Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy, 1 disk: HD Tach RW, kopírování dat

SATA 6Gb/s logo / SATA 6Gbit/s logo
Nějaký čas se zabýváme otázkou, zda má na pevných discích 6Gbitové SATA rozhraní smysl v porovnání se 3Gbitovým SATA. Výsledky ankety, kterou jsme vám předhodili u příležitosti vydání zprávy 6Gbitové SATA disky od Western Digital v Japonsku, hovoří jasnou řečí, přibližně každý desátý by se spokojil jen s 3Gbitovým diskem, ostatní by si klidně připlatili nějakou tu stokorunu za 6Gbitový s dvojnásobnou cache (bavíme se o stejné kapacitě). A tak jsme se rozhodli zjistit, zda pravdu má smysl jít rovnou do 6Gbitového SATA disku…

HD Tach RW

AMD SATA Driver

HD Tach RW: SATA AHCI driver - 3Gbit/s vs. 6Gbit/s SATA

Hned první obrázek naznačuje, v jakém duchu se budou táhnout screenshoty z HD Tach RW. Zkrácení na 32 GB nám odhalilo i jemné detaily křivky přenosové rychlosti, která jasně ukazuje, že svižnost ploten je i v nejrychlejším místě (tedy na vnějším okraji) hluboko i pod skutečnou propustností 3Gbitového, natož 6Gbitového SATA. Ostatní naměřené hodnoty (zátěž CPU, přístupová doba) jsou spíše záležitostí chybové tolerance při měření.

AMD RAID Driver

HD Tach RW: RAID driver - 6Gbit/s vs. 3Gbit/s SATA

Nejinak je tomu i při použití RAID ovladače, nicméně si můžete všimnout, že RAID ovladač podává přeci jen trochu svižnější výkon, co se týče propustnosti rozhraní („Burst Speed“). Názorně si to můžeme ukázat na těchto dvou srovnávacích obrázcích (SATA driver poznáte podle toho, že v názvu disku je na obrázcích mezera, anebo prostě podle toho, že je na obou těchto obrázcích modrou barvou).

HD Tach RW: 3Gbit/s SATA - RAID driver vs. SATA AHCI driver HD Tach RW: 6Gbit/s SATA - RAID driver vs. SATA AHCI driver

Kopírování velkých souborů

Ve správci souborů FAR Manager s nainstalovaným pluginem FileCopyEx se podíváme na „odstup teorie od praxe“. Něco nám řekl HD Tach RW, ale něco jiného bude skutečná činnost generovaná uživatelem. V tomto testu budeme sledovat práci s velkými soubory (konkrétně kopírování dvou „DVD ripů“ čili převážně velké soubory VOB). Plugin FileCopyEx umožňuje ze zdrojového umístění číst a na cílové umístění zároveň zapisovat, jde-li o dvě různá fyzická umístění. K urychlení práce používá definovanou část paměti jako buffer. V našem testu je jedním z umístění testovaný disk či diskové pole a druhým umístěním velký datový oddíl na systémovém disku. Údaje, které jsme zachytili, odpovídají reálné rychlosti čtení/zápisu uživatelských dat. Zachycení probíhalo vždy přibližně na přelomu kopírování 4. a 5. gigabajtu dat (zhruba kolem 60 % procesu). Z důvodu zkrácení recenze jsme zvolili pouze situaci s nainstalovaným AMD RAID ovladačem, neboť podával vyšší výkon. Na obrázcích sledujeme čtení a zápis, a to pouze na testovaném svazku (disk D:\).

3Gbit/s SATA

Jeden disk, 3Gbit/s SATA: čtení velkých souborů Jeden disk, 3Gbit/s SATA: zápis velkých souborů

6Gbit/s SATA

Jeden disk, 6Gbit/s SATA: čtení velkých souborů Jeden disk, 6Gbit/s SATA: zápis velkých souborů

Nenechte se zmást 7MB/s rozdílem čtení u 3Gbit/s a 6Gbit/s SATA, jde spíše o chybovou teoleranci při měření (zobrazovaná rychlost osciluje a jak se ji povede zachytit, taková je). Nekoukejte ani na časy kopírování, protože občas se systém rozhodl něco dělat na systémovém disku, čímž zbrzdil proces práce umístění, které nás v testu nezajímá. A už vůbec se nenechte zmást jednotkami Mb/s, protože autor pluginu měl určitě na mysli megabajty (MB/s), ne megabity (akorát to napsal jinak, než je zvykem).

Zkrátka a dobře sledovat rychlosti čtení a zápisu souvislých bloků dat nemá moc smysl, protože tady žádný znatelný rozdíl mezi 3Gbitovým a 6Gbitovým SATA opravdu nenajdeme. A tak se pojďme podívat na test, kde bychom se nějakého rozdílu dočkat mohli, tedy práce s větším množstvím menších souborů.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: 6Gbit vs. 3Gbit SATA v podání 640GB WD Caviar Black

Úterý, 30 Listopad 2010 - 13:19 | pepa flinta | Jenom nove sas radic neni zrovna levna sranda. O...
Úterý, 29 Červen 2010 - 13:20 | WIFT | Mám tu ...AALS (3Gbit 640GB Caviar Black), I na...
Úterý, 29 Červen 2010 - 11:12 | RaStr | ad 1. No prave proto rikam, ze by to mohlo byt...
Úterý, 29 Červen 2010 - 09:52 | tochl | není to tak dávno, co byly kontroléry jen na PCI...
Úterý, 29 Červen 2010 - 08:20 | jurekk | Prax je taka, ze kombinovane radice SAS/SATA...
Pondělí, 28 Červen 2010 - 18:06 | vindicator5 | "...kdyz mi priste nam tom testovaci stroji...
Pondělí, 28 Červen 2010 - 17:44 | tth tth | http://www.cyberciti.biz/tips/linux-hard-drive-...
Pondělí, 28 Červen 2010 - 17:17 | tth tth | Type SAS/SATA 6gbit 8-Port - k SASu neni problem...
Pondělí, 28 Červen 2010 - 16:49 | Lojza Suchánek | Tsss...to jsou problemy :-)) Pamatuju, jak jsem...
Pondělí, 28 Červen 2010 - 16:12 | hustakF | Je možné, že Sata 6Gbps má lepší řadič a...

Zobrazit diskusi