Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy, RAID 1 (Mirror): HD Tach RW, kopírování dat

SATA 6Gb/s logo / SATA 6Gbit/s logo
Nějaký čas se zabýváme otázkou, zda má na pevných discích 6Gbitové SATA rozhraní smysl v porovnání se 3Gbitovým SATA. Výsledky ankety, kterou jsme vám předhodili u příležitosti vydání zprávy 6Gbitové SATA disky od Western Digital v Japonsku, hovoří jasnou řečí, přibližně každý desátý by se spokojil jen s 3Gbitovým diskem, ostatní by si klidně připlatili nějakou tu stokorunu za 6Gbitový s dvojnásobnou cache (bavíme se o stejné kapacitě). A tak jsme se rozhodli zjistit, zda pravdu má smysl jít rovnou do 6Gbitového SATA disku…

Protože máte ještě v živé paměti práci jednoho disku, záměrně se nejprve podíváme na práci RAID 1, tedy zrcadleného svazku. To je situace, kdy se se dvěma disky pracuje jakoby úplně stejně, tedy na oba disky se na identická umístění ukládají identická data, aby v případě, že jeden „odejde“, jste nepřišli o data. Zápis dat se tedy provádí na oba dva disky současně a v ideálním případě by se mělo jednat o stejnou rychlost, jako když se pracuje pouze s jedním diskem. Prakticky může být rychlost nepatrně nižší, nemůže však být vyšší (rychlost bude vždy odpovídat rychlosti nepomalejšího z disků, pokud by byly různě rychlé). Čtení se však dá teoreticky urychlit (a prakticky se s tím na lepších řadičích setkáte). Protože jsou na obou discích stejná data, je možné číst z obou současně, ale u každého disku být jakoby „o krok napřed“ a číst tak vlastně paralelně (pro ilustraci např. je-li požadavek na přečtení bloků 11 až 20, je možné z jednoho disku číst bloky liché a zároveň z druhého sudé a systému předat výsledek, který bude stejný jako čtení tohoto úseku dat z jediného disku, neboť počítáme s tím, že na obou discích jsou stejná data). Prakticky je taková situace trochu složitější, protože to, jaká data budeme číst, ne vždy víme natolik dopředu, abychom mohli „paralelně přednačítat“ z obou disků a urychlit tak proces. Sami na obrázcích uvidíte, jak se k tomu staví čip AMD SB850 a jeho RAID ovladač (zde ani jiný uvažovat nebudeme, diskové pole děláme na nižší úrovni, nikoli na úrovni operačního systému).

HD Tach RW

HD Tach RW: Mirror (RAID1) - 6Gbit/s vs. 3Gbit/s SATA

V podstatě se dozvídáme totéž, co při práci s jedním diskem. Můžeme si to názorně ukázat na srovnávacím grafu práce jednoho disku jak na 6Gbitovém, tak na 3Gbitovém rozhraní:

HD Tach RW: 6Gbit/s SATA - Mirror (RAID1) vs. jeden disk HD Tach RW: 3Gbit/s SATA - Mirror (RAID1) vs. jeden disk

Rozdíly mezi prací jednoho disku a prací celého zrcadleného svazku jsou minimální, zpomalení je z tohoto úhlu pohledu takřka neznatelné. Drobné ano, ale o nic vážného nejde.

Kopírování velkých souborů

3Gbit/s SATA

RAID 1, 3Gbit/s SATA: čtení velkých souborů RAID 1, 3Gbit/s SATA: zápis velkých souborů

6Gbit/s SATA

RAID 1, 6Gbit/s SATA: čtení velkých souborů RAID 1, 6Gbit/s SATA: zápis velkých souborů

Pro zajímavost porovnejme s prací jednoho disku (na témže ovladači):

3Gbit/s SATA (jeden disk)

Jeden disk, 3Gbit/s SATA: čtení velkých souborů Jeden disk, 3Gbit/s SATA: zápis velkých souborů

6Gbit/s SATA (jeden disk)

Jeden disk, 6Gbit/s SATA: čtení velkých souborů Jeden disk, 6Gbit/s SATA: zápis velkých souborů

Kdybychom si nehráli tolik na toleranci chyby při měření, asi bychom mohli u práce 6Gbitového rozhraní říci, že čtení se přeci jen trošku zrychlilo (o nějakých 5 MB/s), zápis se velmi nepatrně zpomalil (o 1 MB/s). To jsou čísla, která v benchmarku v HD Tachu nenajdete, protože HD Tach měří opakovaným čtením/zápisem, aby eliminoval ojedinělé výkyvy a nedělá tedy ve skutečnosti „souvislé čtení/zápis“, o čemž je ale přesně druhý test kopírování dat ve správci souborů, kde už se rozdíly v konfiguraci projevit mohou. Rozhodně jsou to ale čísla pozitivní, tím spíše u zápisu, kde je zpomalení opravdu velmi malé, až neznatelné. Kdyby chtělo být ještě čtení o poznání rychlejší, křičeli bychom „hurá“ :). Než ale budeme moci prohlásit, že přidání druhého disku pro zvýšení bezpečnosti dat nezpomaluje v této situaci práci, podíváme se na simulované praktické testy v PCMark Vantage…

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: 6Gbit vs. 3Gbit SATA v podání 640GB WD Caviar Black

Úterý, 30 Listopad 2010 - 13:19 | pepa flinta | Jenom nove sas radic neni zrovna levna sranda. O...
Úterý, 29 Červen 2010 - 13:20 | WIFT | Mám tu ...AALS (3Gbit 640GB Caviar Black), I na...
Úterý, 29 Červen 2010 - 11:12 | RaStr | ad 1. No prave proto rikam, ze by to mohlo byt...
Úterý, 29 Červen 2010 - 09:52 | tochl | není to tak dávno, co byly kontroléry jen na PCI...
Úterý, 29 Červen 2010 - 08:20 | jurekk | Prax je taka, ze kombinovane radice SAS/SATA...
Pondělí, 28 Červen 2010 - 18:06 | vindicator5 | "...kdyz mi priste nam tom testovaci stroji...
Pondělí, 28 Červen 2010 - 17:44 | tth tth | http://www.cyberciti.biz/tips/linux-hard-drive-...
Pondělí, 28 Červen 2010 - 17:17 | tth tth | Type SAS/SATA 6gbit 8-Port - k SASu neni problem...
Pondělí, 28 Červen 2010 - 16:49 | Lojza Suchánek | Tsss...to jsou problemy :-)) Pamatuju, jak jsem...
Pondělí, 28 Červen 2010 - 16:12 | hustakF | Je možné, že Sata 6Gbps má lepší řadič a...

Zobrazit diskusi