudovatelné do osobního počítače,
  3. zařízení pro zápis dat na optické nosiče a paměťové karty zabudovatelné do osobního počítače,
  4. zařízení pro zápis dat na optické nosiče a paměťové karty zabudované do osobního počítače, pokud nebyly již zpoplatněny podle písmene c),
  5. přístroje k zhotovování rozmnoženin na zabudovaný pevný disk nebo paměťovou kartu, paměťovou kartu nebo optický nosič,
  6. pevné disky zabudovatelné do osobního počítače,
  7. pevné disky zabudované do osobního počítače, pokud nebyly již zpoplatněny podle písmene f),
  8. rozhlasové a televizní přijímače, které umožňují zhotovení záznamu vysílání.

Opět jsme vám zde vyznačili změny, které přináší vyhláška 408/2008 Sb. Jak sami vidíte, jsou to změny spíše kosmetického rázu, ale třeba úprava písmene e) nyní zcela jasně zahrnuje mezi zpoplatněné přístroje i „autonomní kopírky CD/DVD/BD“, které do té doby v podstatě nešlo zařadit (zařízení pro zápis dat na optické nosiče by se dalo chápat jako zařízení, do kterého musejí jít uživatelská data třeba z PC, zatímco „autonomní“ kopírka s daty s PC nepracuje, prostě vložíte co jedné mechaniky zdrojovou placku, do ostatních prázdnou, stisknete tlačítko a vytvoříte kopii – zde se dá použít analogie § 1 a 2 s tiskárnami schopnými vytvořit rozmnoženinu „z jiného než tiskového podkladu“ a kopírkami schopnými vytvořit rozmnoženinu „pouze z tiskového podkladu“).

Ovšem zajímavá změna nastává ve druhém odstavci § 6:

(2) Ustanovení odstavce 1 se nevztahuje na mobilní digitální kamery, digitální fotoaparáty, mobilní telefony a bezdrátové telefony. Pokud jsou tato zařízení dodávána s paměťovým médiem, odměna se platí pouze z kapacity přiloženého média dle § 5 odst. 2.

Opět si dovolíme ocitovat kousek důvodové zprávy:

Pro zvýšení právní jistoty se rozšiřuje výčet konkrétních typů přístrojů, které nejsou zpoplatněny podle § 6. Pokud jsou tyto přístroje dováženy, resp. prodávány s paměťovým médiem, odměna se platí pouze z tohoto média podle § 5 odst. 2. Do textu vyhlášky se tak doplňuje to, co bylo dosud zmíněno pouze v důvodové zprávě k původnímu textu vyhlášky.

Z uvedených přístrojů se platí dnes (stejně jako před lednem 2009) odměna při dovozu nebo přijetí nebo při prvním prodeji (jak praví příloha Sazebník odměn při opětném prodeji originálu díla uměleckého, v souvislosti s rozmnožováním díla pro osobní potřebu a v souvislosti s půjčováním děl zákona 121/2000 Sb. o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským) 3 % z prodejní ceny prodaných přístrojů, ať tyto přístroje umožňují nahrávání jenom zvuku nebo jenom obrazu nebo společně zvuku i obrazu nebo jiný záznam. Výjimkou jsou rozhlasové a televizní přijímače, které umožňují zhotovení záznamu vysílání, u těch je autorská odměna 1,5 % z prodejní ceny prodaných přijímačů.

Na další straně vám nabídneme výňatky z odůvodnění změny, která nastala 1. ledna 2009, tak, jak ji vydalo Ministerstvo kultury.

Kapitoly článků
1.  § 1 - § 4
2.  §5 a § 6

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nižší výpalné od ledna 2009 podrobně

Pondělí, 26 Leden 2009 - 09:16 | aksaj aksaj | chyba lávky výpalné nemizí ve státní kase, ale v...
Středa, 14 Leden 2009 - 19:29 | WIFT | >> TomCat1: "Do"...
Středa, 14 Leden 2009 - 19:05 | TomCat1 | Je zajímavé, že si nikdo nevšiml nespojitostí cen...
Pondělí, 12 Leden 2009 - 18:16 | Martin Bartoň | Swbear: Možná to je ale tvoje chyba. Přihlásil...
Neděle, 11 Leden 2009 - 14:49 | WIFT | >> Swbear: To je samozřejmě jiná...
Neděle, 11 Leden 2009 - 14:26 | Anonym | >> WIFT ? To je sice hezké, že zde...
Pátek, 9 Leden 2009 - 13:32 | Anonym | aannemer: Dulezite je s cim ty mp3 srovnavas. Kde...
Čtvrtek, 8 Leden 2009 - 16:03 | Anonym | K problematice vypalneho jedna trefna kreslena...
Čtvrtek, 8 Leden 2009 - 15:00 | Anonym | Já teda originály kupuji dále, za loňský rok jsem...
Čtvrtek, 8 Leden 2009 - 14:49 | ODSakEda | Pro: WIFT - zákony, daně a poplatky JE politika!...

Zobrazit diskusi